ÄKS

Keskustan piirihallituksen kannanotto: Keski-Suomi liikennebiokaasun pioneeriksi

23.02.2020 11:04

Keskustan Keski-Suomen piirin mielestä liikenteen päästöihin tulee kiinnittää enemmän huomiota vaikeuttamatta kuitenkaan ihmisten liikkumista. Julkisen liikenteen huono maantieteellinen saatavuus tai sähköautot eivät ole pitkien taipaleiden ihmisille tehokkain eivätkä edes taloudellisin vaihtoehto. 

Keskustan Keski-Suomen piiri suosii uusiutuvan energian kuten biokaasun käyttöä liikenteen polttoaineena. Keski-Suomella on Keskustan mielestä myös hyvät valmiudet liikennebiokaasun valtakunnalliseksi pioneeriksi niin tuottaja- kuin kuluttajapuolella. Liikennebiokaasun käyttöä edistää verotuksen helpottaminen ja sääntelyn purkaminen.

Keski-Suomessa on saatavilla liikennebiokaasun valmistukseen soveltuvaa biomassaa läheltä niin yhdyskuntajätteestä, maataloudesta kuin vaikkapa elintarvike -ja paperiteollisuuden sivutuotteina lähes ympäri maakunnan. Muun muassa Äänekosken ja Jämsän paperitehtaat, Valio sekä Äänekosken juustotehdas takaavat liikennebiokaasun tuotantoon tarvittavat raaka-aineet. Maakunnan veturi Jyväskylä seutuliikenteineen tarjoaa puolestaan yksityisautoilijoiden lisäksi liikennebiokaasulle vakaan kysynnän kaasuautoilun lisääntyessä jakeluverkon myötä huimaa vauhtia.

Liikennebiokaasun maakunnallisen tuotannon puolesta puhuvat myös valtakunnan mittakaavassa kasvava sähkönkulutus, sähköhuoltovarmuuskysymys, työllisyysmahdollisuudet sekä energiaeurojen jäänti Keski-Suomeen, jos tuotanto saadaan järjestettyä keskisuomalaisin voimin. Osaamista meillä jo onkin mm. kuntien omistaman Mustankorkean ja Sammakkokankaan ja Äänekosken biotuotetehtaan kautta.

Myös kuntapäättäjät ovat tässä projektissa avainasemassa. Paikallisbussiliikenne, jäterekat ja kunnallinen ajoneuvokalusto ovat siirrettävissä paikallisesti tuotetun liikennebiokaasun käyttäjiksi poliittisin päätöksin.

 

Vastaa

 1. Rossi sanoo:

  Hei, hienoa. Mutta miksi kukaan ei puhu biopolttoaineesta, E85 ja Biodiesel.
  Polttoaineet tehdään jätteistä ja juuri kehitellään ratkaisuja, joilla saadaan esimerkiksi sellutehtaan piipusta kerättyä päästöt talteen ja siitä polttoainetta.
  Jo nyt pystytään kehittämään polttoaine, jolla päästöt noin 0 !!
  Ja plussana, näin päästään jätteistä eroon.

  Näillä ratkaisuilla voidaan periaatteessa unohtaa tai rajoittaa sähköautojen tarvetta.

  Oma auto kulkee E 85 etanolilla. Maksaa noin euron litra. Päätöt bensaan verrattuna 80 % pienemmät.

  Ainut hankaluus vielä on se, että Laukaassa lähin tankkauspiste..
  Siinä meillä kehitettävää.
  Trafi com avustaa muutosta autoosi.

  Terveisin Jarppa Rossi

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy