ÄKS

Eila Tiainen jatkaa Keski-Suomen Vasemmiston johdossa – piirihallitukseen Anniina Ojajärvi

14.11.2020 16:59 (muokattu 14.11.2020 17:00)

Eila Tiainen jatkaa Keski-Suomen Vasemmiston johdossa. Piirihallitukseen valittiin äänekoskelainen Anniina Ojajärvi. 

 

Keski-Suomen Vasemmisto kokoontui lauantaina piirikokoukseen Palokkaan. Piirijärjestön johdossa valittiin jatkamaan jyväskyläläinen toimittaja, kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Eila Tiainen. Varapuheenjohtajiksi valittiin jyväskyläläinen Paula Rastas ja muuramelainen Petri Pukari. Kokous otti myös kantaa kunnan- ja maakuntavaltuustojen koon pienentämistä vastaan.

Piirihallituksen jäseniksi valittiin Sirkku Ingervo, Tapani Kaakkuriniemi, Outi Kalla, Heta Kopra, Kati Kytömaa, Matti Leino, Elina Liekkinen, Däman Saeed, Vesa Välilä ja Kari Yksjärvi Jyväskylästä, Marjut Pollari Saarijärveltä, Arja Paakkanen Jämsästä, Ahti Järvinen Laukaasta, Anniina Ojajärvi Äänekoskelta ja Rauno Glad Viitasaarelta. Varajäseniksi valittiin Jukka Kinos, Jorma Muhonen, Matti Pöppönen ja Aarne Vesterinen Jyväskylästä ja Viljo Kumpulainen Laukaasta.

Kokouksen kannanotto:

Demokratia ei saa olla säästökohde!

Vasemmisto vaatii, että pientenkin kuntien ja puolueiden ääni kuuluu päätöksenteossa alueellisen demokratian varmistamiseksi.

Keski-Suomen liitto on uudistamassa perussopimustaan ja siinä yhteydessä pienentämässä maakuntavaltuuston kokoa. Myös moni peruskunta aikoo supistaa valtuustonsa jäsenmäärää. Esimerkiksi Jämsä ja muutamat muut Keski-Suomen kunnat ovat harkitsemassa valtuustojen koon pienentämistä. Huomattava on, että valtuusto on ainoa kunnan toimielin, jonka jäsenet kunnan asukkaat valitsevat. Keski-Suomen vasemmisto pitää säästösyillä perusteltua demokratian kaventamista vääränä.

Sosiaali- ja terveysuudistus muokkaa dramaattisesti koko Keski-Suomen hallinto- ja palvelujärjestelmää. Juuri nyt on erittäin tärkeää, että päätöksiä on tekemässä mahdollisimman laaja joukko kansalaisten edustajia. Kaavaillut leikkaukset demokratiaan vähentävät kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa heidän palveluidensa järjestämiseen tulevaisuudessa. Tähän liittyy historiallinen liikkeenluovutus, joka tapahtuu, kun kuntien kiinteistöomaisuuden siirtyy hyvinvointialueen eli maakunnan omaisuudeksi.

Valtuuston koolla on siis merkitystä demokratian kannalta. Isompi valtuusto takaa pienten ryhmien ja eri alueiden äänen kuulumisen. Alueellinen tasa-arvo onkin erittäin tärkeä näkökulma Keski-Suomessa, jossa kuntien elinvoima, koko ja asukasmäärä eroavat merkittävästi toisistaan.

Kyse on myös Keski-Suomen tulevaisuudesta maakuntana. Pienissä rajakunnissa koetaan, ettei heidän äänensä kuulu riittävästi. Tästä on esimerkkinä Kuhmoinen, joka halusi vaihtaa maakuntaa Keski-Suomesta Pirkanmaahan. Tilanne on akuutti Karstula – Kannonkoski – Kivijärvi – Kyyjärvi -alueella. Alueellisen tasavertaisuuden lisäksi Keski-Suomen tulevaisuuden kannalta on tärkeää,että maakunnan valtuustossa olisivat edustettuina mahdollisimman kattavasti erilaiset poliittiset arvot ja näkemykset.

Keski-Suomen Vasemmisto kysyy, onko maakunnallamme varaa kaventaa demokratiaa.

 

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy