Ravustuskausi käynnistyi torstaina 21. heinäkuuta kello 12.
Aikaisen kevään mahdollistama pitkä kasvukausi ja viime vuodelta jääneet isokokoiset ravut lupaavat tällä vuodelle hyvää rapusaalista.
Ravustuskausi jatkuu pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta heinäkuulta aina lokakuun loppuun saakka. Lapissa kausi käynnistyy vasta elokuussa.
Näillä ÄKSän keräämillä vinkeillä alkuun pääsee kuka tahansa.
Ravustusta säätelevät (uudet) lait
Tänä vuonna ravustusta määrittelevät uudet säännöt.
Ennestäänkin ravustukseen on vaadittu vesialueen luvan hakemista ja 18–62-vuotiailta kalastuksenhoitomaksun suorittamista.
Tuoreen kalastuslain myötä rapusaaliiden myyntiäkin rajoitetaan. Jatkossa yli 300 rapua ravustuskauden aikana tai muille kuin suoraan kuluttajille myyvät joutuvat rekisteröitymään ELY-keskukseen kaupallisiksi kalastajiksi.
Tänä vuonna loppuu myös täpläravun istutus kaikissa tilanteissa. Taustalla ovat uudet kotimaiset ja eurooppalaiset vieraslajisäädökset.
Lisää aiheesta Luonnonvarakeskuksen nettisivulla www.luke.fi.
Ravun nappaaminen
Rapuja pyydetään useimmin muovisilla rapumerroilla, jotka asetetaan mataliin vesiin ja käydään kokemassa ennen aamunkoittoa.
Merrat voi myös kasata itse netistä löytyvillä ohjeilla.
Rapusyötteinä voi käyttää mitä tahansa lihaa, mutta kala on suosituinta. ÄKSän epävirallisten testikokemusten mukaan ravut tarttuvat parhaiten kanaan!
Eraluvat.fi-sivusto huomauttaa, että rapuruton leviämisen estämiseksi syöttinä tulisi käyttää ainoastaan pakastettuja tai varsinaisesta pyyntivedestä peräisin olevia syöttejä. Pyyntiväline on myös syytä puhdistaa huolella toiseen veteen siirrettäessä.
Rapuaterian valmistaminen
Rapujen valmistaminen ei ole rakettitiedettä.Rapujen keittoaika on kymmenisen minuuttia, ja mausteeksi riittää suola, sokeri ja tilli.
Ravut pyydetään tai ostetaan sekä keitetään elävinä, mutta niitä voi ostaa myös valmiiksi keitettynä, jos haluaa päästä hieman vähemmällä vaivalla. Rapuja löytyy myös pakasteena ympäri vuoden, jos paras sesonki ehtii mennä ohi!
Ravunpyrstön perinteinen makupari on vasta paahdettu leipä, jonka päältä pyrstöt nautitaan voin ja tillin kera. Rapukekkereiden muuksi tarjottavaksi sopivat erilaiset pienet suupalat.