Suolahtisali katsastuksen alla – salin kohtalo huolestuttaa kuntalaisia


Suolahtisalin kohtalo huolestuttaa.

Suolahtisali on tärkeä palanen kaupungin kulttuurielämälle. Spekulointi salin sulkemisesta nostaa tunteet pintaan. 

 

Suolahtisalin kohtalo on yhä avoin. Tällä haavaa tämän vuoden viimeinen konsertti pidetään 16. joulukuuta, jolloin Mieskuoro Metsot pitävät perinteisen joulukonserttinsa.

Vapaa-aikajohtaja Markku Auvinen sanoo tilanteen Suolahtisalin osalta olevan vaikea.

– Yhteistyösopimuksemme opiston kanssa on tehty tämän vuoden loppuun saakka. Olen organisoinut saliin, aulaan ja wc-tiloihin siivoukset, sillä opiston taholta ei näitä enää ole hoidettu. Sopimuksen mukaan säätiölle kuuluu sähköt ja lämpö. Jos nämä katkaistaan tai salin lämpö lasketaan alhaiseksi, silloin tulee meidän myös miettiä minne sijoitamme kaupungin omistaman arvokkaan flyygelin, Auvinen pohtii.

Kaupungin tilaama kuntokartoitus on meneillään. 30 000 euroa maksava kuntokartoitus on Auvisen mukaan valmistumassa lähiaikoina.

– Teemme marras-joulukuun aikana ratkaisuja kuinka Suolahtisalia voimme  jatkossa mahdollisesti käyttää. Korvaavaa salia ei Äänekoskella ole käytössä, Auvinen muistuttaa.

KAUPUNGINJOHTAJA Matti Tuonosen mukaan hätiköityjä ratkaisuja ei pidä nyt lähteä tekemään.

– Selvitystyö on vasta meneillään. Kuntokartoituksesta saatu tulos antaa paljon vastauksia salin tulevaisuuden suhteen. En voi mennä sanomaan mitään tarkempaa, sillä kaupunki ei ole salin omistaja.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Kiiskinen harmittelee julkisuudessa mainittua spekulaatioita salin kohtalosta.

– On typerää lähteä provosoimaan porukkaa tässä vaiheessa, kun kaupungilla on kuntokartoitus meneillään. Ei kai me sellaista olla ihan huvikseen menty tilaamaan, Kiiskinen puuskahtaa.

Hänen mukaansa asia tulee poliittiseen päätöksentekoon myöhemmin.

– Vielä ei ole tehty minkäänlaista päätöstä siitä, miten kaupunki salin kanssa tulee etenemään. Ei pidä mennä asioiden edelle, Kiiskinen sanoo harmissaan.

Suolahden Työväenyhdistyksen syyskokousväki kantaa huolta Suolahtisalin säilymisen puolesta. He jättivät kaupunginvaltuuston ja – hallituksen puheenjohtajille sekä kaupunginjohtajalle kannanoton Suolahtisalin tilanteeseen.
– Suolahtisali valmistui seutukunnan ja maakunnankin kulttuuri-, koulutus- ja juhlatiloiksi 1989. Kuntalaisina vetoamme Äänekosken kaupungin päättäjiin ja viranhaltijoihin, että he tekevät kaikkensa salin ja sen toiminnan jatkumisen puolesta, työväenyhdistyksen kannanotossa sanotaan.

TiesiX: 

Keski-Suomen Opiston yhteyteen vuonna 1989 rakennettu Suolahtisali on arvostettu hyvästä akustiikastaan. Mainiossa konserttisalissa on 350 paikkaa, ja se on ollut viikoittain kaupungin käytössä. Siellä on esiintynyt Suomen kirkkaimmat kevyen musiikin tähdet sekä klassisen musiikin parhaimmistoa Euroopankin ulkopuolelta. Sali toimii myös Koskelan ja Ala-Keiteleen musiikkiopiston tarpeisiin.

EDIT: Sähkö ja lämpö kuuluvat säätiölle, ei kaupungille.

Aiheesta aiemmin ÄKSässä:

Sammuvatko Suolahtisalin valot?

Vastaa

 1. Miina

  No voihan äänekoskiset; ette osaa arvostaa todella upeaa kulttuurirakennusta, jollaista ei esim. akustiikaltaan löydy muualta Suomesta? Nyt Suolahden ihmiset: taistelkaa salin puolesta, sillä jos ette sitä tee, äänekoskiset sen kyllä tulevat tuhoamaan.
  Mutta jos niin surkeasti käy, tulkaa Jyväskylään musiikkinautinnolle, sillä painotalolla raiskataan musiikkia olemattoman akustiikan vuoksi ja liikuntasali on fiasko musiikille. Toivon kuitenkin, että upea Suolahti säilyy ja pääsemme NAUTTIMAAN musiikista siellä.

  Vastaa
  1. Janne Hytönen

   Miina sanoi täyttä asiaa ja vielä jos S-Salin käyttö lopetetaan, ni se on varmaa että monessa muussakin asiassa muut muka suuren ”KESKIPISTEEN”asukkaat äänestävät jaloillaan entistäkin paljon enemmän ku vielä nykyään ja vievät euronsa tarvittaessa Jklään.

   Vastaa