ÄKS

Petteri Orpo Äänekoskella: ”Synnytetyt hyvinvointialueet ovat keinotekoisia ja niitä on liikaa”

03.11.2021 15:53 (muokattu 03.11.2021 15:54)
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on liikkeellä kertomassa alue- eli sotevaaleista. Jorma Kiviranta, Tommi Lunttila ja Olli Jämsen olivat kuulolla ja Eeva-Kaisa Rouhiainen räpsi valokuvia.

Kokoomuksen puheenjohtaja, kansanedustaja Petteri Orpo pysähdytti aluevaalivankkurinsa Äänekosken S-Marketille. 

 

3. marraskuuta on puheenjohtaja Petteri Orpon juhlapäivä. Nimittäin syntymäpäivä, 52. sellainen. Äänekosken kokooumuslaiset kattoivat pullakahvit synttäreiden kunniaksi tulille. Ensin kajautettiin onnittelulaulu, johon yhtyi myös paikalle tullut kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo. 

Petteri Orpo kertoo, kuinka kiinnostusta toreilla ja turuilla on riittänyt, olipa hän liikkeellä vaikka aamuvarhaisella.

– Kokoomuksen vaihtoehto kiinnostaa ja puolueemme tekemisestä ollaan oltu positiivisella mielellä, mutta samaan aikaan saa kuulla huolen kumpuavan maamme asioiden hoidosta, kuten velkaantumisesta ja maan hallituksen kyvystä hoitaa asioita. Meno näyttää ihmisten silmissä aika sekavalta, Orpo sanoo. 

Tammikuun sotevaalit puhuttaa ja sen vuoksi Orpo kertoo olevansa liikkeellä. 

– Olen saanut vastata kysymyksiin: mistä päätetään, mitä uudistuksella tarkoitetaan ja miksi pitäisi äänestää?

Pienissä kunnissa on herännyt huoli, ettei ääni tule kuuluviin, kun päätösvalta siirtyy isoihin käsiin. 

– Huoli on aiheellinen. Toimme tämän esille jo eduskunnassa kun asiaa käsiteltiin. Tämän mallin logiikalla suurin osa edustajista tulee maakuntien keskuskaupungeista. Teoriassa tämä tarkoittanee sitä, että valta keskittyy ja sitä myöten myös palvelut keskittyvät. 

Orpo toivoo valittujen valtuutettujen ymmärtävän, että ollaan koko hyvinvointialueen puolella. 

– Hallituksen malli tekee tästä julkisen monopolin ja se keskittää entisestään. Kokoomus haluaa avata monituottajamallia ja tuoda mahdollisuuksia myös yksityisten osallistua palvelutarjontaan. Tällä mallilla voisi pienilläkin paikkakunnilla säilyttää palvelut, ottamalla työvälineeksi esimerkiksi palvelusetelit, jolla taataan nopea hoitoon pääsy. 

Orpo miettii, onko uusi malli vielä valmis käytäntöön. On jäljellä 14 kuukautta ja sitten ollaan uuden edessä, samalla 220 000 ihmisen työnantaja muuttuu. 

– On paljon huolenaiheita, sillä malli tällaisenaan ei ole missään nimessä vielä valmis. Kukaan ei tiedä mitä uusi tuo tullessaan sillä hallitukselta ei tule valmisteluperusteita eduskunnalle. 

Potilas- ja asiakastietojärjestelmän uudistus on suuri huolen aihe. 

– Minusta tämä pitäisi hoitaa valtakunnallisesti, sillä meillä on käytössä yhteiset hyvät järjestelmät. Tällaiset hyvinvointialueet ovat aivan keinotekoisia ja niitä synnytetään nyt liian paljon. Jos jokaiselle alueella aletaan puuhata omaa järjestelmää, niin eipä siitä tule mitään. Nyt on käsissä valtavat määrät kysymyksiä vaille vastauksia, Petteri Orpo harmittelee. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy