Musakorneri: Kansa Taisteli – Skitso


Musakornerissa ollaan ihan sekasin.

 

Musakorneri jaksaa yllättää ja ilahduttaa viikottain jopa itseään. Tämä perjantaina nimittäin kuullaan kappale bändiltä, jota kaikista saavutuksistaan huolimatta ei ole vielä tällä yltiöhurmoksellisen musiikin alttarilla aiemmin kuultu.

Kyseessä on aidon kasaripunkin lippulaiva Kansa Taisteli. Bändi syntyi hc-punkin kulta-aikana 80-luvun puolivälissä, Jouni ”Jone” Sohlmanin ja Kai ”Kossu” Koskisen yhteisenä heureka-elämyksenä. Jossain vaiheessa bändiin liittyivät Peurasen Pasi ja Virsusen Marko.

– Itsellä olisi ollut halua veivata nopeaa hooceetä, mutta kun soittotaidot oli mitä oli, niin enempi mentiin vanhemman ja hitaamman punk-tyylin mukaisesti. Meillä oli 80-luvun lopulla hyvä tekemisen meininki ja Äänekoskella oli jonkinlainen punkporukka. Kansa Taisteli ja Brutal paransivat maailmaa ja soittamistakin tärkeämpää oli asenne ja ystävyys, Jone kertoo.

Kansa Taistelin ”parhaat vuodet” osuvat vuosiin 1987-88.

– Soitettiin ihan pirusti ja keikkojakin tehtiin mukavasti. Isoimpana juttuna kai pääsy Ilosaarirockin päälavalle. Soittotaidot lisääntyi ja tyyli muuttui hevimpään suuntaa ja se oli hieman myrkkyä Kossulle. joten tiet erosivat ja mä siirryin huutohommiin. Pasi Koskinen liittyi bändiin toiseks kitaristiksi ja veivattiin suomeksi laulettua heviä. Ei sellaista ymmärretty silloin. Ei heviä lauleta suomeksi! Homma hyytyi hieman ennen kuin sellaiset nimet kuin Niskalaukaus, Kotiteollisuus ja Mokoma keksivät että heviä voi vetää suomen kielellä. Jone avautuu.

Vuosituhannen vaihteessa Kansa Taisteli jälleen. Aluksi mukana oli kaikki viisi alkuperäisjäsentä.

– Mutta se hevi ei kiinnostanut kaikkia vieläkään ja taas mä aloin huutamaan. Tajuttiin silloin että ollaan niin kaukana Kansa Taistelin musiikista, että parempi vaihtaa nimeä. Syntyi Gomorran Kone. Aika oli kuitenkin rajallista perheellisillä, joten hiljalleen tuokin homma hyytyi, Jone kertoo bändien evoluutiosta.

Kansa Taisteli on lyönyt merkkinsä suomalaisen ja suur-äänekoskelaisen punkin historiaan. Siinä on tarpeeksi mystiikkaa ja anteeksipyytelemätöntä asennetta. Tällainen bändi olisi omiaan myös nykymaailmaan. Miten on? Tuleeko Kansa vielä taistelemaan?

– Mulla on vahva usko että ”vielä kerran pojat!” tapahtuu ja Kansa Taisteli käy vielä aiheuttamassa julkisestikin pahennusta, Jone sanoo toiveikkaasti.

Kansa Taistelin suuresta repertuaarista valittiin illan Musakorneriin kappale Skitso, joka on Jonen ja Kossun yhteistuotos. Biisi on sitä itseään ja siinä on sitä jotakin. Ja paljon. Se on vuodelta 1987 ja sen ”musiikkivideoksi” on koottu uskomattoman realistinen kuvasarja 80-luvun punkista, joka tuo biisin suorastaan iholle.

– Mahtavaa! Eikö tuukin ihan nuoruus mieleen?
– Ei. Mä olin yksivuotias kun tää biisi tehtiin, toimituksen vauva tunnustaa.

Vastaa