ÄKS

Kannanotto: Konginkankaan ja Sumiaisten kuntalaisaloite terveyspalveluista

24.11.2020 20:26

Äänekosken Sosialidemokraatit katsovat, että Konginkankaan ja Sumiaisten asukkaiden tekemä aloite asiallisten terveyspalveluiden saamiseksi näihin taajamiin olisi pitänyt tuoda valtuuston käsittelyyn.                                                                                                                                               

 

Vasemmistoliitto teki asiasta oman valtuustoaloitteen, joka ei sellaisenaan tyydytä Sosialidemokraatteja.

Sosialidemokraatit esittävät, että konginkankaalaiset ja sumialaiset saavat vastauksen aloitteeseen lopultakin viivyttelemättä, eli nykyisen valtuuston päätöksellä.                                                              Jotta se tapahtuisi laillisesti, valtuuston on ennen sitä muutettava hallintosääntö ajan tasalle. Valmistelussa saadun tiedon perusteella voidaan sitten harkita, voidaanko lähipalveluita tarjota laajemminkin.  

Sosialidemokraatit katsovat, että kaupungin asukkailla pitää olla oikeus saada äänensä paremmin kuuluviin. Esimerkkinä juuri kuntalaisaloitteet ja niiden tuominen kaupunginvaltuuston käsittelyyn kuuluu asukkaiden oikeuksiin. Sääntöjen luominen kyseiseen asiaan kuuluu siten kaupunginvaltuuston päätösvaltaan.

Sosialidemokraatit esittävätkin ensi vuoden talousarvioon seuraavan kirjauksen: Nykyinen kaupunginvaltuusto antaa perusteelliselle harkinnalle rakennetun vastauksen kuntalaisaloitteeseen Konginkankaan ja Sumiaisten terveysasemien toiminnan osittaisesta palauttamisesta.                                                                                                                              

Valmistelussa otetaan huomioon uuden teknologian keinot kehittää muun muassa etäpalveluita, johon on mahdollista saada avustusta valtiolta. Lisäksi huomioon otetaan Keski-Suomen terveydenhuoltolain mukainen järjestämissuunnitelma vuosille 2021 – 2023.

Syntyneet ratkaisun mahdolliset lisäkustannukset kaupungin terveydenhuollolle katetaan lisätalousarviolla.

Äänekosken Sosialidemokraatit  

Vastaa

 1. Reetta Korjonen sanoo:

  Kiitos, kun olette pohtineet itsekukin asiaa tykönänne. Pelkäsin, että jos asiasta tehdään poliittinen, niin taas me käyttäjät jäämme monen osalle. Asia ei missään tapauksessa ole lähtöisin muusta, kuin aidosta ongelmasta palvelujen puuttuessa ja se koskee silloin myös kyytiongelmaa.
  On tärkeää, että kun ihmiset tulevat. Aktiiviseksi omissa asioissa, heidän huolensa käsitellään huolellisen valmistelun kautta. Tästä olette aivan oikeassa. Näyttää, että hallintosääntöä nyt uusittaessa siihen ei voi odottaa muutosta. Ei voi välttyä ajatuksilta, että kumpikohan on kuntakuvan tärkeämpi arvo, suihkulähde järvessä vai kansaneläkeläiset huoli päästä lääkärin tai hoitajan pakeille. Näitä ne kuntalaiset seuraa ja katsoo, miten aloitteita kohdellaan. Toiseksi valtuutetut tekee tai siunaa nämä esitellyt päätökset tai muuttaa niitä. Vastuu on valtuustolla. Se voi siis ottaa myös vallan tulkita lakien ja johtosäännön kanssa kuntansa toimintaa.

  Älkää antako nyt asian valua käsistä, sillä se on tämän kaupungin kehityksen ehto pitkällä tähtäimellä. Pitäkää nämä pohjoisen puolen kylät arvossa, sillä täällä se tuotetaan Tuonosen hehkuttamaan biopääkaupunkiin raakapuu.
  Sitä vaan, että arvo se on hiirenpojallakkin, jos kissa on kuolemassa nälkään.

 2. Ihmisten puolue sanoo:

  Selvittelyä on tehty jo itse aloitteessakin hyvin laajasti. Nyt on tekojen aika.

  Teot olisi hyvä aloittaa kokeilulla, jossa Sumiaisissa ja Konginkankaalla olisi terveydenhoitaja viisi päivää viikossa ja lääkäri esim. yhtenä päivänä viikossa. Tämän lisäksi lääkäri olisi konsultoitavissa etäyhteydellä tarvittaessa.

  Tämä terveydenhoitaja hoitaa samalla mm. kouluterveydenhoidon, jota ei siten erikseen tarvita.

  Kustannukset jäävät nykymalliin nähden nollaan tai syntyy säästöäkin. Lisäksi palvelut, asukastyytyväisyys ja elämisen mahdollisuudet paranevat.

 3. kirsi sanoo:

  niin kyllä tässä ihmiset pitäisi ottaa huomioon, myös työtä ihmisille. älkää vaan työttömyyttä edistäkö.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy