ÄKS

Pikapolimalli lyhentäisi Äänekosken terveyskeskuksen aukioloaikaa kahdella tunnilla

27.04.2016 17:28
Lääkäreitä ei olla saatu terveyskeskuksemme ovesta sisään yrityksestä huolimatta.
Siirrytäänkö Äänekosken terveyskeskuksessa niin sanottuun pikapolimalliin, jolloin myös päivystyksen aukioloaika lyhenisi kahdella tunnilla? Terveyspalveluiden arvionti on valmis ja uutta mallia toivotaan käyttöön. 

 

Terveyspalveluiden arviointi on valmis. Tuloksia Äänekosken terveyskeskuksessa esitteli konsulttiselvityksen laatija Paulus Torkki. Tutkimus osoittaa, että Äänekoskella ollaan menossa pääsääntöisesti hyvään suuntaan.

Selvisi, että terveyskeskuksen vuodeosaston, päivystyksen ja erikoissairaanhoidon osalta kustannukset laskivat vuonna 2014, kun taas viime vuonna kustannustaso nousi. Kun verrataan Äänekosken terveyspalveluiden kustannuksia muuhun maahan, niin kehitys on ollut hyvä.

– Kokonaisuutena lisäystä noin prosentti kahdessa vuodessa. Jos sitä vertaa maan muuhun kehitykseen, niin tilanne on hyvä, eli kustannukset ovat pysyneet hallinnassa, Torkki kertoo.

Nykytilassa löytyy kehittämiskohteita. Kyseessä on monimutkainen systeemi ja monet tekijät liittyvät toisiinsa.

– Vaikka terveyspalveluiden käyttö on jokin verran vähentynyt uusien toimintamallien myötä, niin edelleen ollaan muihin kuntiin verrattuna ensiavun käytössä korkealla. Tähän liittyy osittain se, että on ollut vaikea rekrytoida omia lääkäreitä ja toisaalta runsas käyttö aiheuttaa painetta lääkärityövoimaan nähden. Kuormitus päivystyksessä on kova, Torkki sanoo.

Äänekoskella ei ole saatu vauhtiin täysin sitä toimintamallia mitä haettiin uuden terveyskeskuksen myötä.

– Palveluiden käyttö ei ole täysin hallinnassa. Systeemi on hankala eikä potilasvirtoja saada hallittua toivotulla tavalla.

Tavoitteena on vaikuttavat palvelut, joilla pystytään tukemaan ja ylläpitämään kuntalaisten terveydentilaa ja toimintakykyä mahdollisimman hyvin.

– Kun ollaan reaalimaailmassa niin käsipareja ja euroja on käytössä rajallinen määrä. Silloin on pohdittava miten parhaiten pystytään resurssit ja eurot parhaiten kohdentamaan.

Pikapoli ratkaisee?

 

Akuuttia puolta, eli ensiapua, toivotaan kehitettävän niin sanotun pikapolin suuntaan. Pikapoli on triagesta kehittyneempi muoto. Mallissa lääkäri ja hoitajat muodostavat tiimin, jossa hoitajat konsultoivat lääkäriä potilaskäynnin aikana.

– Tähän asti nämä ovat olleet erillisiä käyntejä, esimerkkinä triage, jonka jälkeen lääkäri lähtee laajemmin arvioimaan ja selvittämään. Nyt tämä yhdistettäisi pikapoli-malliksi, josta on hyviä kokemuksia, ja joka voisi ratkaista ongelmia.

Pikapoli on triagesta jalostuneempi versio.

Pikapoli on triagesta jalostuneempi versio.

Esimerkki pikapolimallista: On kaksi triagehoitajaa ja lääkäri. Potilaat tulevat ajanvarauksetta hoitajille. Jos tulee ongelma, johon tarvitaan lääkärin konsultointia, niin lääkäri tutkii potilaan. Suurin osa Äänekosken päivystykseen hakeutuneista potilaista ovat ylähengitystieoireista eli flunssasta tai tuki- ja liikuntaelin sairauksista, nyrjähdyksistä ja pienistä traumoista kärsiviä.

 

Apulaisylliääkäri Keijo Lukkarinen näkee pikapolimallin hyvänä ja tehokkaana. Lukkarisen mukaan potilasvirtaa saadaan mahdollisimman nopeasti hoidettua mallin myötä. Lyhyemmät jonot ovat tavoitteena.

– Siinä ovat sairaanhoitajat etulinjassa. Potilas hakeutuu suoraan sairaanhoitajan arviointiin ja näissä pikapolimalleissa iso osa potilaista voidaan hoitaa sairaanhoitajan itsenäisellä työllä. Meillä on käytössämme reseptihoitajia, joita on vielä lisäkoulutettu potilaiden tutkimiseen ja he saavat laatia tiettyjä reseptejä itse. Lisäksi pyritään resursoimaan lääkärin konsultaatiotukea siten, että lääkärillä ei ole sinä päivänä muuta vastaanottolistallaan, vaan hänen tehtävänsä on tukea sairaanhoitajien vastaanottoa.

Torkki tietää, että Äänekoskella on poikkeuksellisen laaja päivystyksen aukioloaika. Esimerkkinä Saarijärvi, jossa ensiapu sulkeutuu kello 16. Äänekoskella päivystykseen pääsee vielä kello 20.

– Jos mietitään vaikuttavuuden näkökulmasta minkä tyyppistä potilasainesta ensiavussa käy, niin olisi varaa supistaa kahdella tunnilla aukioloaikaa. Tällä saataisi vapautettua resurssia pikapolitoimintaan mutta myös listapotilaisiin, Torkki laskee.

Päivystysajan supistamista tai pikapolimallia ei ole vielä perusturvalautakunnassa käsitelty. Perusturvajohtaja Raija Kolehmainen arvioi, että jos edellä mainitut muutokset otetaan Äänekoskella käyttöön, se voisi tapahtua vielä tämän vuoden puolella.

– Toimenpide-ehdotukset viedään toukokuussa kokoontuvan perusturvalautakunnan käsittelyyn. Pikapolimallin käyttöönotto tarvitsee resursseja ja niitä voidaan saada aukioloaikojen supistamisella, eli molemmista pitää päättää yhtä aikaa, Kolehmainen sanoo.

Nämä ovat vasta ehdotuksia, eikä päätöksiä ole vielä tehty.

– Selvitys on tehty, katsotaan miten käy. Aktiivinen valmistelu alkaa kun meillä on päätös kirjattuna. Tavoitteena olisi ottaa uusi malli käyttöön ennen vuoden vaihdetta, Lukkarinen laskee.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy