Äänekosken Energialle ennätystulos ja vahvempi asema kestävän kehityksen yrityksenä


Äänekosken Energialla on meneillään suurinvestointi vesi-infrastruktuuriin. Teräväniemen jätevedenpuhdistamon saneeraus- ja laajennusprojekti valmistuu 2018. Uusittu Teräväniemi käyttää aktiivilietemenetelmää veden puhdistuksessa. Kuvassa uudet ilmastusaltaat.

Äänekosken Energia nosti liikevaihtoaan 8,8 prosentilla ja teki ennätystuloksen vuonna 2017. Aktiivisesti investoiva yhtiö vahvisti myös asemaansa aidosti vihreänä kestävän kehityksen yrityksenä.

 

Aktiivinen rakentaminen Ääneseudulla ja investoinneista aiheutunut kasvu siivittivät Äänekosken Energian ennätyksiin. Yhtiön liikevaihto vuonna 2017 kasvoi 8,8 prosenttia, 23,6 miljoonaa euroon (21,7 miljoonaa euroa vuonna 2016). Teollisen toimijan osallistuminen investointiin kasvatti yhtiön liikevaihtoa. Yhtiön liikevoitto nousi 4,4 miljoonaan euroon (2,4 miljoonaa euroa vuonna 2016) ja oli 18,8 prosenttia liikevaihdosta.

– Aktiivinen rakentaminen ja investoinnit seudullamme heijastuivat odotetun positiivisesti tulokseemme, toteaa Äänekosken Energian toimitusjohtaja Maarit Herranen.

Yhtiö tulouttaa hyvän tuloksen ansiosta omistajalleen eli Äänekosken kaupungille noin 1,5 miljoonaa euroa osinkoina, lainojen korkoina ja takauspalkkioina.

Vesiliiketoiminnassa liikevaihdon kasvu oli huimat 38,9 prosenttia. Kaukolämmön osalta vuosi oli tasainen: Sekä hinta että kulutus pysyivät edellisen vuoden tasolla. Palveluiden myynti näkyi sähkön siirron liikevaihdossa, joka nousi 8,9 prosenttia. Sähkön myynnin liikevaihto laski 7 prosenttia.

Äänekosken Energia vahvisti asemaansa kestävän kehityksen yhtiönä: myydystä kaukolämmöstä 97,7 prosenttia ja sähköstä 85 prosenttia on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä. Tuulisähkön osuus kaksinkertaistui.

– Sähkö tehdään valtaosin osakkuusyhtiöidemme vesivoimalla, mutta nyt tuulivoimankin osuus kasvaa pikkuhiljaa kun aiemmat investoinnit alkoivat kantaa hedelmää, Herranen sanoo.

Äänekosken Energia investoi 2017 yli viisi miljoonaa euroa, painottuen vesi-infrastruktuuriin. Kesällä otettiin käyttöön Hirvaskankaan välisäiliöllinen paineenkorottamo, joka paransi alueen vesihuoltoa. Vuonna 2016 alkanut massiivinen Teräväniemen jätevedenpuhdistamon uudistus- ja saneerausprojekti eteni aikatauluaan ripeämmin ja se valmistuu keväällä 2018.

Lue Äänekosken Energian koko vuosikertomus täältä.

Vastaa

 1. Jussi688

  Luulisi että on varaa alentaa käyttömaksuja on kyllä kallis kaukolämpö,ym hinnat.

  Vastaa
 2. Jori Mäenpää

  Googlasin vihreää sähköä: Tuleeko pistorasiasta erilaista sähköä?

  Sähköelektroneja ei voi korvamerkitä: pistorasiasta tuleva sähkö on aina sekoitus eri voimalaitosten tuotannosta. Tässä mielessä mikään sähkö ei ole fyysisesti toista vihreämpää, samaan tapaan kuin on mahdotonta tietää, mistä eri lähteistä vesijohdon vesi tulee. Lisäksi ei olisi järkevää rakentaa erillistä ”vihreää sähkönjakeluverkkoa”, ei taloudellisesti eikä ympäristön kannalta.

  Vastaa