ÄKS

Thaimaan etsityin nainen vietti itsenäisyyspäivää Suolahdessa

09.12.2014 18:01 (muokattu 11.12.2014 22:27)
Itsenäinen turvapaikan hakija Junya Yimpresant Suolahdessa.
Thaimaalaisten marjanpoimijoiden oikeuksia ajava, Junya ”Lek” Yimprasert on Thaimaan sotilasjuntan kesäkuussa etsintäkuuluttama. Thaimaan etsityin nainen vietti itsenäisyyspäivää Suolahdessa, Sirpa Martinsin perheen kanssa.

 

48-vuotias Junya Yimprasert eli tuttavallisemmin Lek, on Thaimaan etsityin ihminen ja hänen kuvansa on ensimmäisenä etsintäkuulutettujen julisteessa. Toukokuussa vallan kaapannut sotilasjuntta levitti Lekin kuvaa kesäkuussa jokaiseen Thaimaan poliisilaitoksen ilmoitustaululle.

Yimprasert on 48-vuotias ihmisoikeusaktivisti Thaimaasta. Kotimaahan ei tällä hetkellä ole mitään asiaa. Mielipiteittensä, ajatustensa vuoksi häkki heilahtaa. Suomesta turvapaikan saanut vaarallisen pieni nainen juhlii täällä ensimmäistä itsenäisyyspäiväänsä.

– On minulla parempi tilanne, kuin monella muulla turvapaikan hakijalla. Sosiaalisena, aktiivisena ihmisenä olen jo löytänyt Suomesta ystäviä. Merkittävän osan itsenäisyydestä tekee kieli. Kieli on kulttuurin kantavia voimia. Vaikka puhun montaa kieltä, on suomen kieli onnistunut osoittamaan vaikeutensa. Thai-kielessä on paljon elementtejä, joilla luokitellaan ihmisiä. Suomen kieli kuulostaa kauniilta ja runolliselta. Se on ihanan tasa-arvoinen. Se ei erottele miehiä ja naisia, on vain hän. Opettelen sitä nöyrästi, naurahtaa Lek.

Lekin iloisesta ja tarmokkaasta olemuksesta näkyy kuitenkin myös suru. Suru oman kansan onnettomasta kohtalosta kotona, ja suru kansansa onnettomasta kohtelusta ulkomailla. Ahkerat, työteliäät, mutta niin suuresta köyhyydestä kärsivät veljet ja sisaret joutuvat monella lailla hyväksikäytetyiksi maailmalla työtä etsiessään. Eikä Suomi kohtele heitä yhtään paremmin. Liian usein ihmisiltä riistetään itsenäisyys ja mahdollisuus vaikuttaa oman ja perheensä aseman parantamiseen. Ihminen ei voi olla todella itsenäinen jos on jatkuva hätä toimeentulosta.

– Vaikka en mielipiteitteni vuoksi voi kotiini palatakaan, tunnen itsenäisyyttä siitä, että minulla oli riittävästi tietoa ja rohkeutta kirjoittaa ajatukseni hallitsijasta ja sotilasvallasta Thaimaassa. Ystäviäni on vangittu näistä samoista syistä ja ajatuksista, demokratia on kotimaassani poljettu. Mutta siitäkin huolimatta ihmisillä on rohkeutta olla asioista jotakin mieltä, sanoa ne ääneen tai kirjoittaa ajatuksensa sanoiksi. Muuta me emme kansamme hyväksi tällä hetkellä voikaan tehdä. Eikä meidän sallittaisi tehdä sitäkään, Lek tietää.

– En ole vuoden 2010 jälkeen käynyt Aasiassa, Suolahdessa Suomen itsenäisyyspäivää viettänyt Lek kertoo.

Lek tuli äänekoskelaisille tutuksi, kun thaimaalaiset marjanpoimijat majoittuivat Suolahden Kansantalolle, Kangaslammin leirikeskukseen ja Äänekosken vanhalle seurakuntatalolle syksyllä 2013. Lek oli puolustamassa silloin heidän oikeuksiaan.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy