ÄKS

Yrittäjät: Valtuutetulla valta päättää, mitä kuntaan hankitaan ja keneltä

14.09.2021 12:54 (muokattu 14.09.2021 12:55)
Äänekoskella hoidetaan taloutta hyvin.

Uusilla valtuutetuilla on valtaa itse vaikuttaa siihen, miten oman kaupungin tai kunnan hankinnat tehdään, Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari huomauttaa.

 

Kuntien hankintapolitiikka on kuntapäättäjien käsissä. Laki säätää reunaehdot politiikan toteuttamiseksi, mutta kunnissa on soveltamisen varaa.

– Valtuutettujen kannattaa varmistaa, että pienetkin yritykset voivat osallistua tarjouskilpailuihin, johtaja Harri Jaskari sanoo.

Julkiset hankinnat kannattaa jakaa pienempiin osiin ja asettaa kriteerit sellaisiksi, että pienetkin yritykset pystyvät ne täyttämään.

– Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä enemmän hankinnalle asetetaan ehtoja tai monimutkaisia vertailuperusteita, sitä vähemmän kunta saa tarjouksia, Jaskari konkretisoi.

Julkiset hankinnat ovat vahvasti esillä huomenna alkavilla Kuntaliiton Kuntamarkkinoilla. Suomen Yrittäjät julkistaa nyt tuoreille kuntapäättäjille käytännöllisen hankintaoppaan, mitä järjestö esittelee Kuntamarkkinoilla.

Yrittäjät korostaa, että jos kunnat ostavat pulpettinsa ja porkkanansa vain isoilta tuottajilta, pienyritysten mahdollisuus pärjätä heikkenevät, sillä kunnat ovat isoja asiakkaita. Markkina siis uhkaisi keskittyä.

– On veronmaksajan etu, että kilpailutuksissa käydään aidosti kisaa ja niihin tarjoaa niin paikkakunnan kuin muidenkin alueiden yrittäjät. Näin laatu, hinta ja toimiala kehittyvät, eikä monopolia synny, toteaa elinkeinopolitiikan asiantuntija Janika Tikkala Yrittäjistä.

– Lisäksi innovaatiokumppanuutta kannattaa rohkeasti hyödyntää uusien ratkaisujen löytämiseksi ja kotimaisen tuotekehityksen edistämiseksi. Julkisissa kilpailutuksissa innovaatiokumppanuuden tarkoituksena on edistää uusien innovaatioiden syntymistä ja käyttöönottoa, Harri Jaskari toteaa.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy