ÄKS

Suojatie – kuka väistää ja ketä?

08.09.2021 16:40
?

Tällä viikolla Sisä-Suomen alueella on tapahtunut kaksi liikenneonnettomuutta, joissa suojatietä ylittämässä ollut jalankulkija on joutunut ajoneuvon töytäisemäksi.

 

– Onko sinulle epäselvää, mitä ja ketä väistät suojatiellä liikkuessasi, Sisä-Suomen poliisilaitoksen liikennepoliisiyksikkö kertaa suojatiesäännöt jalankulkijoille, polkupyöräilijöille ja autoilijoille.

Autoilija

Tieliikennelain mukaan ajoneuvolla ajettaessa on jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille, annettava esteetön kulku. Polkupyörää taluttava henkilö katsotaan myös jalankulkijaksi. 

Poliisi muistuttaa: Pidä katse tiellä ja tarkkaile liikennettä, älä vilkuile puhelintasi. Noudata nopeusrajoituksia ja lähesty suojatietä aina varoen ja muista tilannenopeus. Lähde ajoon vain selvin päin. Mikäli epäilet kuntoasi kuljettaa ajoneuvoa, älä tartu rattiin!

Jalankulkija

Jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille, on annettava esteetön kulku. 

Poliisi muistuttaa: Tarkkaile liikennettä ja ole valppaana. Ota katsekontakti lähestyvän ajoneuvon kuljettajaan, jotta molempien aikeet olisivat tiedossa. Älä astu suojatielle, ellei kuljettaja hidasta nopeutta ja havaitse sinua. Vanhemmat: Ohjeistakaa lapsia ottamaan katsekontakti lähestyvän ajoneuvon kuljettajaan ja tarkkailemaan liikennettä.

Polkupyöräilijä

Polkupyörällä saa ajaa suojatien yli, mutta pitää huomioida, että ajoneuvolla (polkupyörä) suojatiellä ajorataa ylitettäessä ei saa aiheuttaa vaaraa eikä haittaa jalankulkijalle. Suojatie velvoittaa antamaan esteettömän kulun ainoastaan jalankulkijalle. Pyörän taluttaja katsotaan jalankulkijaksi.

Pyörätieltä tuleva pyöräilijä väistää ajoradan liikennettä, ellei kääntyvän ajoneuvon tai vähäiseltä tieltä tulevan väistämisvelvoitteesta muuta johdu. Mikäli ajoneuvojen välinen väistämisvelvollisuus on osoitettu liikennemerkillä, kuten esimerkiksi kärkikolmiolla, silloin ne määrittävät väistämisvelvollisuuden. 

Poliisi muistuttaa: Pyöräilijä on liikenteessä ajoneuvon kuljettaja ja pyöräilijää koskevat suurelta osin samat säännöt kuin autoilijaa. Näytä suuntamerkkiä käännyttäessä ja soita kelloa tarvittaessa. Sovita tilannenopeus muun liikenteen ja ympäristön mukaan. Tarkkaile liikennettä ja ole valppaana!

Ole valppaana liikenteessä

Yleisesti poliisi muistuttaa kaikkia tiellä liikkujia tarkkaavaisuuteen liikenteessä. Mm. musiikin kuuntelu ja puhelimen käyttö vie helposti tarkkaavaisuuden liikenteestä.

Vanhemmat: Ohjeistakaa lapsia liikenteessä ja muistuttakaa liikenteen vaaroista.

Tehostettu turvalaite- ja tarkkaamattomuusvalvontajakso

Poliisi suorittaa jälleen tehostettua turvalaite- ja tarkkaamattomuusvalvontaa 16.-22.9.2021. Valvontajakson aikana liikennevalvontaa suunnataan erityisesti turvalaitteiden käytön ja tarkkaamattomuutta liikenteessä aiheuttavien tekijöiden valvontaan.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy