Kokoomuksen varapuheenjohtaja vieraili Äänekoskella


Sanekloa oli saapunut kuulemaan kourallinen aktiivisia kokoomuslaisia.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Janne Sankelo vieraili Kokoomuskahvilassa keskustelemassa paikallisten kanssa muun maussa soteuudistuksesta.

 

Rennossa tapaamisessa keskusteltiin nykypoliitikasta, puolueen kannatuksesta, tulevista vaaleista ja tietenkin sote-ja maakunta-uudistuksesta.

– Olisi tärkeää, että täällä Äänekoskellakin mietittäisiin maakuntavaaleja ja että löytyisi ehdokkaita. Maakuntavaaleissa on kyseessä on ehkä suurin rakenteellinen muutos, mikä on tehty Suomen politiikassa, Sankelo sanoi.

Sankelo kiitteli paikallisen kokoomuksen aktiivisuutta ja motivoi paikallispoliitikkoja tulevia vaaleja varten.

– Minusta tuntuu, että kokoomukselle on suomalaisessa yhteiskunnassa kysyntää enemmän kuin aikaisemmin. Meidän tulee olla maltillinen ja kokoava voima, joka vie maata eteenpäin. Me ei hötkyillä vaan olemme vakaa pilari poliittisessa järjestelmässä.

Sankelo kertasi soteuudistuksen historiaa aina PARAS-hankkeesta, eli vuodesta 2006 saakka. Matkan varrella on törmätty moneen erilaiseen mutkaan ja muokattu sote-uudistusta jatkuvasti toimivampaan muotoon.

– Värikkäiden tapahtumien kautta syntyi nykyinen sote-hanke, jota nyt ollaan viemässä eteenpäin. Ja tähän liittyy myös maakuntauudistus, jossa rakennetaan Suomeen 18 maakuntaa, jotka ottavat vastuulleen sosiaali- ja terveyspuolen sekä entisten maakuntaliittojen tehtävät.On käyty läpimonia malleja, ja tämä on ainoa malli, jolle on löydetty sellainen tuki, että se voi mennä läpi. Kokoomus on tässä mukana: tämän on nyt pakko mennä läpi, muuten seuraava hallitus joutuu aloittamaan alusta ja se on mahdoton ajatus.

Sankelo uskoo vahvasti siihen, että sote-uudistus menee läpi eduskunnassa kesäkuussa, mutta hänen mielestään hyväksymisen jälkeenkin on vielä töitä edessä.

– On aivan varma, että tätä rakennetta kehitetään ja rakennetaan vielä pitkään. Kukaan ei väitä, että tästä tuli kerralla valmista. Lisää paukkuja tullaan tähän käyttämään, mutta hanke tullaan viemään tällä vaalikaudella loppuun, Sankelo sanoo.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Janne Sankelo kertoi paikallisille kokoomuslaisille sote-uudistuksesta.

Soteen liittyy myös paljon kiistelty valinnanvapaus, joka on alunperin Kokoomuksen idea, kertoo Sankelo.

– Valinnanvapaudella mahdollistetaan se, että julkinen ja yksityinen sektori saadaan tähän mukaan, ja luodaan kansalaisille mahdollisuus valita käyttämänsä palveluntuottaja.

Sote-uudistuksen kipupisteiksi Sankelo nimeää työpaikkojen siirtämisen kunnista maakuntiin, maakuntademokratian toimivuuden ja maakuntavaltuuston hallinnoinnin.
Sankelo myöntää, että sote- ja maakuntauudistus on monimutkainen ja ehkä tavallisen ihmisen käsityskyvyn rajoilla.

–  Väitetään, että Suomessa on kaksi henkilöä, jotka osaa selittää tämän sotejärjestelmän ja niistäkin toinen selittää väärin, Sankelo nauraa.

Tilaisuudessa heräsi paljon kysymyksiä sotesta ja varsinkin yksityisten toimijoiden paikasta uudistuksessa. Kansa pohtii muun muassa, ettei pienelle paikkakunnalle saada palveluja ja että lopulta kaikki rahat päätyvät suurien terveysalan firmojen kassaan.

– Yksityisethän toimivat tässä mallissa hyvänä sparraajana ja saattavat luoda palveluja myös alueille, joissa ei ole julkista terveydenhuollon toimijaa. Mitä rahaan tulee, niin eihän se niin saa olla, että yksityiset tulevat ja syövät rusinat pullasta. Maakunnan koko mahdollistaa sen, että kuviota pystytään jakamaan näiden kahden kesken. Lähtökohta on se, että mallissa asiakas tekee valintoja, toimijat sitten tarjoavat palveluita ja myös kehittävät niitä, Sankelo sanoo.

Tilaisuudessa puhuttiin tietenkin myös keskisuomalaisesta metsäteollisuudesta.

– Tällä hetkellä iso osa metsistä on perikuntien omistuksessa hoitamattomina. On tärkeää saada puu liikkeelle metsistä ja huolehtia, että metsät pysyy sellaisessa omistuksessa, että ne saadaan hyötykäyttöön, Sankelo sanoo.

– Kokoomus katsoo myös alueen ominaispiirteitä ja pyrkii kääntämään ne hyvinvoinniksi. Täällä Äänekoskella on ilmiselvää, missä osaamisen kovin ydin piilee, mutta on tärkeää löytää ne asiat myös muilta alueilta.

Nousipa keskustelun aiheeksi myös hallituksen esittämä 400 euron tuki sähköpolkupyörien ostoon.

– Siinä ei ole järjen häivääkään, Sankelo sanoo suoraan.

Vastaa