ÄKS

Juho Kautto: Opiskelijoiden hyvinvointi on turvattava myös poikkeuksellisina aikoina

22.01.2021 11:17
Olen kovin kiitollinen, että valtiovarainvaliokunnan liikennejaosto noteerasi talousarvioaloitteeni. Iso kiitos myös vasemmistoliiton Merja Kyllöselle, joka on jaksanut jaostossa Äänekosken puolesta puhua, sanoo Juho Kautto. Kuva Teijo Piilonen.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Juho Kautto jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen korkeakouluopiskelijoiden koronapandemian aiheuttaman uupumiseen puuttumisesta.

 

Kautto harmitteli, että korkeakouluopiskelijoiden uupumus on jäänyt liian vähälle huomiolle ja peräsi konkreettisten tekojen perään, joilla opiskelijoiden jaksaminen ja hyvinvointi turvataan myös näinä poikkeuksellisina aikoina.

Kirjallisessa kysymyksessä Kautto nosti esiin monia opiskelijoiden uupumusta aiheuttavia tekijöitä. Suuri osa korkeakouluopiskelijoista on ollut etäopetuksessa viime vuoden maaliskuusta asti. Itsensä johtamisen opettelu, mahdollisesti heikentynyt opetuksen ja henkilökohtaisen tuen taso, yhteisön puute, huoli työllistymisestä ja yleinen epävarmuus ovat tuoneet opiskelijoille ennennäkemättömiä haasteita.

Opiskelijoiden uupumus näkyy myös tilastoissa. Kautto viittasi kysymyksessään esimerkiksi tutkimukseen, jossa lähes joka toinen vastanneista opiskelijoista oli uupunut tai riskissä uupua etäopintoihin. Osana ratkaisua Kautto korosti sitä, että jokaisen opiskelijan tulisi saada matalalla kynnyksellä tarvitsemaansa apua opintopsykologeilta tai YTHS:n kautta.

– Sen lisäksi, että uupuneet opiskelijat tulevat yhteiskunnallemme taloudellisesti kalliiksi, on kyse ihmisten hyvinvoinnista. On meidän päättäjien tehtävä turvata opiskelijoiden hyvinvointi myös näinä poikkeuksellisina aikoina, Kautto sanoo.

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy