ÄKS

Äänekosken kouluissa panostetaan koodaamiseen ja robotiikkaan – Hietaman koulu edustaa Lego-robottirakentamisen SM-kisoissa

30.03.2023 18:43
Hietaman robottikerholaiset ovat: Noora Aaltonen, Elviira Iivarinen, Atte Kaikkonen, Noel Leino, Ella Raatikainen, Elias Rautiainen, Sera Ruuska, Luukas Vihtari, Ilari Hakala, Simeon Jäntti, Kristiina Kolari, Jalmari Rinne, Joona Soiluaho ja Elia Vihtari. Onnea kisaan!

Äänekosken Hietaman koulun 5.-6.-luokkalaiset robottikerhon oppilaat osallistuvat 31.3.2023 First Lego League -legorobottirakentamisen SM-kisoihin Vantaalla. Keski-Suomen osakilpailussa Hietaman koulu voitti tiedeprojektin palkinnon ja opettaja Kimmo Tuononen valittiin vuoden valmentajaksi ja jatkopaikka urkeni SM-kisoihin.

 

Hietaman koulu edustaa jo toista kertaa peräkkäin Keski-Suomea Lego-robottien SM-kisoissa. Keski-Suomi on viime vuosina menestynyt SM-tasolla niin hyvin, että kisoissa Keski-Suomea edustaa tänä vuonna viisi eri joukkuetta.

Myös viime vuonna Hietaman koulu teki Keski-Suomen parhaimman tiedeprojektin. Tämän vuoden tiedeprojekti liittyi sähköön ja luokka pääsi vierailemaan Hietaman vesivoimalassa, mihin Vattenfall ei yleensä ota vierailijoita. Oppilaiden tekemä tiedeprojekti oli suunnitelma monimuotoisesta aurinkovoimalasta, joka pystyisi hyödyntämään myös tuulivoimaa, vesivoimaa ja jopa salamaniskuja.

Kisoissa ratkaisee tarkkuus, ryhmätyöskentelytaidot ja hyvät hermot

Kilpailijat ovat koonneet tehtäväalustaksi samanlaiset Lego-kaupungin, mutta jokaisen joukkueen Lego-robotti on yksilöllisen näköinen ja sen toiminta joukkueen itsensä yksilöllisesti ohjelmoima. Niiden tekemiseen on ollut noin vuosi aikaa.

– Myös epäonnistuminen kuuluu lajiin, mutta lopulta robotit saadaan tekemään mitä halutaan ja tekemään tehtäviä mahdollisimman monta ja mahdollisimman nopeasti. Oppilaat tekevät robotit itse, eikä opettaja tee niitä oppilaiden puolesta, opettaja Kimmo Tuononen kuvailee.

Kisoissa ratkaisee mm. tarkkuus, joukkueen ryhmätyöskentely- ja koodaustaidot sekä tietenkin hyvät hermot. Taso on kova ja samassa sarjassa kisaavat sekä ala- että yläkoululaisia ympäri Suomen. Legorobotit on koodattu tekemään jokin tietty toiminta ja kisoissa ratkaistaan, mikä joukkue suorittaa 2,5 minuutissa roboteillaan eniten tehtäviä. Viime vuonna Hietaman joukkue ylsi robottikisassa 9. sijalle, kun mukana oli 18 joukkuetta.

Hietaman koulun robottikerhoon on tullut vuoden melkein tuplasti lisää oppilaita. SM-kisareissuun lähtee kaikki 14 kerholaista ja kaksi aikuista. Hietaman koulu on saanut sponsoreita, ja Äänekosken kaupungin opetustoimen ja sponsoreiden ansiosta reissu hotelleineen saadaan toteutettua. Kaupungin lisäksi sponsorit ovat Crystone Oy, SAT-Palvelut ja Valtran ammattiosasto on 141.

Hietaman robottikerholaiset ovat: Noora Aaltonen, Elviira Iivarinen, Atte Kaikkonen, Noel Leino, Ella Raatikainen, Elias Rautiainen, Sera Ruuska, Luukas Vihtari, Ilari Hakala, Simeon Jäntti, Kristiina Kolari, Jalmari Rinne, Joona Soiluaho ja Elia Vihtari. Onnea kisaan!

Äänekoskella panostetaan muutenkin lasten ja nuorten koodaamiskasvatukseen. Äänekosken kouluilla on esimerkiksi käytössä 12 yhteisiä legorobotteja, joita teknisen työn opettaja Janne Walkeajärvi kierrättää ja opastaa niiden käytössä ja koodaamisessa eri kouluilla. Pienemmille oppilaille Äänekoskella on käytössä ohjelmoitavat BeeBoti-robotit. Koulunmäen koululla on uudenlaista digiagentti-toimintaa. Digiagentit ovat oppilaita, jotka ovat luokanopettaja Juha Niskasen johdolla opetelleet ohjelmointia sekä digilaitteiden käyttöä niin, että voivat ohjeistaa oppitunneilla muita oppilaita.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy