ÄKS

Mielipide Mikko Somiska: Työvoima hukassa

13.12.2019 11:20

Taas alkaa olla jokavuotinen sesonki ohi ja joka vuosi alkaa työvoiman saanti olemaan entistä vaikeampaa ja vaikeampaa. Kun katsoo Keski-Suomen työttömyyslukuja, niin voisi kuvitella, että työnantajilla on varaa valita kenet palkata. Näin ei valitettavasti todellakaan ole.

Kerron tässä nyt oman yritykseni rekrytointiprosessista ja työvoimasaannista viime syksyn ajalta. Työvoiman tarve oli reilulle kymmenelle hengelle reiluksi kahdeksi kuukaudeksi, kuten yrityksessämme on joka syksy. Aiemmin olen laittanut työnhaussa kriteereiksi positiivisen työotteen, reippaan mielen sekä hygieniapassin, mutta koska edellä mainitut kriteerit ovat tuntuneet osoittautuvan liian korkeiksi, niin olen noistakin alkanut pakon edessä joustamaan.

Rekrytoinnissa käytin apuna sosiaalista mediaa, henkilökohtaista verkostoani, entisten ja nykyisten työntekijöideni verkostoa, TE-palveluita sekä henkilöstövuokrausta. Onnekseni sain palkattua myös aiemmissa sesongeissa olleita työntekijöitä, koska ilman heitä olisimme olleet vielä suuremmassa pulassa kuin mitä olimme. TE-palveluille haluan antaa tässä vielä erityisen kiitoksen, koska heiltä sai apua nopeasti. Ja se, että heiltä saama apu ei suoranaisesti auttanut saamaan työvoimaa riittävästi, ei ole heidän vikansa vaan järjestelmän. Jos haastatteluun tulee joka neljäs kutsutuista, niin jossain on vikaa ja pahasti. Tai itse asiassa kolme neljästä ei jättänyt pelkästään tulematta haastatteluun, vaan jättivät haastattelupyynnön täysin huomiotta, ottamatta edes minkäänlaista yhteyttä kutsun jälkeen.

Joka tapauksessa jouduimme aloittamaan sesonkimme vajaalla henkilöstömäärällä. Mainittakoon vielä sellainen asia, että työntekijämäärämme moninkertaistuu lyhyen sesongin ajaksi. Tavoite olisi nostaa tuotantohenkilöstö kahdesta neljääntoista. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että joudumme joka syksy ottamaan täysin uutta henkilöstöä ja opettamaan heille tarvittavat työt todella nopeassa ajassa. Tämä kun joudutaan tekemään vielä liian pienellä työntekijämäärällä, niin työntekijät väsyvät, virheiden määrä kasvaa ja sekasotku on valmis. Liian pienen henkilöstömäärän lisäksi sesongin aikana, siis tuon kymmenen viikon aikana, on neljä työntekijää lopettanut ilman järkevää syytä. Ei vaan ole ”napannut”. Tämä luo painetta ja kiirettä luonnollisesti entisestään sekä lisää virheiden määrää, joka luo osaltaan lisää kiirettä. Noidankehä on valmis. Onneksi itselleni on siunaantunut lapsia (alakouluikäisiä), joiden avustamina saimme viikonloppuisin paikattua pahinta kiirettä ja rästiin jääneitä töitä. Yrittäjien lasten tehtävä ei näköjään olekaan leikkiä ja harrastaa vaan paikata yhteiskunnan luomia kannustinloukkuja.

Tämän sesongin jälkeen uskon, että joudumme pakon edessä tekemään kannattamattomia investointeja liittyen automatisointiin, joiden takaisinmaksuaika tulee olemaan huomattavan paljon pidempi kuin mikä tekisi niistä järkeviä hankintoja. Näiden investointien avulla saamme tuotantokapasiteettiamme nostettua sekä sesongin aikaan että sen ulkopuolella. Tämä valitettava pakkoinvestointi tullee tuomaan mukanaan sen ilmiön, että koska kapasiteettia tulee olemaan sesongin ulkopuolella tarpeisiin nähden liikaa, niin saatamme joutua tekemään lomautuksia sesongin ulkopuolella. Ja tämä kaikki siksi, että emme saa Keski-Suomen lähes 15.000 työttömästä reilua kymmentä (alle promillea) ihmistä aktivoitua töihin. Työntekijämäärän ollessa liian pieni virheitä on sattunut kuitenkin liikaa, enkä voi yrittäjänä ottaa sitä riskiä, että menetän asiakkaani niiden vuoksi.

Yritykseni sijaitsee Uuraisilla ja sen kotipaikka on Äänekoskella. Mikäli olisimme saaneet pelkästään Äänekoskella olevien työttömien määrästä noin prosentin töihin kymmeneksi viikoksi, niin olisimme saaneet hoidettua tämänkin sesongin läpi varmasti kunnialla.

Tässä yhteydessä haluan samalla pyytää anteeksi niiltä asiakkailtamme, joita emme ole pystyneet palvelemaan sillä tasolla, jolla haluaisimme sen parhaassa tapauksessa tapahtuvan. Pahoitteluni myös hyville ja reippaille työntekijöilleni, jotka ovat joutuneet venymään ja tekemään töitä kovan paineen alla siksi, että muut saavat jäädä halutessaan kotisohvalle. Pahoitteluni myös niille muille lukuisille yrityksille, jotka taistelevat saman työvoiman saatavuusongelman kanssa, vaikka työttömiä on Suomessa yli 150 000. Toivottavasti nykyinen hallitus herää viimein tähän ongelmaan ja tekee asialle jotain, koska tilanne on mennyt vuosi vuodelta huonompaan suuntaan.

Positiivista asiassa on se, että pääosin henkilöt, jotka olen saanut palkata, ovat olleet motivoituneita ja hyviä työntekijöitä, jotka ovat tehneet parhaansa. Heille suuri kiitos tästä. Virheitä sattuu, kun kiireellä tehdään, mutta kaikesta huolimatta, olosuhteet huomioiden saimme jälleen kerran yhden sesongin hoidettua niin hyvin kuin se olosuhteet huomioon ottaen oli mahdollista. Kiitokset tästä erinomaisille työntekijöilleni.

Päätän kirjoitukseni siteeraamalla Lauri Lylyä ”Työttömät haluavat töihin” ja Anna Kontulaa ” Työttömät eivät jää kotiin siksi, että se olisi mukavaa”.

Mikko Somiska

Yrittäjä

Säilyke Herttua Oy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Veronmaksaja sanoo:

  Onhan näitä kesämaalareita ja kesämuurareita Suomi pullollaan. Ainoa tavoite on saada liiton päivät täyteen ja korvauksilla voi sitten touhuta kuutamokeikkaa rauhassa.

 2. Näin aina sanoo:

  Niin. Voidaan myös miettiä missä kulkee palkan määrässä raja orjatyön ja palkkatyön välissä…

  1. Peku sanoo:

   Orjatyö tarkoittaa nykysuomessa palkkatasoa, missä ansiot eivät ole yhtä hyviä kuin paperiliittolaisilla. Ukrainalaiset ja baltialaiset ovat sitten välttämätön paha työvoiman hankinnassa. Suomalaiset eivät halua tehdä enää monia töitä. Varsinkin nuorisosta liian isolla osalla on epärealistiset käsitykset palkkatasoista ja työelämästä yleensä.

 3. jantune sanoo:

  Kertoisitko Mikko mitä duunia sä olet sesonkitehtäväksi tarjonnut (ja kuinka pitkällä sopimuksella) ja mitä liksaa olet siitä maksanut, nämä on aika olennaisia tietoja tämän kaltaisten ulostulojen puntaroinnissa.

  1. Kolehmainen sanoo:

   Jutusta ilmenee, että säilykehommia kymmeneksi viikoksi. Liksa varmasti TES:n mukainen, koska huonompi se ei saa olla.

   Varmasti soveltuu myös huonommin koulutetulle, kunhan huolehtii hygieniasta ja kykenee olemaan töissä selvänä.

  2. Mikko Somiska sanoo:

   Sesonkilaisten keskimääräinen palkka on tällä sesongilla ollut 1.850 €/kk. Ja työ on ollut pääosin elintarvikkeiden valmistamista ja pakkaamista.

 4. Petteri Nieminen sanoo:

  Näitä itkijä yrittäjiä Suomi täynnä pistäs pillit pussiin ja menis vieraalle töihin!!

  1. Kolehmainen sanoo:

   Jotkut tekevät kun toiset makaavat päivärahoilla sohvalla pauhamassa jaskaa, niin sanotusti.

   1. Veronmaksaja sanoo:

    Voi myös hiihtää ja käydä salilla.

 5. Kale sanoo:

  TES on tosiaan se MINIMI. Yli tessin saa maksaa jokainen yrittäjä!!

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy