ÄKS

Jo lähes 800 yrittäjää hakenut koronan johdosta yrittäjän työttömyysturvaa Keski-Suomessa

14.04.2020 16:13 (muokattu 14.04.2020 16:14)
TE-toimisto antaa Kansaneläkelaitokselle lausunnon oikeudesta etuuden maksamiseen. Jotta etuudet saataisiin mahdollisimman nopeasti maksuun, on niiden käsittelyyn keskitetty joukko TE-toimiston asiantuntijoita. 

TE-toimiston työnantajien puhelinpalvelu ohjeistaa työnhakijaksi ilmoittautumisessa ja etuuden haussa. Lisäksi TE-toimisto on yhteydessä etuutta hakeneisiin yrittäjiin.

Yrittäjät voivat saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronapandemian aiheuttaman kysynnän heikkenemisen vuoksi. Työmarkkinatuki on yksi työttömyysetuuden muoto. Työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että yrittäjän päätoiminen työskentely on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa. Päätoimisen työskentelyn päättymisen tai tulon vähentymisen tulee johtua koronapandemiasta ja se todetaan ensisijaisesti työnhakijan oman ilmoituksen perusteella.

Työttömyysetuutta voidaan myöntää riippumatta siitä, harjoitetaanko yritystoimintaa yksityisenä elinkeinonharjoittajana tai yhtiömuodossa. Työmarkkinatuen saaminen ei edellytä yritystoiminnan lopettamista ja yrittäjä voi jatkaa osallistumista yrityksen tuotannolliseen tai taloudelliseen toimintaan. Myöskään opinnot eivät ole esteenä työmarkkinatuen myöntämiselle.

Työmarkkinatukea voidaan maksaa ajalta 16.3.2020–30.6.2020 ja laki on voimassa 30.6.2020 asti. Jos yrittäjä rekisteröityy työnhakijaksi viimeistään 15.4.2020, hänellä on oikeus työmarkkinatukeen työnhakua edeltävältä ajalta 16.3.2020 alkaen. 

Yrittäjä voi hakea sekä kunnan myöntämää yksinyrittäjän tukea että työttömyysturvaa ilman, että toisen saaminen vaikuttaisi toisen saamiseen tai määrään.

Koronapandemian arvioidaan vaikuttavan erityisesti palvelu- ja kaupan alan yritysten toimintaan, mutta vaikutuksia havaitaan myös muilla toimialoilla. Keski-Suomessa koronasta johtuvia lomautusilmoituksia ovat antaneet edellä mainittujen toimialojen lisäksi muun muassa teknologiateollisuuden, logistiikan ja rakennusalan yritykset.

Miten yrittäjä hakee työmarkkinatukea?

– Työmarkkinatuen maksaminen edellyttää, että henkilö ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon ja hänen oikeudestaan työmarkkinatukeen annetaan työvoimapoliittinen lausunto Kelalle.

Käytännössä prosessi menee näin:

– Yrittäjä ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimiston Oma työnhaku -palvelussa ja antaa selvityksen päätoimisen työskentelyn päättymisestä tai tulon vähentymisestä koronavirusepidemiasta johtuen.

–  TE-toimisto antaa yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen työvoimapoliittisen lausunnon Kelasta.

– Yrittäjä hakee työmarkkinatukea Kelasta.

– Kela maksaa työmarkkinatukea yrittäjälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy