ÄKS

Sairaanhoitopiirin tulos heikentää kaupungin tulosta roimasti: ”On petetty olo”

01.09.2022 09:43 (muokattu 01.09.2022 10:48)
Sairaanhoitopiirin tulos on reippaasti pakkasen puolella ja kunnat nyt maksumiehenä.

Eilinen Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ilmoitus 38 miljoonan euron alijäämäisestä vuosituloksesta sai Äänekosken kaupungin virkamiehet ja päättäjät pettymään. 

 

Äänekosken osuus on 4,2 miljoonaa euroa. Osuus määräytyy äänekoskelaisten käytön eli toteutuman mukaan, joka on 7,5 prosenttia. 

– Tämä vuosi sairaanhoitopiirissä näyttää todella katastrofaaliselta, kun ennusteen mukaan ollaan jo 38,2 miljoonaa euroa miinuksella, kaupungin talousjohtaja Tapani Hämäläinen huokaa. 

Kertyneisiin alijäämiin oltiin Äänekoskella jo varauduttu: 

– Se varaus, joka oli olemassa ei tule nyt riittämään. Tämä heikentää meidän tulostamme 4,2 miljoonalla eurolla. Katsotaan miten syksy menee, sillä karua luettavaa on kulunut vuosi ollut. Toivon, että sairaanhoitopiirissä löydetään nyt jonkinlainen köysi, jolla saadaan pussin suuta pienemmälle, Hämäläinen sanoo. 

Sairaanhoitopiirillä on kertynyttä alijäämää noin 40 miljoonaa euroa. Tähän lisää eilinen uutinen, niin ollaan 80 miljoonassa eurossa. Kaupunginjohtaja Matti Tuononen pistää vielä päälle 20 miljoonaa Kukkula -lisää. Sitten ollaan jo 100 miljoonassa eurossa. 

– Tämä on lakisääteisesti pakko kattaa. Ja me kunnat sen teemme – vieläpä tämän vuoden loppuun mennessä, jotta uusi hyvinvointialue voi aloittaa nollilta, Tuononen sanoo.

Jos tämä 100 miljoonaa lasketaan äänekoskelaisten käytön mukaan, 7,5 prosentilla, päästään jo 7,5 miljoonan euron lisälaskuun. 

– Näin on, jos kaikki pommit laukeaa, Tuononen sanoo. 

Luvut ovat isoja. Nyt Äänekoskella pyöritellään 4-7 miljoonan euron lisälaskua. 

– On varustauduttu sen tiedon pohjalta mitä on saatu, eli kolmen miljoonan euron edestä. Nyt lyötiin eteen täysin uusi luku, 38 miljoonaa euroa, kun vielä kesäkuussa ennuste oli 8 miljoonaa euroa. 

Tuononen ja Hämäläinen peräänkuuluttavat avoimuutta. 

– Olisi pitänyt tiedottaa jo aiemmin missä mennään. On petetty olo. 

Sairaanhoitopiirillä ei ole verotuloja tai valtionosuuksia, vaan kunnat maksavat toiminnan. 

– Heillä ei ole ennustamisen vaikeutta, toisin kuin kaupungilla. Me emme tiedä, paljonko verottaja meille tilittää. En voi käsittää, miten on voitu menty laskuissa näin pieleen. Peräänkuulutan poliittista ja operatiivista vastuuta. Toivottavasti tämä sama sakki ei siirry hyvinvointialueelle, sillä sitten on kyyti kylmää, Tuononen puuskahtaa. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy