ÄKS

Mielipide: Hutkitaan, hutkitaan vaan ei tutkita

16.02.2021 16:11
Kaupunginhallituksen eilinen päätös on huono, sanoo Sirpa Martins.

Kuntalisä eli työntekijän palkanlisä muutettiin Äänekoskilisäksi, joka voikin olla, no mitä vaan, kertoo Sirpa Martins mielipidekirjoituksessaan.

 

Kaupunginhallituksen päätöksellä vaikeutetaan pitkään työttömänä olleiden palkkatukityöllistämistä työvoimapoliittisissa hankkeissa ja pienennetään automaattisesti heidän palkkaansa.

Typo- hanke = valtion rahoittama työvoimapoliittinen hanke, jonka tarkoitus on auttaa ja työllistää kaikkein heikoimmassa työllisyysasemassa olevia ihmisiä. Työllistettävien palkka on tähän saakka koostunut kokonaisuudessaan valtion maksamasta palkkatuesta ja kaupungin maksamasta kuntalisästä.

Äänekosken kaupunginhallituksen eilinen päätös luopua kuntalisästä tarkoittaa käytännössä sitä, että työllistävän tahon on osallistuttava omilla varoillaan palkkauskustannuksiin. Eli kun typo – hankkeita Äänekoskella pyörittää kaksi yleishyödyllistä yhdistystä, joilla tällaisia palkkavaroja ei ole, jäävät näiden yhdistysten palkkatukityöntekijät ilman kuntalisää ja saavat automaattisesti pienempää palkkaa.

1.3. alkaen solmittavat typo-työsopimukset tarkoittavat siis työntekijälle pienempää palkkaa. Uusi Äänekoskilisä mahdollistaa varojen siirron palkanmaksun sijaan esimerkiksi haalareitten tai yksityisten valmennustuntien ostoon. Nähdäkseni päätös on suora tulonsiirto työntekijältä (mahdolliselle omavaraiselle) työnantajalle.

Äänekoskella jäävät siis typo- hankkeiden työntekijät pian alkavassa työllisyyden kuntakokeilussa nuolemaan näppejään, koska Jyväskylässä ja Laukaassakin kuulema jo tekevät niin. Ja ilmeisen pian myös Muuramessa.

Esitin eilisessä kaupunginhallituksen kokouksessa, että kuntalisän muutosta Äänekoskella sovellettaisiin niin, ettei ainakaan vaarannettaisi ja vaikeutettaisi typo hankkeiden työllistämistä ja heikennettäisi niiden työntekijöiden palkkaa. Tämmöinen soveltaminen olisi kuulema kovin vaikeaa ja Matti Virtasen kannattama esitykseni päätettiin ponnekkaasti äänestää nurin.

Kaupunginhallituksen eilinen päätös on huono. Pitkäaikaistyöttömän asema on muutenkin tukala ja koronatilanteessa työllisyyden hoito on vähintäänkin vaikeaa. Näin haetaan, ihan ikiomilla päätöksillä vielä heikennystä tilanteeseen ja kaikkein heikoimpien asemaan.

Kaikkein kyllästyttävintä tämän ajan keskusteluissa on väsymiseen asti kaikuvat kommentit siitä, että taitaa olla vaalit tulossa. Sen hokeminen ei tuo poliittiseen keskusteluun mitään lisäarvoa ja kertoo sanojasta kaiken oleellisen. Vaalit tosiaankin on taas tulossa ja päätöksenteko kaipaa enemmän tietoa ja ymmärrystä ilkkumisen sijaan.

Sirpa Martins, valtuutettu, kaupunginhallituksen 2. puheenjohtaja

 

Vastaa

 1. Reetta Korjonen sanoo:

  Kysymyksessä työ?

  Tässä on taas sellainen hallituksen hallittu muutos entiseen, että sen seurauksena on tulossa työllisyyden sijasta työttömyyttä jo muutenkin vaikeasti työllistyvien harmiksi.

  Paljon on sellaista työtä,
  jota nämä pienet yhdistykset voisivat järjestää, mutta kuntalisän poistuminen vie niin suuren erän selvitä palkasta, työnantajan kuluista ja muista lakisääteisistä velvoitteista, että on vaikea tahdosta riippumatta tarjota työtä.

  Hyvä esimerkki näkyvän hyödyn syntymisestä oli viime kesänä julkaistu kirja Konginkankaalta maailmalle. Tässä työssä merkittävä työ ja koontiapu oli assarilla, johon tuota kaupungin apua saimme. Olimme mielestämme yhteisövastuullisia ja työ kesti niin kauan, että työntekijä voi palata ansiosidonnaiselle etsimään uutta työtä.
  Ilman kuntalisää se ei olisi onnistunut yhdistyksen oman tulonhankinnan toimesta.

  En ymmärrä aina näitä uudistuksia, kun ne muuttaa toimivat käytännöt kohti taantumaa.
  Kierrätys loppuu ja pitäisi pitää huolta ympäristöstä jne.
  Päätöksillä halutaan tuoda suoraan sosiaalista eriarvoisuutta ja suoria menoja sosiaalitukien lisääntyessä ja mikä pahinta, ihmisen omaa selviytymistä tukevaa toimintaa ei ajattele kukaan, jos palkka muuttuu anomusten täytöksi ja jatkuvaksi huoleksi uudesta päivästä. Ihmistä ylläpitävää itsearvostusta loukataan hyvin raskaasti.

  Tämä ei liity vaaliin, mutta sen voi joku keksiä kuuluvan niihin arvoihin, joista vaaleissa on kyse.

 2. -marke- sanoo:

  Tämä se taas oli hutipäätös!

  Sosioekonomisesti heikommassa asemassa olevilta vähennetään palkanosa n. 350 € palkasta joka muutenkin on pieni.
  Miten tämä malli joidenkin mielestä auttaa tai parantaa heikommassa asemassa olevien asemaa?
  Tämä lisää eriarvoisuutta.Ajaa ihmisiä ahdinkoon ja ”sossun” luukulle.
  Ei kai kuntakokeilun tarkoitus ole kurjistaa työttömien asemaa.
  Kyllä jokainen haluaa pärjätä palkallaan.Selvää on ,että tämä vaikuttaa työmotivaatioon.

 3. Petteri Nieminen sanoo:

  Joo onhan se ikävää kun perustaa Firman ja joutuu itse maksamaan palkan.Minäkin olisin perustanut mutta kun olen tunnetusti niin nuuka kuin Laihialainen sulhasmies etten millään hennos antaa omasta pussista.Valtakunnan tasolla oli aikanaan huono päätös poistaa kunnilta työllistämivelvoite kun vuosi tuli täyteen työttömänä olemisesta.Petteri Perussuomalainen Pitkältä kadulta.

 4. Vilen sanoo:

  Älä ole Sirpa huolissasi. Se kirjoitteluinnokkuus kyllä hiipuu vaalien jälkeen, kummaltakin puolelta.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy