ÄKS

Kosken Legenda: Rytmiä Rinteeltä!

13.05.2015 10:35
Suojarinteen legendaarisen Rytmi&Jatsi –orkesterin perustamisesta on jo 40 vuotta. Nyt on nopeimmilla on mahdollisuus saada omakseen orkesterin Rytmiä Rinteeltä LP-levy.

Anna-Maija Keurulainen tuli Suojarinteelle erityisopettajaksi 45 vuotta sitten. Pian hänelle lankesi laitoksen musiikkitoiminnasta vastaaminen.

– Silloin ei talossa ollut vielä musiikkiterapeuttia. Suojarinteellä oli asiakkaista koostuva orkesteri Humppa-Oravat. Toiminnan hiipuessa perustimme vuonna 1975 rytmisoitinorkesterin joka sai nimekseen Rytmi&Jatsi.

Laitoksen innokkaimmat rytmipojat ja jatsitytöt hakivat soitannollisia linjojaan Keurulaisen ja jyväskyläläisen muusikon Kyösti Mielosen opastuksella.

– Kyösti opasti rumpalia ja osallistui myös kymmenhenkisen orkesterin ohjaamiseen. Itse soitin pianoa, Keurulainen muistelee.

Rytmi&Jatsi –yhtyeen musiikissa korostui lähinnä rytmi.

– Valitsimme soitettavat kappaleet siten, että ne olivat lähellä soittajien sydäntä.

 

ORKESTERILLA oli kysyntää keikoille. Keski-Suomi tuli koluttua aika tarkkaan. Yhtye esiintyi myös Keitelejazzien Jazzkadulla lauantaipäivän vetonaulana.

Keurulainen muistaa vimman ja palon, joka soittajia vallitsi.

– Oli aivan upeaa olla mukana tässä menossa. Tykkäsin aivan valtavasti ja uskon, että soittajilla oli sama fiilis. Muistan yhä jokaisen tyypin kuin eilisen päivän.

Musiikkiterapialla oli huomattava hyöty ja soittajien musiikillinen aktiivisuus ei jäänyt seudulla huomaamatta. Orkesteri treenasi kerran viikossa jolloin soitettiin varsin monimuotoista musiikkia genreistä välittämättä. Keurulaisen lähdettyä vuonna 1981 musiikkiterapeutit jatkoivat orkesterin vetovastuussa. Kuvionuotit keksinyt Kaarlo Uusitalo opetti soittamisen tekniikkaa ja bändisoittimet tulivat kuvaan mukaan.

– Pääpaino harjoittelussa oli soittamisen tekniikan haltuun ottaminen, jonka mahdollisti kuvionuottien helppo omaksuminen, Uusitalo muistelee.

– Taitavia soittajia kaikki. Liekö Suomessa toista vastaavaa bändiä ollutkaan, pohti yhtyeen parissa musiikkiterapeuttina 90-luvulla Uusitalon jatkajana toiminut Jukka Värri.

 

KANSAINVÄLISENÄ vammaisten vuonna 1981 ilmestynyt Rytmiä Rinteeltä levy sisältää monen sortin säveliä: Helga-neiti kylvyssä, Huopikkaat, Kulkukauppias, Dona Dona.. Omaleimaisuuden säilyttämiseksi ryhmä esiintyi LP-levyllä omin voimin, ilman ulkopuolisia avustajia.

– Suojarinteelle täytyy antaa kiitokset, kun lähtivät aikoinaan tukemaan levyn julkaisua, nykyään Vaajakummun koulussa erityisopettajana toimiva Keurulainen sanoo.

Yhtye pysyi äärimmäisen motivoituneena ja aktiivisena aivan viimeiseen hetkeensä asti. Bändi hajosi Suojarinteen kehitysvammaislaitoksen lakkauttamisen myötä.

 

Haluatko Rytmiä Rinteeltä LP-levyn? 30 nopeinta saa levyn omakseen ÄKSän toimituksesta Torikatu nelosesta. Hopihopi!

Vastaa

  1. liisa kauppinen sanoo:

    Tosi kiva lukea Suojarinteestä noin positiivinen ja ehdottomasti aito totuudenmukainen juttu. Nyt uuden isännän mielestä Suojarinne sananakin on/ oli ei toivottu. Äks:n uusin avaus artikkeli pani oikein hieraisemaan silmiä, ehkäpä suvaitsevaisuus paikkakuntaa kohtaan on uuden isännän taholta viimeinkin tullut ajankohtaiseksi.????

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy