ÄKS

Ministeri Lintilä Äänekoskella: Kohti vihreää siirtymää

19.12.2021 10:00
MI Demon toimitusjohtaja Heli Kuorikoski toi terveisiä tehdasalueen sydämestä: Ei tästä vielä kalsareita saa, totesi elinkeinoministeri Mika Lintilä hypistellessään Kuura -kuitua. Raitaniemen Marjatilan Taina Paakkunainen seuraa taustalla tilannetta. 

Äänekoskella vierailulla käynyt elinkeinoministeri keskustan Mika Lintilä sai kuulla äänekoskelaisista innovaatioista. 

 

Elinkeinoministerille kuuluu asiat maan ja taivaan väliltä: avaruusteknologiasta kaivostoimintaan siinä missä yritys- ja aluekehittäminenkin, energia-asiat, innovaatiot ja matkailu. Willessä järjestettyyn tilaisuuteen oli kutsuttu myös paikallisia elinkeinoelämän edustajia. Marjatila Raitanimen Taina Paakkunainen yllätti ministerin tiedolla, että British Airways tarjoaa lennoillaan tilan marjoista tehtyä mustaviinimarjateetä. 

– Oho, kuinkas tällaiseen yhteistyöhön on päästy, Mika Lintilä kysyi. 

Se oli sattumien summa, ja tällaiset sattumat ovat yritysmaailmassa kultaakin kalliimpia. Raitaniemi on perheyritys jonka toimintaperiaatteena on tuottaa marjoja. Marjatila Raitaniemi on keskittynyt marjojen viljelyyn ja Raitaniemi Star Oy jatkojalostaa marjatilan marjoista laadukkaita ja maukkaita jatkojalosteita.

– Tässä maistiaisia ja yrityksen lippalakki. Toivottavasti se vilahtaa televisiossa ministerin päässä, Paakkunainen veisteli. 

Ministeri Lintilä oli hyvinkin tietoinen, että Aura -juustoa valmistetaan Äänekosken Valion tehtailla. 

– Velipoika oli koko työikänsä Valiolla hommissa, joten taatusti tiedän mistä Aura. Kerran sen valmistusta oltiin siirtämässä täältä pois, mutta eihän siitä mitään tullut, Lintilä tiesi. 

Äänekosken Valion Äänekosken tehtaan johtaja Marko Palosaari kertoi aurajuuston menekin kasvavan joulun lähestyessä. Valio on yksi Suomen suurimmista yrityksistä ja Äänekosken tehdas yksi pienin yrityksen tehtaista. 

– Tuon terveiset maidontuottajilta. Pari viikkoa sitten Valion hallituksen kokouksessa todettiin tilojen kustannusrakenteiden nousun olevan huikeat: rehun hinta on yli kaksinkertaistunut, lannotteiden hinnat lähes kaksinkertaistuneet ja polttoaineiden ja sähkön hinnat ovat nousseet. Tuottajakentässä on tiloja, jotka ovat kovassa ahdingossa. Pankkisääntely aiheuttaa sen, että lainojen lyhennyksiin ei voida myöntää jatkoja jos vakuudet eivät riitä, Palosaari sanoi ja toivoi, että suomalainen maidontuotanto säilyy ja menestyy. 

Kaupungin terveiset toi valtuuston puheenjohtaja Jari Halttunen. Hän toivoi monen muun suulla sillan rakentamiselle euroja. 

– Meillä on yrityspuolella hyvä pöhinä Metsä Groupin ansioista Valtraa unohtamatta. Kyläläisten toive on saada määrärahat siltaan, joka toisi Nelostieltä Kuhnamon ylitse tehtaalle. Rekkaliikenne kylällä alkaa olla kestämätön, Halttunen sanoi ja kertoi kuinka oli hälytysajossa joutunut ohittaa seitsemän rekkaa puolentoista kilometrin matkalla. 

Elinkeinoministeri kiitteli Willen isännän, Timo Honkosen, kertomasta talon historiasta. 

– Tällaisia samantyyppisiä rakennuksia alkaa olla meidän pienemmissä kaupungeissa, varsinkin sellaisissa josta löytyy kaupan historiaa taustalla. Voin toivottaa tälle talolle onnea ja menestystä myös matkailuista vastaavana ministerinä. Hienoa, että olette selvinneet tämän koronakurimuksen yli. Se on ollut raskasta kaikille ravintola-alan sekä kulttuurialan yrittäjille. 

Lintilä on saanut vastata kysymykseen tekikö hallitus virheen kun alkoi purkaa rajoituksia. 

– Käsitykseni on se, että aika monella olisi henkinen kantti alkanut loppua, jos Suomea ei olisi välillä avattu – tämä koskee eritoten nuoria ja vanhuksia. Kukaan ei tiedä kuinka kauan pandemia vielä jatkuu, joten hapen saaminen oli äärettömän tärkeää. Pelkään, kuinka koronastressi tulee laukeamaan ja kuinka sen itse kukin käsittelee, Lintilä sanoi. 

Yrityspuolella ei menty niin syvälle kuin pelättiin. Lintilän mukaan ylös tullaan arveltua nopeammin. 

– BKT tipahti 3,4 prosenttia ja nyt näyttää siltä, että tullaan ylös 3,5 prosenttia. Pelättyä konkurssiaaltoakaan ei tullut. Meidän kauttamme yritystukia on myönnetty 80 000 yritykselle noin 3,5 miljardin euron verran. Tätä kautta on saatu pidettyä yrityksiä pystyssä. Pitää muistaa, että emme me tue yrityksiä vaan työpaikkoja. Alkuun oli vaikeuksia, ja sanoinkin, että nyt on palokunnan aika, tulkoon tuomioistuin myöhemmin, Lintilä kertoi. 

Energian ja polttoaineiden hinnat puhuttavat ansaitusti. 

– Tällä hetkellä korkea hintataso johtuu maailmanmarkkinahintojen erittäin kovasta noususta. Reilussa vuodessa on öljyn maailmanmarkkinahinta on nelinkertaistunut. Osa syyttää vihreitä asioita, muistetaan kuitenkin, että päästökaupan osuus on viidesosa hinnan noususta. Kun puhutaan vihreästä siirtymästä, ovat yritykset hyvä esimerkki, sillä yrityksillä on vahva sidos vihreisiin arvoihin. Kun kuljen maailmalla, huomaan, että Suomesta kiinnostaa eniten energiaosaaminen ja jätteestä energian tuottaminen. Vihreässä siirtymässä meidän pitää nähdä, että lasi on puoliksi täynnä – ei puoliksi tyhjä. Olemme vientivetoinen maa ja tämä on sektori, joka kasvaa. Pidetään siitä kiinni, mennään kohti vihreää siirtymää, Mika Lintilä sanoi. 

Juttu on julkaistu 9.12. ilmestyneessä ÄKSässä. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy