ÄKS

Mielipidekirjoitus: Annetaan vanhemmille oikeus valita

01.03.2017 10:52 (muokattu 01.03.2017 10:55)

Kun lapseni olivat pieniä, olinko huolissani siitä, että oma urakehitykseni vaarantuu kotiäitiyden takia? En ollut. Olen sen jälkeenkin ehtinyt riittävästi keskittyä omaan uraani. Jos vain vanhemmat jaksavat ja haluavat, jokaisella vanhemmalla pitäisi olla mahdollisuus hoitaa lapset kotona. Monille tämä valinnan vapaus kaatuu viimeistään siihen, kun kotihoidon tuki loppuu.

Juttelin erään ison perheen äidin kanssa. Mietimme sitä, että eihän oikeasti siinä ole mitään järkeä, että hän lähtisi töihin, kun on monta alle kouluikäistä. Kotiäitiys on hänen uravalintansa tällä hetkellä. Hänellä onkin todella tärkeä tehtävä: omien lasten kasvattaminen. Tosiasiassa hän hoitaa montaa muutakin ”työtä”: siivooja, kokki, autonkuljettaja, sihteeri ja tarvittaessa myös sairaanhoitaja.

Entäpä jos tämä äiti lähtisi töihin? Osaan kuvitella minkälainen rumba aamulla olisi. Äidin pitäisi herätä viimeistään kuudelta, jotta ehtisi ensin itse nauttia kahvikupposensa rauhassa. Sen jälkeen lapset hereille, huolehtia siitä, että jokainen syö aamupalan ja pukee puhtaat vaatteet päälle. Eikä tietenkään pienimmät edes osaa pukea vielä itsenäisesti. Mies ehtii tässä välissä lähteä töihin. Äiti laittaa isommat koulutielle ja pienimmät hän vie päiväkotiin. Pahimmassa tapauksessa kaikkia lapsia ei edes saa samaan hoitopaikkaan. Työpäivän jälkeen alkaa sama kierros, lapsien haku hoitopaikasta. Kotona kiireinen ilta tiedossa: nälkäinen perhe ruokittavana, vietävä osa lapsista harrastusten pariin, pyykit odottavat pesemistä, imuroitavakin olisi jossain välissä. Lopuksi on laitettava Iltapala kaikille ja lapset nukkumaan. Isällä on töiden jälkeen omat hommansa: lumityöt ja mopon/auton korjausta. Kuinka kauan äiti jaksaisi pyörittää tällaista rumbaa?

Ajatellaanpa asiaa pienehkön yrityksen kannalta. Haluaako tällainen yritys palkata suurperheen äitiä? Moni ei halua, koska lasten tautikierteet saattavat alkaa hoitoon viemisen seurauksena. Kaikilla ei ole mummoja/pappoja, jotka voivat tulla sairasta lasta hoitamaan. Onko yrityksellä mahdollisuutta palkata sairasloman sijaista vai kaatuuko nämä ylimääräiset työt yrittäjän niskaan?

Tämäkin äiti joutui ilmoittautumaan työttömäksi työnhakijaksi siinä vaiheessa, kun nuorin täytti kolme vuotta. Vain sen takia, että kotihoidon tuki loppui. Voitaisiinko äiti saada kortistosta pois maksamalla hänelle siitä, että hän hoitaa lapsensa itse? Jostain työttömyyspäivärahakin täytyy yhteiskunnalta löytyä, miksei yhtä lailla palkka kotiäitiydestä. Saataisiin samalla nämä kotiäidit (tai –isät) pois työttömyyslukuja kasvattamasta. Onko laskettu sitä, kuinka paljon kunnalle yksi lapsen hoitopaikka maksaa? Kumpi on edullisempaa, vanhempi hoitaa lapsen kotona vai kunta järjestää hoitopaikan?

Olisiko omassa kunnassa keinoja parantaa kotiäitien/-isien asemaa? Saataisiinko näillä keinoilla kuntaan lisää asukkaita?

Lapset ovat vain hetken pieniä!

Minna Kuusjärvi kunnallisvaaliehdokas, perussuomalaiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Kari Jormakka sanoo:

    Ei jatkoon. Minua ei kiinnosta verojen muodossa tukea loisia.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy