ÄKS

”Älytöntä touhua!” – Työstä, työttömyydestä ja toimeentulosta

13.02.2016 10:43 (muokattu 13.02.2016 10:44)

 

 

– On tämä älytöntä touhua! Nyt kun ministeriö on käytännössä vienyt meiltä työllistämismahdollisuudet, olisi vähintäänkin kohtuullista, että kuntien rankaiseminen sakkomaksuilla eli kela-palautuksilla loppuisi. Nekin rahat voitaisiin Äänekoskella käyttää suoraan työllistämiseen. Eikä olisi haitannut, vaikka nuo muutokset olisi tiennyt edes vähän aikaisemmin, että olisi pikkasen voitu ennakoida, kaupunginjohtaja Matti Tuononen tuohtuu.

Työtä ei vieläkään riitä kaikille. Työttömiä työnhakijoita oli joulukuun lopussa tilastokeskuksen mukaan 241000 ja työministeriön mukaan 377 900. Ilkka Taipaleen mukaan työnhakijoiden joukossa on useampi kymmenen tuhatta työkyvytöntä ihmistä.

VIIME VUONNA voimaan astunut työministeriön lainsäädäntöuudistus ja sen  linjaus vaikeutti pitkäaikaistyöttömien työllistämistä koko Keski-Suomessa. Tämän vuoden alusta työllisyysmäärärahojen painotukset aiheuttavat jälleen päänvaivaa kuntien työllisyyden hoidossa.

– Äänekoskellakin työllistämissuunnitelmat menevät uusiksi, mutta kaikki tehdään mitä voidaan. Vaikka vaikeuksia tulee olemaan Äänekoskellakin jatkuvan 100 henkilön työllistämistavoitteen täyttämisessä, ei tavoitteesta ole kuitenkaan luovuttu, lupaa Auli Savolainen, Äänekosken työllisyysyksiköstä.

Savolainen neuvoo ihmisiä olemaan aktiivisesti yhteydessä TE-toimistoon tai Äänekosken työllisyysyksikköön, työpajaan tai TYPpiin.

– Aikuissosiaalityön ohjaajiin tai Äänekoskella toimiviin hankkeisiin omien oikeuksien ja mahdollisuuksien selvittämiseksi. Lisäksi Äänekoski on mukana Laukaan ja Konneveden kanssa yhteisissä ESR-hankkeissa. Kaikilta näiltä tahoilta saat varmasti apua ja neuvoja eteenpäin.

Viime vuonna Äänekoski maksoi kela-palautuksia rapian alle 1,9 miljoonaa euroa.

Auli Savolainen

Auli Savolainen

Hankkeilla hommiin

Äänekosken katulähetys ry hallinnoi Ohjaten- hanketta ja projektipäällikkönä on Jani Liimatainen.

Suolahden Työttömät ry: n Tule toimeen- hankkeen vetäjä Marja Holopainen lupaa, että työllistämisen lisäksi monenlaista koulutusta on tarjolla.
– Tule toimeen – hankkeesta on näinä vaikeinakin aikoina onnistuttu siirtymään avoimille työmarkkinoille ja koulutuspoluille, iloitsee Holopainen.

Uutta virtaa -hanke on niin ikään matalan kynnyksen palvelua, jossa Elina Kivinen ohjaa ihmistä elämänmuutoksissa uusille urille ja Mari rantamäki auttaa työkyvyn selvittelyssä.

Elina Kivinen

Elina Kivinen

Entäs jos ei pysty, ei kykene?

Vuonna 2014 oli Äänekoski yksi pilottikunnista, jossa sosiaalista osallisuutta kokeiltiin. Onnistuneen ja rohkaisevan pilotoinnin kokemusten pohjalta ja ihmisten itsensä aktiivisuudesta ja toiveista syntyi ihan oma koskelainen kuntouttavan työtoiminnan ja ryhmätoiminnan malli, muistaa palveluohjaaja Anniina Ojajärvi.  Kuntouttavan työtoiminnan ryhmiin ja muihin palveluihin pääsee jatkuvasti mukaan. Toimintaa mukana on kehittämässä vielä Laukaan ja Konneveden kanssa yhteinen Tiimivoimaa – hanke.

Työtön pääsee terveystarkastukseen soittamalla TK: n ajanvaraukseen 020 632 2826.

Lisäksi kaksi lääkärin aikaa viikossa on varattuna ihan varta vasten työkyvyttömyyseläkkeiden selvittämistä varten.

MYÖS SUOLAHDEN TYÖTTÖMÄT RY:ssä osataan auttaa, neuvoa ja ohjata eläkeselvityksissä.

Kannattaa tsekata myös Kelan tarjoamat kuntoutuspalvelut. Yrittänyttä ei laiteta.

– Kaikki merkit viittaavat siihen, että työllisyysmäärärahat tällaisenaan ovat siirtymässä historiaan. Erilaisia ihmiskokeiluja on luvassa jatkossakin. Muutosten myllerryksessä on merkille pantavaa, että mitä vaikeammaksi toimintaympäristö ja olosuhteet muuttuvat, sitä kovemmin Äänekoskella ponnistellaan ja panostetaan palvelujen sisältöihin, sitä enemmän yritetään satsata ihmiseen, Suolahden Työttömien Sirpa Martins sanoo ja toivoo selkeyttä viidakkoon.

Rahat loppuvat, mitä tilalle?

– Äänekoski odottaa jonossa monien muiden kuntien mukana perustulon kokeilualueeksi. Laitetaankohan jonottajat aakkosjärjestykseen, Martins pohtii.

 

Anniina Ojajärvi

Anniina Ojajärvi

 

Kuka saa ja kenelle annetaan?
Palkkatukimäärärahojen rajallisuudesta johtuen TE- toimisto painottaa palkkatuen käyttöä niin, että erityisasemassa ovat nuoret, alle 30 vuotiaat työnhakijat. Kuntien velvoitetyöllistämiseen ohjataan oma osansa, työllisyyspoliittisten (TYPO) hankkeiden kautta työllistyviin osa sekä uuden työllistämistä edistävän monialaisen yhteispalvelun eli TYPin kautta työllistyvät.
– Palkkatuki on työttömän työnhakijan työllistymisen edistämiseksi tarkoitettu tuki, jonka TE-toimisto voi myöntää työnantajalle palkkauskustannuksiin.

– Palkkatuella työllistämisen tulee edistää työnhakijan ammatillista osaamista ja työllistymistä avoimille työmarkkinoille!

– Tuki perustuu TE-toimiston arviointiin ja on aina harkinnanvarainen (pl. kuntien velvoitetyöllistäminen).

1)   TE-toimisto arvioi tuella palkattavan tuottavuuden olevan tarjolla olevassa työtehtävässä alentunut ammatillisessa osaamisessa olevien puutteiden johdosta.

2)   Palkkatuki voidaan kuitenkin myöntää, vaikka tuella palkattavan ammatillisessa osaamisessa ei ole puutteita, jos hän on täyttänyt 60 vuotta ja ollut yhtäjaksoisesti työtön vähintään 12 kuukautta välittömästi ennen palkkatuen myöntämistä.

3)   Palkkatuen myöntäminen vamman tai sairauden perusteella edellyttää, että TE-toimisto arvioi vamman tai sairauden olennaisesti ja pysyvästi tai pysyväisluonteisesti alentavan työttömän työnhakijan tuottavuutta tarjolla olevassa työtehtävässä.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy