ÄKS

Juho Kautto: Työehtosopimusten yleissitovuudesta luopuminen johtaisi työelämän kurjistumiseen ja yritysten epäreiluun kilpailuun

19.08.2021 13:21
Juho Kautto. Kuva Teijo Piilonen.

Vasemmistoliiton äänekoskelainen kansanedustaja Juho Kautto kritisoi puheessaan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Metsäteollisuuden työnantajien hylkäämää sopimisen kulttuuria, kun nämä erkaantuivat valtakunnallisista työehtosopimuksista.

 

Teknologiateollisuuden työnantajat ovat osaltaan ja osittain seuranneet samaa esimerkkiä.

– Emme voi tätä seurata sivusta, erityisesti jo tämä leviää myös hyvin pirstaloituneisiin ja pienipalkkaisiin aloihin, sanoo Kautto.

Kautto ei pidä paikallista sopimista huonona, kun se tehdään aidosti sopimalla. Hänen mielestään Metsä- ja Teknologiateollisuuden tavoitteena on kuitenkin vain murentaa yleissitova työehtosopimusjärjestelmämme.

– Mikäli näin tapahtuu, on se turmiollista paitsi työntekijöille myös niille reiluille työnantajille, jotka haluavat turvata työntekijöidensä kohtuullisen palkkatason ja muut ansaitut työehdot. Olen keskustellut useiden yrittäjien kanssa ja he ovat poikkeuksetta kannattaneet yleissitovuutta, joka turvaa osaltaan samat pelisäännöt kaikille yrittäjille, Kautto sanoo.

Kautto korosti puheessa tarvetta tulevaisuudessa tehdä huomattavia parannuksia työlainsääsääntöön jos sopimusten yleissitovuus heikkenee. Nämä lait saattaisivat käsitellä: minimipalkkaa, luottamusmiesten asemaa ja vakiintuneita työntekijöiden turvana ja etuna olevia työehtosopimusmääräyksiä kuten sairauspäiviä. Työehtosopimusasioiden lakiin vieminen olisi kuitenkin suomalaiselle yhteiskunnalle tuntematon ja raskas prosessi.

– Näiden kysymysten lisäksi meidän tulisi vihdoin tarkastella yhteistoimintalakiamme ja päivittää se 2020 luvulle. Tällä hetkellä yhteistoimintalaki on maksimillaan kuuden viikon teatteri, jonka jälkeen työnantaja yksin saa tehdä päätöksensä. Ei kuulosta ainakaan aidolta paikalliselta sopimiselta, sanoo Kautto.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Juho Kautto puhui Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vaasassa torstaina 19.8.2021. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy