ÄKS

Vapaa-aikaohjelma vihdoinkin maaliin

09.05.2020 16:08
Painotalolla on puuhattu pitkään vapaa-aikaohjelman kimpussa.
Kaupungin vapaa-aikaohjelmaa ja sen sisällä olevaa kulttuuritilaohjelmaa on rakennettu kuin Iisakille kirkkoa. Nyt se on valmis ja nyt on kulttuurin vuoro, lupasivat useat valtuutetut.

Kaupunginhallitus edellytti 26.3.2018 kokouksessaan, että kaupungin vapaa-aika- ja kulttuuritilaohjelma valmistuu vuoden 2018 aikana. Vapaa-aikaohjelma tuotiin joulukuun 2018 valtuuston käsittelyyn, mutta se päätettiin yksimielisesti siirtää uudelleen valmisteluun. Erityisesti kulttuuripiireissä ohjelman viivästyminen on koettu loputtoman pitkäksi vitsiksi. Nyt se on valmis, eikä se muitta mutkitta valtuuston päätettäväksi tullut vieläkään. Edelliseltä valtuuston listalta pykälä putosi pois käsittelystä teknisen ongelman vuoksi. 

Äänekosken vapaa-aikatoimi muodostuu kirjasto-, kulttuuri-, liikunta- ja museotoimista sekä Ala-Keiteleen musiikkiopistosta. Vapaa-aikaohjelma on asiakirja, jonka avulla kehitetään vapaa-aikatoimen sektoria kokonaisvaltaisesti tukemalla kuntalaisten hyvinvointia, viihtyisyyttä, ennaltaehkäistään syrjäytymistä ja edistetään yhteisöllisyyttä. 

– Ohjelmalla vaikutetaan myös kaupungin positiiviseen imagoon. Laadukkaat tapahtumat ja muu vapaa-aikapalveluiden tarjonta lisäävät paikkakunnan tunnettavuutta ja houkuttelevat uusia asukkaita ja yrittäjiä kaupunkiin, esityslistan teksti kertoo. 

Vapaa-aikaohjelman liitteenä on kulttuuritilaohjelma, jonka tarkoituksena on luoda konkreettinen ja toteutettavissa oleva ratkaisuehdotus, joka huomioi kulttuurin tilatarpeet, sekä kulttuuritoiminnan erityisyyden ja lainsäädännön sille antamat reunaehdot. Ohjelman suunnitteluprosessin aikana on kuultu eri kulttuuritoimijoiden näkemyksiä ja toiveita siitä, kuinka tilakysymykset tulisi tulevaisuudessa ratkaista.

Kulttuuritilaohjelma valmistui vuosi sitten toukokuussa. Sen yhteenvedossa todetaan, että Äänekoskella olevat tilat, joissa kulttuuritoimintaa harjoitetaan, ovat monilta osin huonokuntoiset ja toimintaan soveltumattomat.

Iisakin kirkkoa rakennettiin 40 vuotta. Valtuutetut kertoivat puheenvuoroissaan, kuinka Äänekosken kulttuuritilaohjelmaa on rakennettu jo 35 vuoden ajan.

–  Hyvinvoivan ja menestyvän kunnan elinehto on luova ilmapiiri, jossa on hyvä elää ja toteuttaa omaa tapaansa olla tässä maailmassa. Ei ole ihan merkityksetöntä millaisten seinien välissä itseään toteuttaa ja sitä kautta luo hyvinvointia itselleen ja ympärilleen. Jos oikein tarkasti olette lukeneet tuon selvityksen, niin varmasti huomasitte ettei tässä kaupungissa ole yhtään täysin toimivaa tilaa kulttuurille. Se on aika noloa ja toiveet ovatkin nyt todella korkealla, että tämä ohjelma pääsee vauhtiin, valtuutettu Pilvi Honka (vihr) aloitti. 

Honka muistutti pitkässä puheenvuorossaan, kuinka kulttuurin täytyy voida olla jokaisen saavutettavissa.

– Nyt täytyy muistaa että kulttuuriksi voi laskea aika laajan inhimillisen toiminnan. Ei mitään extraherkkua etuoikeutetuille. Taide on peruspalvelu, joka kuuluu ihan jokaiselle. Ohjelmassa on otettu jo monessa kohtaa huomioon muun muassa esteettömyys ja muutakin hyvää työtä on taiteen saavutettavuuden eteen tehty, Honka jatkoi. 

Taiteen ja kulttuurin terveysvaikutukset on todistettu kansainvälisissä tutkimuksissa.

– Usein liikunnan ja urheilun terveysvaikutukset nähdään kirkkaina, mutta kulttuuri mielletään hiippailuksi. Myös luova toiminta on fyysistä. Ja se on henkistä. Toivottavasti keskustelua kulttuuritoimintojen tarpeellisuudesta ei tänään tarvitse käydä. Tai sitten seuraava puheenvuoro saattaa venyä todella pitkäksi, Pilvi Honka tykitti.

Kulttuuritilaselvityksestä on luettavissa aika synkkää dataa Äänekosken tilanteesta. 

– Tekijät kautta linjan kokevat esimerkiksi ettei heidän työtään arvosteta. Se vähän syö sitä alussa mainitsemaani luovaa ilmapiiriä, jossa uuden luominen on mahdolllista. Nyt poikkeusolojen aikaan ainakin minulle näyttäytyy entistä kirkkaammin se, mitä kulttuurilla on annettavana. Iloa, lohtua, yhteisöllisyyttä, luovaa ongelmanratkaisua, osallisuuden kokemuksia. Tälle on hankala laskea hintalappua, Honka pohti. 

– Meillä on olemassa kulttuuritiloja, mutta ne ovat hajallaan, ja tämän vuoksi jarruttavat toimintaa, vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Marke Tuominen (ps) sanoi.

– On hyvä, että tiloja löytyy ympäri kaupunkia, jolloin kohteet ovat helpommin saavutettavissa. Mielestäni kuluttuuritilatyöryhmä pääsi tiukan aikataulun puitteissa tavoitteeseen, Sirpa Martins (vas) sanoi.

Myös kaupunginjohtaja Matti Tuononen sekä vs. vapaa-aikajohtaja Jukka-Pekka Pohjolainen eivät nielleet kritiikkiä, jota kultuuritilatyöryhmä sai, lähinnä valtuutettu Rolf Nyholmin puheenvuorossa. 

– Pääsimme tavoitteeseen, vaikka aikaa oli vain muutama kuukausi, Pohjolainen ja Tuononen sanoivat.

– Minusta näin kulttuurin harrastajan näkökulmasta katsottuna laadittu ohjelma on hyvä, Pekka Ouli (sd) sanoi.

– Toivon, että kulttuurin arvostaminen näkyy tulevaisuudessa myös tekoina ja investointeina, Tiia Turunen (vas) sanoi.

Vapaa-aikaohjelmaan pyydettiin lausuntoja kulttuuri- ja liikunta-alan yhdistyksiltä, ja niitä tuli yhteensä 11 kappaletta. Vapaa-aikaohjelma hyväksyttiin yksimielisesti ja se on luettavissa kokonaisuudessaan kaupungin sivuilla. 

Vastaa

  1. Make L sanoo:

    Marke Tuominen on oikeassa, erilaisia käytettävissä olevia tiloja on hajallaan ympäri pitäjää. Joiltakin ”päättäjiltä” puuttuu organisointi -ja johtamiskyky. Ei pitäisi olla vaikeaa keskittää asioita, muussakin kuin aiheeseen liittyvässä.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy