ÄKS

Seurakunta kuuluu kaikille -ryhmä: ”Kirkon avioliittokäsitystä tulisi jo muuttaa”

14.08.2022 15:07
Tarja Tarvainen, Pentti Kinnunen. Liisa Lakanen, Sirpa Sauriala, Stiina Hakkarainen, Tiina Talso ja Erkki Vilen ovat ehdolla marraskuun seurakuntavaaleissa.

Seurakunta kuuluu kaikille -ryhmä kokoontui Suolahden seurakuntatalle vaaliohjelman pariin. 

 

Marraskuussa valitaan evankelisluterilaisen kirkon luottamushenkilöt seurakuntaneuvostoihin ja kirkkovaltuustoihin tulevalle kaudelle, eli neljäksi vuodeksi. Tarja Tarvainen kertoo, että tällä hetkellä ehdokkaita on listalla 14. 

– Lisää toivotaan. Vielä on kuukausi aikaa, ennen kuin ehdokaslistat lukitaan, joten nyt työ kiihtyy  ehdokkaiden rekrytoimisen suhteen. Kannustamme mukaan rakentamaan oikeudenmukaista ja solidaarista kirkkoa, sanoo Tarvainen 

Vaalilistojen viimeinen jättöpäivä on 15.9.2022.

SDP on julkaissut oman seurakuntavaaliohjelman otsikolla Seurakunta – yhteisvastuun yhteisö. Kirkon vaalitunnus syksyn vaaleissa on uskottu, toivottu, rakastettu.

– Kirkolla on myös arvotehtävä niin omissa toimissaan kuin tässä hyvinvointivaltiossa. Kirkon arvot ovat laajalti samoja kuin sosialidemokraattisen liikkeen: solidaarisuus, keskinäinen suvaitsevaisuus ja kanssaihmisen kunnioitus. Jokainen ihminen syntyy arvoltaan ja oikeuksiltaan yhdenvertaisena ja ainutlaatuisena yksilönä. 

Ryhmän mielestä myös kirkon avioliittokäsitystä olisi jo syytä muuttaa. 

– Suomessa on voimassa avioliittolaki, jonka mukaan myös samaa sukupuolta olevat voidaan vihkiä avioliittoon. Kirkossa vastaava muutosta vihkikaavaan ei ole saatu tehtyä, koska se vaatii 3⁄4 enemmistön kirkolliskokouksessa. Vihkimisiä suorittavia pappeja on kuitenkin jatkuvasti enemmän ja yhä useampi seurakunta on myös päättänyt, että seurakunnan tiloja saa käyttää samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen. Sosialidemokraatit toimivat kirkossa sen puolesta, että kaikki parit voidaan vihkiä. Tähän emme pysty paikallisesti vaikuttamaan, mutta toivotaan, että tällä kaudella mennään askel eteenpäin. 

Tarvainen muistutti, että kirkolla on myös tärkeä kulttuurinen tehtävä. 

– Seurakunta on myös  kulttuurivaikuttajia ja meidän kirkkojamme käytetään myös konserttitiloina. En malta olla mainitsematta meidän seurakunnan upeaa seurakuntamuusikkoamme, joka on jo saanut paljon hyvää aikaiseksi. Juuri musiikkitapahtumat vetävät kirkkoihin kuulijoita. 

Tarvainen sanoo, että Äänekoskella on jo alettu kiinnittää huomiota kierrätykseen ja energiansäästöön. 

– Muutos pitää tulla myös seurakuntalaisilta. Muistetaan esimerkiksi hautausmaiden roska-astioiden käytöstä: siellä on omat astiat kompostille, metallille ja sekajätteelle, Tarvainen vinkkaa. 

Kirkkoneuvostoa johtaa kirkkoherra. Vaaliohjelmassa halutaan tähän muutos. 

– Seurakuntaneuvostojen kokousten puheenjohtajuus on syytä siirtää maallikoille ja tällä tavalla erottaa kirkkoherran esittelyvastuu puheenjohtajuudesta, Tarvainen sanoo. 

Ennakkoäänestys 8.-12.11.2022 

Vaalipäivä on 20.11.2022 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy