ÄKS

Äänekosken metsäteollisuudella positiiviset näkymät – kurkkaa tehtaan porttien taakse!

04.12.2013 16:31 (muokattu 05.12.2013 10:03)
Fibre sellutehtaan tuotannosta syntyneillä sivutuotteilla on muun muassa korotettu Äänemäen laskettelurinnettä ja lentotuhkalla sekä kalkkipölyllä lannoitettu maata. Kaikki prosessissa syntyvät kemikaalit otetaan talteen ja käytetään uudestaan.
Metsä Groupin järjestämä mediatapaaminen loi valon pilkahduksen Äänekoskenkin metsäteollisuuden ylle.

 

Tiistaina 3. joulukuuta pidetyssä Metsä Groupin mediatapaamisessa selvisi, että Äänekosken metsäteollisuudella menee vallitsevassa taloustilanteessa varsin hyvin: Bisnes on kunnossa, tuotantoisku hyvä ja lainakanta alhainen.

Pitkässä juoksussa myös tehtaat tähtäävät moderniuteen, ja myös Äänekoskella niiden energiaomavaraisuus on priimaluokkaa Suomen maalla.

 

Vuoden viimeinen neljännes kasvua?

 

Tilaisuuden aloittanut Metsä Groupin metsäjohtaja Juha Mäntylä kertoi, että tammikuulta syyskuulle Metsä Groupin liiketulos oli ilman kertaluonteisia eriä 256 miljoonaa.

Viimeisimmän neljänneksen aikana puukauppa vilkastui ja sellun myyntimäärän nousi edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Tulos oli odotettu.

– Globaalitrendi metsäteollisuudelle on melko myönteinen, Mäntylä totesi.

Loppuvuoden osalta puun kysynnän odotetaan kasvavan edelleen. Kokonaisuudessaan puuteollisuuden tuotteiden menekki pysynee edellisvuoden tasolla.

 

Sellulle kysyntää Aasiassa

 

Äänekosken Metsä Fibren tehtaanjohtaja Camilla Wikströmin mukaan selluliiketoiminta on kasvava ala. Yhteistyöhön ja tuoteketjukokonaisuuksiin panostetaan.

Metsä Fibren tehtailla on johtava asema sellumarkkinoilla. Yleisesti liiketoiminta kasvaa vuosittain kaksi prosenttia.

– Äänekosken tehtaan osalta meidän pääpaino on kotimaan markkinoilla eli noin noin 80 prosenttia meidän tuotteistamme jää kotimaahan. Loput menevät Kiinaan tai muille markkinoille.

Kiinan osuus on jo kuudessa prosentissa. Yleisestikin sellun kysynnän odotetaan kasvavan Kiinan ja Aasian markkinoilla.

 

Taivekartongilla erinomainen kasvupotentiaali

 

Äänekosken kartonkitehtaan johtaja Jouko Wacklin esitteli medialle kevyen taivekartongin ominaisuuksia ja kasvupotentiaalia. Maailmanlaajuisesti kysyntä kasvaa kolmesta neljään prosenttiin vuodessa.

– Metsäboard Äänekosken tuote on laadullisesti parasta mahdollista maailmanlaajuisesti tarkasteltuna, Wacklin tokaisi.

Metsä Boardilla on päällystetyn taivekartongin tuotannossa osaaminen erityisesti korkealuokkaisissa päällystetyissä taivekartongeissa ja testlinereissa. Tämä perustuu pitkälle omien tehtaiden ensikuidun käyttöön.

Materiaalin puhtaus ja turvallisuus ovat ensisijaisen tärkeitä, ekologisuus tulee olemaan iso valtti tulevaisuudessa.

– Viime vuosina kapasiteettia on nostettu aika hurjasti, noin 20 prosentin luokkaa. Ja kun toimitustusmäärät nousivat ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana kymmenen prosenttia, niin se hyvin tässä erittäin haastavassa kilpailutilanteessa.

Myös kraftlainerin eli muotokartongin kysynnän kasvu on kolmen, neljän prosentin luokkaa. Yleisesti Metsä Boardin taloudellinen tila on hyvä, sillä nettovelkakin on vähentynyt reilusta 2400 miljoonasta eurosta 622 miljoonaan vuodesta 2006.

EDIT: Jouko Wacklinin tarkennuksia liitetty Metsä Boardin osioon.

Äänekosken Metsä Boardin tehtaanjohtaja Jouko Wacklinin mukaan osaavaa metsäteollisuuden henkilökuntaa löytyy paperitehtaan lakkautettua tuotantonsa parisen vuotta sitten. Äänekosken Metsä Fibren tehtaanjohtaja Camilla Wikström kertoi, että yhtiön rekrytointiohjelman myötä tehtaalle otetaan kaksi uutta prosessinhoitajaa vuoden 2014 alussa.

Äänekosken sellutehtaan puiden keskikuljetusmatka on 160 kilometriä. Jos kaikki puu tuotaisiin autoilla, tarkoittasi se 150 raskasta ajoneuvoa päivässä. Käytännössä rautateitä pitkin kuljetetaan kuitenkin 30 prosenttia tehtaan puuntarpeesta.

Metsä Fibre on Suomen metsäteollisuudessa kärkiyrityksiä turvallisuudessa. Yhdessä valvomassa kolmivuorotyötä tekee neljä prosessinhoitajaa kerrallaan.

Metsä Fibren tehdas tuottaa energiaa noin 30 prosenttia yli oman tarpeensa. Omaa energian kulutusta pyritään jatkuvasti minimoimaan ja ylimääräinen myydään markkinoille.

Kierroksella tutkittiin sellumassan koostumusta. Äänekosken metsäteollisuusintegraatissa syntyviä jätejakeita menee hyötykäyttöön muun muassa Äänemäen laskettelurinteen korottamiseen, maisema- ja ympäristörakentamiseen sekä metsien lannoitukseen.

Metsäjohtaja Juha Mäntylä kertoi, että pääasiassa Metsä Groupille puun hankinnasta vastaava Metsä Forest tukee vahvasti Keski-Suomen metsänomistajia, joita Osuuskuntaan kuuluu noin 10 000. Puukaupat tuottavat heille 70-80 miljoonaa euroa.

Sellua kulkee tehtaan lävitse 1500 tonnia vuorokaudessa. Koneet pyörivät kellon ympäri.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy