ÄKS

Mielipide: Mietteitä Äänekosken matkailusta

22.02.2021 19:03

Äänekoskella on viime vuosina vihdoinkin tiedostettu matkailun merkitys paikkakunnalle  ja laadittu matkailustrategia. Kaupungille on myös syksyllä myönnetty kehitysrahaa otsikolla ”Matkailuelinkeinon muutostarpeet ja digitaalinen saavutettavuus”. Hienoja ja tapeellisia asioita molemmat, varsinkin digiprojekti. Toivottavasti sen avulla saadaan uusia, moderneja markkinointivälineitä varsinkin paikkakunnan monien alalla toimivien pienyrittäjien käyttöön.  Samalla herää kuitenkin ajatus pitäisikö selvästi priorisoituja panostuksi suunnata myös isompien matkailutuotteiden kehittämiseen.  

Luontomatkailulla on varmasti potentiaalia, hyvinä esimerkkeinä Kapeen alue ja Vonkale Ruotinkylällä sekä toivottavasti ennallistettu Mämmen myllyn alue. Kyläkunnilla on myöskin merkittävää maatilamatkailu ja lomamökki yrittäjyyttä. Pelkkä kaunis luonto ja vesistöt eivät nykyisin riitä. Pitää olla selkeitä kohteita ja aktiviteetteja, jotka houkuttelevat matkailijoita tänne viipymään eikä vain pistäytymään. Paikkakunnan tehdaslaitoksissa käyvät asiakas- ja sidosryhmävierailijat voisivat jättää  kaupunkiimme huomattavasti enemmän euroja mikäli puitteet olisivat kunnossa. Vähintään ”kansallisentason” hotelli- ja ravintolapalvelut ja ohjelmapalveluja esimerkiski järviluontoon liittyen.

Kaupunkimme houkuttavuuden ja tunnettavuuden lisäämiseksi perhe- ja vapaa-ajanmatkailun saralla pitäisi mielestämme keskittää voimavaroja muutamaan kärkihankkeeseen. 

Suolahden vanhan aseman seutu: Alueeseen liittyy paljon historiaa, josta saa hyviä tarinoita: radan rakentaminen 1898, höyryjuna ja- laivaliikenne, Suomen suurin halkosatama, Akseli Gallen Kallelan vierailut, JR50 sotaan lähtö, Valamon luostarin evakuointi. Alueen kehittämiseksi on kaupunginkin toimesta tehty suunnitelmia ja niistä on toteutettukin veturitalli. Nyt on aika laittaa vauhtia muihin toimenpiteisiin mm: alueen siistimiseen ja saattamisen sen kukoistuksen ajan kuosiin.  Kehittämistä ei voi jättää kuitenkaan pelkästään vapaaehtoisten toimijoiden varaan vaan kaupungin roolin on oltava merkittävä. Hienoa, että Toimi-laiva näyttää olevan palaamassa tutuille kotivesille. Samoin ollaan aloittamassa höyryjuna höyrylaiva ”rengasmatkailua”.

Äänekosken ”museoalue”: Taidemuseon (Hammarenin talo), tulevan kaupunginmuseon ja tehdasmuseon (vanha pääkonttori) sekä Willen ja Hiskinmökin alueesta muodostetaan yhtenäinen kokonaisuus. Tähänkin alueeseen liittyy paljon kaupungin ja tehtaan historiaa tarinoiden pohjaksi. Hiskinmökin läheisyyteen ollaan siirtämässä muitakin suojeltavia rakennuksia muun muassa vanha hirsisauna aseman alueelta. Myöskin kolmannelle rakennukselle on varattu paikka.

Äänejärvi: Kaupungin ydinkeskustassa olevan järven ympäristön siistiminen ja historiallisten paikkojen esiintuominen mm. Erkonlähde ja -kivi, kansanopisto, myllyt, uitto, miilun poltto jne.. Hyvä alku alueen kehittämisessä on kaupungintalon alapuolisen alueen kunnostus ja vierasvenelaituri. Tällä alueella olisi ehdottomasti kahvila/ravintolan paikka: ”kaupunki rakentaa puitteet ja yrittäjä toteuttaa ja ottaa riskin”.  

Kaupunkikuvan yleiseen huokuttelevuuteen ja siisteyteen pitää jatkossa kiinnittää huomattavasti enemmän huomiota. Vierailijat luovat käsityksen paikkakunnasta paljolti sen perusteella mitä näkevät. Kyllä vähintään ydinkeskustojen ja sisääntuloteiden alueet pitää pystyä pitämään kunnossa ja myöskin sataman palvelut. “Kaupunki määrittelee tason ja Kiinteistöhoito toteuttaa”, nykyisessä mallissa. 

Jorma Kiviranta ja Olli Jämsén, kuntavaaliehdokkaat, Äänekosken Kokoomus

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy