ÄKS

Metsäteollisuus irtautuu työehtosopimustoiminnasta. “Karsea juttu” – sanoo Äänekosken Paperiliiton nro 13 peejii Seppo Ruotsalainen sanoo

01.10.2020 15:56
Metsäteollisuus ry:n hallitus on tänään torstaina päättänyt työelämäuudistuksesta, joka on osa toimialan päivitettyä strategiaa. Metsäteollisuus ry irtautuu työehtosopimustoiminnasta, ja työehdoista sopiminen siirtyy yritystasolle. Arkistokuva.

Paperiliiton Äänekosken osasto numero 13 puheenjohtaja Seppo Ruotsalainen yllättyi Metsäteollisuuden uutisesta ja tulevista uudistuksista. 

 

Metsäteollisuus ry:n hallitus on tänään torstaina päättänyt työelämäuudistuksesta, joka on osa toimialan päivitettyä strategiaa. Metsäteollisuus ry irtautuu työehtosopimustoiminnasta, ja työehdoista sopiminen siirtyy yritystasolle.

–Rakennamme uutta sopimisen kulttuuria, koska haluamme, että Suomi ja suomalainen metsäteollisuus menestyvät myös tulevaisuudessa. Toimialan erilaisten ja erilaisessa tilanteessa olevien yritysten tarpeisiin pystytään nykyistä paremmin vastaamaan yritys- ja tuoteryhmätason työehdoilla, Metsäteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja, Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä sanoo.

Yritykset voivat siis tulevaisuudessa sopia yhdessä henkilöstönsä kanssa palkoista, työvuoroista ja kaikista sellaisista työehdoista, joista sopimista ei ole lailla rajoitettu. Yritykset suunnittelevat ja rakentavat uudenlaiset sopimisen tavat omista lähtökohdistaan ja kunnioittavat henkilöstönsä oikeutta järjestäytyä omista lähtökohdistaan. Työntekijöiden järjestäytymisvapauteen tai ammattiyhdistystoimintaan uudistus ei vaikuta.

Paperiliiton Äänekosken osasto numero 13 puheenjohtaja Seppo Ruotsalainen on yllättynyt päivän uutisesta.

– Tämä on karsea juttu, Ruotsalainen sanoo.

Hän ei ole vielä ennättänyt perehtyä asiaan tarkemmalla silmällä. Ruotsalainen kertoo, että työporukan WhatsApp -ryhmässä on keskustelu ollut vilkasta.

– Tämä kuulostaa työntekijän kannalta epäedullisesta muodolta, jossa työantajan määräysvalta lisääntyy. Vaikea sanoa tässä vaiheessa mitä kaikkea tämä tuo tullessaan, mikä on vaikutus ja toteutuuko uudistus kaikissa yksiköissä. Suuri kysymys on nyt: jääkö paikalliselle tasolle neuvottelun varaa? Ikävä kyllä, minulle tämä näyttäytyy kuin tilauksesta tehdyltä hommalta heti Kaipolan jälkeen, Seppo Ruotsalainen sanoo.

Uudistuksen taustalla on Metsäteollisuus ry:n pitkäaikainen tavoite työehtosopimusten rakenteellisesta kehittämisestä, mikä ei ole liittokierroksilla eikä aiemman keskitetyn neuvottelujärjestelmän aikana edennyt. Valtakunnallinen, järjestöjen välinen sopimusjärjestelmä vastaa heikosti erilaisissa markkina- ja taloustilanteissa olevien yritysten, niiden liiketoiminta-alueiden ja yksittäisten tehtaiden tarpeisiin.

Uudistuksen siirtymäaika on pitkä, sillä toimialan nykyiset työehtosopimukset ovat voimassa sopimusalasta riippuen 15–27 kuukautta. Metsäteollisuus ry vastaa sopimusosapuolena nykyisistä työehtosopimuksista niiden päättymiseen asti.

Vastaa

 1. Petteri Nieminen sanoo:

  Enää ei onnistu pilli laitaan ja perseet penkkiin mentaliteetti.Maailma on muuttunut ihmisten on muututtava mukana myös paperimiesten.PPP

  1. Tyhmä työläinen sanoo:

   Kyllä se vielä onnistuu, ja tulee ne ajat kun lakkoillaan tämän asian johdosta.Ja tämähän ei koske pelkästään paperimiehiä.Asioita kannattaa mietiskellä myös eteen päin, eikä elää hetkessä.Typeryyttä ja tietämättömyyttä koko tessistä irtaantuminen.Se on työnantajillekkin parempi että yksi taho neuvottelee.Siellä kun alkaa jokainen ramppaamaan kopissa ja nuolemalla hommaamaan palkankorotusta, niin sehän se rumaksi vasta menee.Sata vuotta sitten näistä tapeltiin.

   1. Veli Veikko sanoo:

    Kannattaako lakkoilla ja hakata päätä seinään? Suurin osa meistä jo ymmärtää, ettei se kannata. Se on aina meiltä kaikilta pois, kun elämme globaalissa maailmassa. Euroopassakin on monta maata, missä palkkatasot ovat alle puolet Suomen palkkatasosta. Aasiassa palkat voivat olla muutamia prosentteja Suomen palkkatasoista. Hakkaamalla päätä seinään, menetämme lisää työpaikkoja, kun Suomeen ei mikään iso yritys enää halua investoida. Asioita kannattaa mietiskellä eteen päin eikä elää hetkessä eikä oman napansa ympärillä. Ainakin 2 ammattiryhmää menneiltä vuosikymmeniltä tulee heti mieleeni: paperiliittolaiset ja pankkitoimihenkilöt. Kumpienkin porukoiden ahneus kävi mitä voimakkaimmin omaan nilkkaan. Työpaikkoja häipyi ja niitä häipyi paljon. Työpaikkakohtainen sopiminen on kaikille paras järjestelmä nykypäivänä. Heikoimmin kannattavat yritykset eivät ole valmiita maksamaan yhtä suuria palkankorotuksia kuin paremmin kannattavat yritykset. Ja toisin päin: paremmin kannattavat yritykset ovat valmiimpia maksamaan parempia palkankorotuksia. Näin kaikki yritykset tulevat toimeen pidempään eikä ole tarvetta nopeisiin tehtaiden sulkemisiin. Ja meistä useimmat jo ymmärtävät: Kun maailmassa on ylikapasiteettia, silloin suljetaan heikoimmin kannattavat laitokset. Ja kun suljetaan 1 laitos, loput pärjää paremmin ja pidempään. Paperiliittolainen pärjää “melkein” yhtä hyvin, vaikka palkka pienenisi prosentin. Se on silti noin 50 % enemmän kuin monen korkeasti koulutetun palkka.

    1. Petteri Nieminen sanoo:

     Veli Veikolta tuli totuus mutta se ei vaan mene Suomalaisten päähän eletään vielä kultaista kuuskyt lukua.

    2. Tyhmä työläinen sanoo:

     Se on helppo sanoa jos itse sattuu olemaan työuran ehtoo puolella.Mitäs nuorista, aivan sama millä ehdoilla he työtä tekevät.Pätkä ja vuokra töitä vailla minkäänlaista turvaa tulevaisuudesta.Se on ihan normaalia yritys toiminnassa, että jos ei kannata tehdä jossain niin silloin on lähdettävä muualle.Ja jos työntekijät ovat pahin piikki lihassa niin se on “yritettävä” sitten ihan yksin.Tässä ei ole kysymys pelkästään paperiliitosta vaan paljon isommista asioista.Täällä tuntuu olevan katkeruutta ja kaunaa tehtaalla työskenteleviä kohtaan enemmän kuin tarpeeksi.Jos on yli kapasiteettia niin miten tämä päätös sitä parantaa? Kyllä sitä paperia,kartonkia ja sellua tehdään tasan siellä missä on markkinat. Aivan sama kuin millä muullakin teollisuuden alalla. Lakkoiluahan ei tehdä huvikseen.Lakko on äärimmäinen toimenpide, kun etuja heikennetään merkittävästi sanelemalla(KIKY). Työelämä on muuttumassa, mutta miksi työntekijäpuolen täytyisi joustaa yksipuolisesti? Työn täytyy olla kannattavaa että sillä elää. Ei meillä ole varaa maksaa palkan toista puolta jokaiselle työssäkäyvälle veronmaksajien pussista.Euroopan kehitysmaissa voi olla palkkataso puolet meidän tasosta.Siellä ei ole ihmisillä muutenkaan mitään turvaa. Tuo on totta, että korkeasti koulutetuilla on huonot ansiot. Sekin asia on hoidettavissa edunvalvonnalla, ja järjestäytymällä. Joukossa on voimaa neuvotteluissa. Juuri tämän takia metsäteollisuus haluaakin neuvottelevan porukan pienemmäksi.Teollisuusliitto on kokeillut “paikallista” sopimista useasti palkankorotuksissa.AINA on perälauta(minimikorotus) kolahtanut, vaikka yritykset ovat tehneet historiallista tulosta.Eli tuo paikallisen sopimisen laulu on kyllä jo nähty ..

     1. Veli Veikko sanoo:

      Nimim. “Tyhmä työläinen” on aivopesty ay-politiikan opeilla. Otan tähän pari lainausta: “korkeasti koulutetuilla on huonot ansiot. Sekin asia on hoidettavissa edunvalvonnalla, ja järjestäytymällä. Joukossa on voimaa neuvotteluissa.” “Täällä tuntuu olevan katkeruutta ja kaunaa tehtaalla työskenteleviä kohtaan enemmän kuin tarpeeksi.” 1. lainauksesta sen verran, että monella meillä on sisäistetty kohtuullisuuden ja oikeudenmukaisuuden vaatimus. Mikä on kohtuullinen ja oikeudenmukainen palkkataso ottaen huomioon koulutus ja työn vaativuus. Lisäksi verotuksen oikeudenmukaisuus on otettava huomioon. Poliitikot määrittelevät verotuksen tason ja siinä pyritään huomioimaan ympäröivä maailma. Voidaan kysyä, ollaanko poliitikkojen keskuudessa valmiita nostamaan verotusta niin paljon, että sairaanhoitajien, lähihoitajien ja korkeasti koulutettujen palkkataso voidaan nostaa paperiliittolaisten tasolle. Minä vastustan kohtuutonta verotusta, en myöskään hyväksy paperiliittolaisten ay-poliittista ajattelutapaa. Ennen aina korostettiin työn tuottavuuden paranemista. Kuitenkaan koskaan paperiteollisuuden suurina tappiovuosina ei paperiliittolaisten palkkoja alennettu vaan nostettiin. Korkeasti koulutettujen kohdalla on vielä toinenkin ongelma. Paperiliittolainen tuskin milloinkaan kantaa töitään kotiin toisin kuin moni korkeasti koulutettu. Paperiliittolainen pääsee sanan varsinaisessa merkityksessä vapaalle astuessaan portin ulkopuolelle toisin kuin korkeasti koulutettu. Tätä työläinen saa niin halutessaan kutsua katkeruudeksi tai kaunaisuudeksi. Kansalaisilla tulisi olla oikeudenmukaisuuden ja kohtuullisuuden käsitys, ei maksimaalinen ahneus. Lisäksi meidän tulee ajatella tulevia sukupolvia niin, että heillekin jää jotain muuta kuin velkainen ja saastunut maailma. Työtä tarvittaisiin paljon, ei maksimaalisia palkkoja.

 2. henri sanoo:

  Yleislakko olis paikallaan

  1. Tyhmä työläinen sanoo:

   Kyllä.Luulot pois heti vaan.Ei pääse vitsaus leviämään.

   1. Petteri Nieminen sanoo:

    Olen samaa mieltä lakkoillaan loputkin tehtaat pois Suomesta.Keksitään puulle muuta käyttöä kuin sellu.

    1. Tyhmä työläinen sanoo:

     Tässä mietiskelin tätä keskustelua , ja tulin siihen tulokseen että turha tätä oikeastaan on jatkaa teidän kanssa.Perussuomalaisilla ei ole minkäänlaista kompetenssia kommentoida tätä asiaa, eikä näköjään tietoa miten työelämän pelisääntöjä luodaan(vai joko on kokoomuksen/keskustan jäsenyyttä haettu?). Te ette tunnu tietävän paikkaanne ja käännätte takkia hyödyn mukaan.Välillä olette mainostaneet olevanne työväenpuolue ja toisaalla jotain muuta.Tosin eihän sitä voi odottaakaan pienyrittäjältä muunlaista kantaa tähän asiaan.Se on kumma juttu että ne keillä on “pula” työvoimasta maksavat yleensä tessin minimiä sekä käyttävät pätkä ja vuokratyövoimaa.

 3. Tyhmä työläinen sanoo:

  Veli Veikko minua ei ole tarvinnut aivopestä millään opeilla.Olen työurani alussa 15 vuotiaana kesätöissä huomannut, kuka minun puolella ei ainakaan seiso.Siitä se ajatus sitten lähti.Teollista tuotantoa on turha verrata kunnallisen puolen työnantajiin.Sitä paitsi lähihoitajat eivät ole korkeasti koulutettuja.Sellainen edunvalvonta tulee millaisen äänestäjät äänestävät.Ihan saman lailla työnantaja leiri on järjestäytynyt.Ei siinä ole mitään moitittavaa.Nyt kun tuota keskustelua tämän aiheen ympärillä on seurannut, niin näyttää siltä että metsäteollisuus taisi haukata liian ison palan kakkua. Itse olen tehnyt vuorotyötä ja voin sanoa, että kuka yönsä työn ääressä valvoo on palkkansa/lisänsä todellakin ansainnut.Koulutuksenhan Suomessa voi valita jokainen halujensa/kykyjensä mukaan.Jos tehtaalla tienataan liian hyvin koulutukseen nähden, niin eihän siinä ole muuta kun hakee oppisopimuskoulutukseen, ja sitä kautta taivas ja tehtaan portit aukeaa.Palkankorotukset muuten eivät ole tärkein seikka ay liikkeeseen kuulumiseeni.Mutta eikös olekin kiva kun Ay-liike neuvottelee palkankorotukset kaikkien puolesta(myös liittoon kuulumattomien).Ja kaiken muunkin jokaisissa Tes neuvotteluissa uudestaan ja uudestaan.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy