ÄKS

Tilamaksut nousivat keskustelun kärkeen järjestöjen tapaamisessa

27.01.2023 11:18

Äänekoskelaisen ääni kuuluu fyysisenä, psyykkisenä ja sosiaalisena ja se voi paremmin vuonna 2028 –  tätä haetaan nyt rakentuvalla hyvinvointiohjelmalla. Ääni on oman hyvinvointinsa herra ja päättää itse omaa elämäänsä koskevista ratkaisuista. 

 

Kaupungintalolle kokoontui joukko järjestöväkeä. Mukana kuulolla oli edustajia Huimasta, Taidepuistosta, Häränvirran talviuimareista, Väksystä, Äänekosken Eläkeläisistä, Sulkapelloseura Kosken Sulka ry:stä, Äänekosken asukasyhdistyksestä, Ala-Keiteleen Sydänyhdistyksestä ja Äänekosken Eläkkeensaajista. 

Porukan oli koolle kutsunut kaupungin hyvinvointikoordinaattori Taina Laitinen. Hän on laatimassa kaupunkiin hyvinvointiohjelmaa, joka on valmistuessaan voimassa vuoteen 2028 saakka. 

– Ohjelma antaa suuntaviivat, mihin Äänekoskea tulevaisuudessa viedään. Ohjelman keskushahmona on Ääni, joka on aktiivinen ja autonominen ja äänekoskelainen. Pahoinvoinnin poistamisen lisäksi tarvitaan hyvinvoinnin tukemista. Ihminen itse on oman ja läheisten terveyden ja huolenepidon ja hyvinvoinnin ylläpitäjänä, Laitinen kertoo. 

Nuorisovaltuustolta kysyttäessä tärkeimmäksi hyvinvoinnin lähteeksi nousivat perhe, ystävät, terveys ja uni. Yhteisöllisyys tulee järjestöjen kautta. 

– Se on minulle itselleni henkilökohtaisesti tärkeä aihepiiri, kuten myös osallisuus ja sen lisääminen, järjestöjen kanssa aktiivisesti toimiva Laitinen sanoo. 

Äänekoskesta toivotaan järjestöpositiivinen kunta ja hyvinvoinnin voittaja.

– Koetetaan saada maksuttomat ja terveet tilat, ja varmasti tämä asia herättää keskustelua niin päättäjien kuin virkamiestenkin keskuudessa. Mielestäni toiminta- ja kohdeavustukset ovat aina kannattava sijoitus ja aion kirjata tämän osaksi hyvinvointiohjelmaa, Laitinen vinkkasi. 

Vinkkaus herätti keskustelua. Harmitusta herättää juuri tilamaksut – niitä kun peritään myös kaupungin ulkotilojen kuten Rantapuiston tai monitoimiaukion käytöstä. Tilamaksut syövät toiminnan edellytyksiä, se oli kaikkien mukana olleiden huolena. 

– Wahlmanin talolle on suuri odotus, Eila Nurmi sanoi. 

– Harmittaa jos joudumme hyvinvoinnin miettimisestä maksaa tilamaksua. Sen vuoksi esimerkiksi Huiman hallitus kokoontuu meillä kotona, Markku Auvinen harmitteli. 

– Pelkästään jäsenmaksuilla ei voida toimintaa pyörittää, eli rahat eivät tahdo riittää toiminnan pyörittämiseen Äänekosken asukasyhdistyksen Eija Pitkänen sanoi. 

Järjestötoiminnassa vastuuhenkilöiden löytyminen on vaikeaa. Harvalla nousee käsi, kun aletaan etsiä uutta puheenjohtajaa, sihteeriä tai taloudenhoitajaa. 

– Se rasittaa monia järjestötoimijoita, kun vastuuhenkilöitä ei tahdo löytyä, Eero Hakonen harmitteli. 

– Olisi ihanaa, jos olisi joku, joka pystyisi auttamaan erilaisten hakemusten teosta. Järjestöjen käytännön työt ovat isoja ja byrokraattisia, eikä aina ole kärryillä avustusten ja muiden suhteen.  Olo on kuin kerjäläisellä, kun toivoo, että saisi kokoontua ilmaiseksi edes jossain. Olisi upeaa, jos kokisi, että on arvokas ja että tekee hyvää työtä, Eija Pitkänen sanoi. 

– Yleishyödyllistä kokoontumisista on aivan älytöntä maksaa, Häränvirran talviuimareiden harmittelevat.

Kaupunki alkaa tarjota ilmiökahveja. 24.2. on ensimmäinen kahvitilaisuus Äänekosken valtuustosalissa. 

– Tällöin on hyvä käydä kertomassa mielipiteensä esimerkiksi juuri näistä täällä puhuttaneista tilamaksuista, Kaupunki ei tule toimeen ilman järjestöjä, ja nyt pitää alkaa tosissaan miettiä, miten järjestöjen olemassaoloa voisi turvata tulevaisuudessa. Kentältä saatu viesti on selvä ja ohjelmatyön yhteydessä minun toivotaan käyvän keskustelua tilamaksuperusteista, Taina Laitinen sanoo.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy