ÄKS

Miljöövalokuvakurssi tarjosi antia kaikille aisteille

17.09.2013 13:04

 

Sataa tihkutti ja salamat välkehti Kappeenkosken maisemissa eräänä elokuisena viikonloppuna. Kyseessä ei kuitenkaan ole rajuilma, vaan Suolahden kamerat ry:n järjestämä miljöövalokuvauksen kurssi, jossa yhdeksän ympäri maata saapunutta kurssilaista seuraavat silmä tarkkana Tampereelta saapuneen kurssinvetäjän, Tiina Puputin, demonstraatiota.

DSC_4012

 

Kurssin teeman mukaisesti Kapeenkosken miljöössä kurssipäivien aikana kurssilaiset pääsivät kokeilemaan miten henkilöitä kuvataan maisemissa. Opittiin, että erilaisia apuvälineitä käyttämällä kuvassa näkyvät valot ja varjot saattoi käyttää apunaan kuvan henkilön tuomiseksi paremmin näkyviin taustamaisemasta. Näitä apuvälineitä ovat muun muassa salamavalot, kuumavalolamput ja erilaiset heijastimet, joita luonnonvalon suunnan ja kirkkauden mukaan asenneltiin kulloinkin mallina toimineen henkilön ympärille. Parhaassa tapauksessa valaistusolosuhteita saatettiin sovitella jopa kaksikin tuntia, auringon välillä ollessa pilvessä ja sitten hetken päästä taas paistaessa, seuraavana hetkenä jo evakuoitiin salamalaitteita ja kameroita sateensuojaan. Taisi siinä olla melkoinen koettelemus myös malleiksi lupautuneille Äänekosken perhokalastajien jäsenille, joita kuvasommittelun vuoksi pyydettiin kääntyilemään tai kahlaamaan milloin mihinkin kohtaan koskessa, että valot osuisivat ”oikeasta” suunnasta ja saataisiin heille vielä ”se oikea” maisema taustalle.

 

DSC_4146Arkikuvauksessa tuskin kukaan käyttäisi kahta tuntia valaistusolosuhteiden tarkistamiseen, en ainakaan minä, mutta ammattikuvaajiakin kouluttavan Puputin havainnollistavat työnäytökset avasivat ehdottomasti silmät tarkastelemaan ja arvostamaan jatkossa kuvia täysin uudella tavalla. Kun lisänä on upeat maisemat, kosken pauhu, hyvää ruokaa ja samanmielistä mukavaa kuvausseuraa, pystyisikö kukaan keksimään parempaa tekemistä viikonlopuksi?

 

 

 

Teksti: Stina Rannström, kuvat: Terho Poikolainen

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy