ÄKS

Mielipide: Yhdenmukaistetaanko palvelutasoa riittämättömäksi? 

21.04.2023 19:24
Arkistokuva.

Sirpa Martins harmittelee, kuinka perustason ennaltaehkäiseviä palveluja karsitaan ja näin ruuhkautetaan kalliit erikoistason palvelut.  

 

Keski-Suomessa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa näyttäisi käyvän päinvastoin, kuin mitä suuren uudistuksen yhdeksi keskeiseksi tavoitteeksi asetettiin. Kun suunnannäyttäjänä käytetään Jyväskylän riittämätöntä palvelutasoa, entisen sairaanhoitopiirin kustannustehotonta toimintamallia ja valtiovarainministeriön alibudjetoitua raharesurssia, alkaa uudistuksen eteneminen maakunnan reuna-alueilta katsottuna pikkuhiljaa pelottamaan.  Ja näyttää vielä siltä, että uudistustyön onnistumiseksi tarvittavat järjestöt ja yhdistykset sekä ennaltaehkäisevät sosiaalipalvelut ovat jäämässä kokonaan jalkoihin.

Annan yhden konkreettisen esimerkin seniorikeskustoiminnasta. Se on mielestäni juuri ennaltaehkäisevän sote -rajapintapalvelun ytimessä. Äänekoskella ennen palvelutason yhtenäistämistä kotona asuvat seniorit, omaishoidon piirissä tai omatoimiset, pääsivät seniorikeskukseen 7 h/päivä. Päivään sisältyi aamiainen, lounas ja päiväkahvi, ohjelmaa, liikuntaa ja yhdessäoloa toisten kanssa. Taksikyyteinen palvelupäivän hinta oli 19,30 €. Yhdenmukaistamisen jälkeen päivä on kestoltaan 4 h, sisältäen lounaan, ohjelmaa, liikuntaa ja yhdessäoloa toisten kanssa. Taksikyyteineen palvelupäivän hinta on 23.00 €. Puolet vähemmästä maksetaan lähes 20 % enemmän. Kustannustehokasta kyllä, mutta…

Yhdenmukaistaminen on aiheuttanut muun muassa sen, että monet seniorit ovat jättäneet palvelun kokonaan ja ammattilaisia, alan työntekijöitä on hakeutunut muihin töihin.

Nähtäväksi jää miten tämä palvelee tavoitettamme, rohkenen epäillä. Meidän on aluevaltuutettuina kiinnitettävä entistä enemmän huomiota konkretiaan. Meidän on saatava ajantasaista asiakaspalautetta. Kuultava on myös yrittäjien näkemykset ja kokemukset siitä toteutuuko yhdenvertaisuus maakunnallisesti kattavasti hyvinvointialueen kilpailutuksissa.

Meillä ei oikein olisi varaa epäonnistua tässä tärkeässä uudistuksessa.

PS: Suomalaisille elintärkeä sauna kuuluu myös seniorikeskuksen palveluihin, se on hinnoiteltu erikseen.

Sirpa Martins, aluevaltuutettu, Vasemmistoliitto 

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy