ÄKS

Nuorten puolella – Nuoret ovat saaneet vaikuttaa seurakunnan nuorisotyön linjauksiin

27.06.2022 10:50

Nuoret ovat saaneet vaikuttaa seurakunnan nuorisotyön linjauksiin. Nyt he lähtevät ehdolle syksyn kirkollisvaaleihin.

 

Mistä on unelmien nuorisotyö tehty? Ilosta, aitoudesta, turvallisuudesta, huumorista, hyväksyvästä ilmapiiristä, vaikuttamisen mahdollisuuksista. Siitä, että ei tarvitse stressata, kelpaanko tänne omana itsenäni. Että on paikka, jossa voi toteuttaa ideoitaan tai olla levossa; paikka, jossa voi elää omaa hengellisyyttään omalla tavallaan

Unelmiensa nuorisotyötä listaavat Äänekosken seurakunnan nuorisotyönohjaajat Kirsi Hintikka, Aija Puttonen, Jari Sikanen ja Henna Viinikainen ja pastori Iiro Pyrhönen.
He iloitsevat siitä, että nuoret ovat voineet ja halunneet itse vaikuttaa toiminnan linjauksiin. Seurakunnan nuorilla on kahdeksanhenkinen vaikuttajaryhmä. Sen toiveita on kuultu muun muassa rekrytoinneissa, ja se on ajanut sisään kierrätysajattelua. Vaikuttajaryhmä ideoi ja toteutti telttaleirin Kapeenkoskella. Lisäksi ryhmä on julistanut nuorisotilat syrjintävapaiksi alueiksi.
Nuoret haluavat äänensä kuuluville seurakunnan toiminnassa ja keräävät siksi ehdokkaita nuorten omalle listalle syksyn seurakuntavaaleihin. 

Seurakunnan laajuus pistää miettimään

Seurakunnan laajuus tuo haasteita toimintaan; esimerkiksi isoskoulutusta ei järjestetä eri puolilla seurakuntaa vaan leireinä, jotka kokoavat porukan yhteen. Nuoret ovat sitä itse toivoneet
– On ihan eri juttu järjestää vaikkapa ryhmäytymisharjoituksia kolmen kuin 30 ryhmässä, Henna Viinikainen huomauttaa.

Nuorten säännöllisiä viikkokokoontumisia on talvikauden aikana Äänekosken kirkolla; torstaisin on nuorten illat ja lisäksi syksyllä on kerran kuukaudessa isosperjantait ja keväällä ripariperjantait, jotka päättyvät viikkomessuun. Kesän ajaksi nuorten viikkotoiminta siirtyy Suolahden kirkolle.

Noin 90 prosenttia äänekoskelaisista ripari-ikäisistä käy vuosittain rippikoulun. Tänä vuonna riparilaisia on noin 200. Isoskoulutukseen on osallistunut enimmillään jopa 80 nuorta, mutta koronan takia määrä on pudonnut puoleen. Isoskoulutuksen käyneet voivat toimia myös kerhonohjaajina. Isoskoulutuksesta ja isosena tai kerhonohjaajana toimimisesta nuoret saavat todistuksen, jota voivat hyödyntää opiskelemaan hakiessaan. Lukiossa isoskoulutuksesta saa yhden kurssin.

Varhaisnuorille on kokki-, puuha- ja sählykerhoja sekä Konginkankaalla kokoontuva Tyttöjen tila. Viime syksyn ja tämän kevään aikana kerhoihin osallistui noin 120 lasta. Kerhot kokoontuvat kouluilla tai seurakunnan tiloissa.

Toiminnasta tiedotetaan seurakunnan virallisten tiedotteiden lisäksi nuorten suosimilla somekanavilla, tällä hetkellä käytössä on WhatsApp ja Instagram.
 
Korona sumensi tulevaisuutta

Koronan takia isoskoulutuksia ja rippikouluja on järjestetty osittain etänä, nettiyhteyksien kautta.
Koronaeristys on heikentänyt nuorten hyvinvointia. Juuri kun rajoituksista piti päästä eroon, syttyi sota Ukrainassa.
– Molemmat ovat synnyttäneet epävarmuutta ja hämärtäneet kuvaa tulevaisuudesta, Aija Puttonen sanoo.
– Koronan takia nuoret jäivät ilman siirtymäriittejä, kohtaamisia ja ryhmässä toimimista. Sen vaikutus tulee ehkä viiveellä, Iiro Pyrhönen pohtii.
– Nuorten hyvinvointiin vaikuttaa sekin, että juuri korona-aikaan koulupsykologin palvelut olivat huonolla tolalla, Jari Sikanen huomauttaa.

Ovet auki kouluihin

Seurakunnan nuorisotyö tekee yhteistyötä koulujen, Äänekosken perhekeskuksen, kaupungin nuorisotyön ja eri järjestöjen kanssa. Yhteiselo on sujunut mutkattomasti, ja seurakunta on tärkeä ja luotettu kumppani.
– Esimerkiksi meillä Sumiaisissa oli keväällä koko koulun ulkoilupäivä, jonka järjestävät koulu, Kesäkaara, 4H-kerho ja seurakunta, Kirsi Hintikka kertoo.
Kaupungin ja seurakunnan nuorisotyöntohjaajat osallistuvat muun muassa seiskaluokkalaisten ryhmäyttämispäiviin ja päivystävät koulujen päättäjäispäivinä kylillä. Varhaisnuorten kerhoja kokoontuu koulujen tiloissa, samoin kymppisynttärit toteutetaan yhteistyössä koulujen kanssa.
Toisinaan nuorisotyönohjaajat vierailevat kouluilla näyttäytymässä, olemalla tavattavissa – vaikkapa termarikahvit tuomisinaan.

Koululaiset tutustuvat seurakunnan tiloihin muun muassa kirkkoseikkailujen merkeissä ja osallistuvat joulu- ja kevätkirkkoihin. Seurakunta järjestää gospelkonsertteja ja lähettivierailuja kouluissa. Suolahden yhtenäiskoululla seurakunta osallistuu tukioppilaiden kouluttamiseen.
– Yhteistyö nousee koulujen tarpeista ja toiveista, ja sitä tehdään yhteisillä pelisäännöillä, nuorisotyön tiimiläiset sanovat.

Kirsi Hintikka: Varhaisnuorisotyö, isoskoulutus, rippikoulut, lapsi- ja perhetyön tiimivalmentaja 045 657 5508

Aija Puttonen: Varhaisnuorisotyö, isoskoulutus, rippikoulut, lähetystyö 050 357 7829

Jari Sikanen:  Nuorisotyö, isoskoulutus, rippikoulut, kriisityö ja hengellinen huolto 045 657 7196

Henna Viinikainen: Nuorisotyö, isoskoulutus, rippikoulut, Nuoriso- ja rippikoulutyön tiimivalmentaja
045 657 7198

Iiro Pyrhönen: Nuoriso- ja rippikoulupappi, ”digipastori” 050 357 7813

Nuorten kesätapahtumat
Nuorten illat yli 14-vuotiaille torstaisin Suolahden kirkon nuorisotiloissa klo 15–20.
Peliyö yli 14-vuotiaille Suolahden kirkolla 15.–16.7.
Varhaisnuorten leiri 21.–23.6. Laajaniemessä 7–14-vuotiaille.
Telttaleiri 11–14.7. Hollolassa 9–14-vuotiaille.

Rippikoulut: päiväripari Äänekosken kirkolla, viisi leiri riparia Laajaniemessä sekä leirit Virossa ja Lapissa. Viron ripari on lähetysteemainen ja Lapin leiri erä- ja retkeilypainoitteinen. Laajaniemen leireistä yksi on luonto- ja yksi urheilupainotteinen. Luontoriparilla yhteistyökumppaneita ovat Eräkummit, jotka antavat vinkkejä luonnossa liikkumiseen, ja Martat, jotka opastavat laittamaan ruokaa luonnosta löytyvistä raaka-aineista. Urheiluriparin yhteistyökumppani on Äänekosken Huima. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy