Keskustan Honkonen: Loppu aggressiiviselle kotimyynnille


Kansanedustaja Petri Honkonen vaatii, että aggressiivisesta kotimyynnistä tulee saada rangaistus.

Eri puolilla Suomea toimii erilaisia yrityksiä, joiden edustajat kiertelevät kotimyynnin tapaisesti ovelta ovelle myymässä muun muassa ylihintaisia remonttipalveluita ja lämmitysratkaisuja. Näiden kaupustelijoiden myyntitapa on usein aggressiivinen ja epäasiallinen. Myyntiesittelyt ihmisten kotona saattavat kestää tuntitolkulla.

– Myyjät esiintyvät usein harhaanjohtavasti ja ovat todella sinnikkäitä. Usein kohteena ovat ikäihmiset, jotka ovat painostuksen alla taipuneet ostamaan heille ylihintaan markkinoituja kattoremontteja tai muita rakennusteknisiä ratkaisuja. Usein tällaisissa tapauksissa todellista tarvetta remontille ei ole ollut tai se on ainakin myyty moninkertaisella hinnalla, sanoo keskustan kansanedustaja Petri Honkonen.

– Tällainen aggressiivinen kotimyynti on todella kiusallista ihmisille ja suoranaista harhaanjohtamista. Siksi tällaiselle kaupustelulle ja huijaamiselle on saatava loppu, Honkonen vaatii.

Joissakin tapauksissa remontin mukana on saatettu myydä osamaksusopimuksia todella isolla korolla. Ongelmana on, että nykyisin kuluttajille markkinoitavissa mittatilauspalveluissa kuten remonteissa, ei ole peruuttamisoikeutta. Yritykset kirjaavat sopimuksiin usein juuri mittatilaustavaroiden kohdalle peruutuskiellon.

– Tähän on ehdottomasti saatava muutos ja peruutusoikeus olisi syytä palauttaa mittatilaustuotteisiin. Lisäksi aggressiivisesta kotimyynnistä tulee saada rangaistus, Honkonen sanoo.

EU:ssa on vireillä direktiivivalmistelu, jossa kuluttajansuojasäännöksiä  kotimyynnin osalta tullaan täsmentämään.

– Myös Suomen on nyt aktiivisesti  ryhdyttävä  kansallisiin toimenpiteisiin ongelmien kitkemiseksi, Honkonen toteaa.

Honkonen on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen tällä viikolla ministerille.

Vastaa

 1. Osta katto,putkisto

  Lähinnä Keskustalaisia taitavat nuo agressiiviset myyjät pääsääntöisesti ollakkin.Eli sinänsä ihan mukiin menevä ajatus..

  Vastaa
 2. Asianajaja

  Ihan vaan tiedoksi kansanedustajalle ja muillekin että kotona tehdyissä kaupoissa on aina peruuttamisoikeus jos kaupat tehdään kuluttajan kotona samantien tai harkinta-ajan jälkeen. Eli siltä osin tässä sanotuilla väitteillä ei ole perää ja aina voitte perua kaupat.

  Ei ryöstömyynnille ja myöskin faktat kuntoon poliitikoille vaikka aina onkin kiva olla vähän populisti jotta saa kalasteltua ääniä.

  Vastaa