ÄKS

Riskiraportti: Fennovoima on kunnille suuri riski – kestääkö kuntasi talous?

02.07.2015 15:03 (muokattu 02.07.2015 15:07)
10. kesäkuuta julkaistut laskelmat osoittavat, että kunnat ottavat erittäin suuren riskin sitoutuessaan Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen Pyhäjoella. Osakaskuntien kumulatiivinen kassavirta kääntyy voitolliseksi vasta vuosikymmeniä ydinvoimalan käynnistämisen jälkeen – jos silloinkaan. Tätä ennen kassavirta sukeltaa miljoonia euroja tappiolliseksi.

 

Fennovoiman tulevaisuus on edelleen epävarma. Valtaosa teollisuuden osakkaista ja suuri osa kunnista on jo jättänyt hankkeen kannattamattomana.

Fennovoima painaa kunnallisen sähköyhtiön kassavirran tappiolle 20 vuoden ajaksi sen jälkeen, kun ydinvoimala on käynnistetty. Tappio vaihtelee 12 ja 65 miljoonan euron välillä omistusosuudesta ja rakentamiskustannuksista riippuen.
Sen jälkeen kestää vielä 16–29 vuotta ennen kuin ydinsähkön myynnistä saadut voitot ovat kattaneet aiemmat tappiot.

Tämän päivän alakoululainen on siis eläkeiässä siinä vaiheessa, kun kunta alkaa mahdollisesti hyötyä osakkuudestaan Fennovoimassa.

Hanhikiven ydinvoimalatyypin toiminta-aika on 60 vuotta. Mikäli laitos toimii elinkaarensa loppuun asti, on investointi on tuottanut kunnalle nykyarvossa voittoa 1,5–13 miljoonaa euroa riippuen omistusosuuden suuruudesta. Näihin lukuihin päästään siis vasta vuosina 2083–2087 ja silloinkin vain jos rakentaminen on sujunut nopeasti, eikä energiamarkkinoilla ole tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Taloustieteilijä Hannu Savolaisen tuottamissa laskelmissa on analysoitu Fennovoiman kannattavuutta sen mukaan, missä ajassa ydinvoimala valmistuisi ja paljonko sen rakentaminen maksaisi. Lisäksi laskelmat perustuvat sähkön osakashinnan ja arvioidun markkinahinnan väliselle erolle. Hintaero näiden välillä aiheuttaa joko tappiota tai voittoa, kun kunnallinen sähköyhtiö ostaa sähköä osakashintaan ja myy sitä markkinahintaan.

Monissa kunnissa valtuutetut eivät ole saaneet pyytämiään riskilaskelmia siitä, mitä osakkuus Fennovoimassa voi merkitä heidän kuntansa taloudelle.

Savolainen tuotti riskiraportin Greenpeacen toimeksiannosta.
Lue riskiraportti kokonaisuudessaan tästä.  Ja tarkista päivitetty lista hankkeessa mukana olevista ja siitä jättäytyneistä kunnallisista sähköyhtiöistä ja yrityksistä.

Aiemmin: 
Äänekosken energia yhä mukana rakentamassa ydivoimaa 
Vihreät jätti hallituksen. Pitäisikö Äänekosken energian jättää ydinvoima
mielipide Kimmo Tuikka: Ydinvoima on riskibisnes 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy