ÄKS

Turvapaikanhakijoita vastustavat eivät usko poliisia

15.10.2015 09:00 (muokattu 15.10.2015 10:19)
Äänekoskella, niin kuin koko valtakunnassa, ollaan kovasti eri mieltä. ÄKS tapasi kaksi turvapaikanhakijoiden vastustajaa. 

 

Nokkapokka on mediassa ja somessa eskaloitunut kovalle tasolle. Vastakkain on kaksi joukkuetta, kutsutaan tässä joukkueita nimeltä Suvakit ja Vastustajat. ÄKS tapasi edustajia jälkimmäisestä. Vastustajat eivät halua turvapaikanhakijoita Äänekoskelle. Ihan ehdottomia ei tässä kuitenkaan olla, sillä tervetulleita ovat lapset ja naiset. Miespuolisille turvapaikanhakijoille heruu jyrkkä ei. ÄKS otti selvää, miksi ei.

– Me ollaan ihan säyseätä porukkaa, ei riehuta niin kuin esimerkiksi Suvakit tekivät Helsingissä järjestetyssä mielenosoituksessa. Luulisi, että meidän puoli räyhäisi, mutta olemme hissun kissun, vaikka sanotaankin mielipide suoraan, suolahtelainen Tomi Korte ja äänekoskelainen Suvi Hytönen kertovat.

PAIKALLISET Vastustajat nousi takajaloilleen, kun poliisi tiedotti, etteivät turvapaikanhakijat ole Äänekoskella poliisia työllistäneet. He kyseenalaistavat tiedon.

– Ehkä poliisin suu on tukittu, Korte miettii.

Hytönen ymmärtää joidenkin ihmisten huolen. Hän ei epäile, etteikö poliisille olisi tehty ilmoituksia.

– On poliisin vika, jos se antaa medialle tiedon, ettei lakia ole rikottu. Suomessa on laki, joka kieltää tupakan ja alkoholin välittämisen alaikäiselle, moni on nähnyt näin tapahtuvan ulkomaalaisen toimesta, Hytönen kertoo.

Mopo karkaa käsistä puoliin ja toisiin, näin myöntävät toimitukseen saapuneet Vastustajat. Ihmiset käyvät kovasti herkillä ja Vastustajilla olisi tarjota konkreettista lääkettä joka rauhoittaisi mieltä.

– Turvapaikanhakijoiden ei annettaisi kulkea vapaana, ennen kuin selvitetään keitä he oikeasti ovat: ovatko he tehneet omassa maassaan rikoksia, tai olleet Isis-sotilaita, sillä heitä on Eurooppaan soluttautunut. Tai ovatko he vastapuolen porukkaa ja ottaneet Isiksen joukkoon värväytyneiden sotilaiden perheitä vangiksi, Hytönen sanoo.

EPÄILYKSIÄ Vastustajissa herättää se, että nuoret, miespuoliset ja mahdollisesti varakkaat turvapaikanhakijat tulevat Äänekoskelle.

– Miten heillä voi olla rahaa käytössään? Kuluttavat kaupassa ja käyvät anniskeluravintolassa, en ymmärrä. Olisi kiva tietää heidän uskonnollinen taustansa, ovatko he kristittyjä vai muslimeja, Korte kysyy.

Kaksikko toivoo, että SPR kontrolloisi paremmin Äänekoskella olevia turvapaikanhakijoita.

– Liikkumista, alkoholinkäyttöä ja kontaktointia paikallisiin ihmisiin. Ei ole kivaa, jos he kulkevat perässä tai tekevät tuttavuutta alaikäisiin, Hämäläinen sanoo.

– Kotiintuloaika ei olisi pahitteeksi, esimerkiksi siten, että vastaanottokeskuksen ovi menee kiinni kymmeneltä illalla. Kulunvalvontaan on kiinnitettävä huomiota. Koska turvapaikanhakijat majoittuvat SPR:n vuokraamissa tiloissa ja saavat ilmaista ruokaa, heidän pitäisi toimia isäntänsä laatimien sääntöjen mukaan, Korte toivoo.

HYTÖSEN suurin pelko on raiskatuksi tuleminen.

– Olen saanut lukea liikaa uutisia maahanmuuttajataustaisten ihmisten tekemistä raiskauksista. Paljon on kuulunut, että turvapaikanhakijat tekevät läheistä tuttavuutta paikallisiin naisiin. Suunnittelimme jo, että perustaisimme Suolahteen ringin, joka valvoisi keskustan alueella, ettei lähentelyä tapahtuisi, ja että ihmiset, varsikin naiset uskaltaisivat liikkua turvallisin mielin ulkona.

Hämäläinen ei uskaltaisi matkustaa esimerkiksi Turkkiin. Mistä pelko kumpuaa?

– Arabimaissa suurin osa naisista kulkee burkassa. Tänne tulleilla miehillä on liikaa silmänruokaa. He eivät ole tottuneet länsimaiseen, joskus jopa paljastavaan pukeutumistyyliin. Miehet saattavat seota blondin nähdessään, Korte miettii.

– Miehillä on omat tarpeensa kansalaisuuteen katsomatta. Turvapaikanhakijat ovat olleet pitkään reissussa, eikä tarpeita ole saatu tyydytettyä. Tiettyjä inhimillisiä paineita heillä varmasti on, siitä pelko, Hytönen lisää.

VASTUSTAJIEN haaveissa on, että rajatarkastuksia lisätään, että poimitaan jyvät akanoista ja maahan päästetään vain todellista turvapaikkaa tarvitsevat.

– Sellaisia, joilla on oikea hätä, saa maahamme tulla. Sellaiset, joilla on merkkivaatteet, iphonet ja tukku rahaa, saavat jäädä rajan tuolle puolelle, Korte sanoo.

Seulan pitäisi olla tiukempi. Vastustajat toivovat, että rajan pintaan rakennettaisiin parakkikylä, josta siirto tapahtuisi joko maahan tai maasta ulos.

Hytönen olisi valmis auttamaan syyrialaisia lapsia.

– Veisin heille hygieniatarvikkeita ja vaatteita.

LOUKKAAKO Vastustajia se, että heitä kutsutaan rasisteiksi.

– Ei loukkaa, olen julkirasisti. En pidä ulkomaalaisista, Hytönen napauttaa.

Korte sanoo, ettei ole rasisti.

– En voi kuitenkaan hyväksyä tapahtumia: tullaan tänne, eikä kelpaa majoitus ei ruoka. Lahjoitetut vaatteet heitellään pitkin teitä. Oikeassa hädässä oleva ei toimi niin,  Korte sanoo.

– Miksi Suvakit eivät näe epäkohtia? Ehkä he riisuvat vaaleanpunaiset lasit pois silmiltään, kun omalle kohdalle sattuu jotain ikävää, vastustajakaksikko lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Realisti sanoo:

  MYÖTÄHÄPEÄÄ!

  1. Toinen realisti sanoo:

   Kyllä, juuri sitä tämä nostatti. Mistä on syntynyt käsitys että sodan jaloista pakenevien pitää olla köyhiä? Kyllähän ihmisillä voi olla säästöjä ja on voinut olla hyvä-ansioinen työpaikka ennen pakoa.

 2. suolahti sanoo:

  Loistavaa tekstiä!! Hieno Korte ja Hytönen!!

 3. jussi sanoo:

  on se ihme että äksä kuunteli poikkeavia mielipiteitä.

  1. Umi sanoo:

   Rikosilmoituksista pidetään pilkuntarkkaa tilastoa. Ellei rikoksia poliisin tilastoissa näy, niitä ei ole. Poliisi ei voi tässä asiassa valehdella, koska on lakia valvova virkamiestaho. Jos poliisi sanoo, ettei rikosilmoituksia ole tehty, sitä ei ole syytä edes Kortteen ja Hytösen epäillä.

   Some-päivitys ei ole rikosilmoitus. Rikosilmoituksen tekee asianomistaja ottamalla yhteyttä poliisiin. Rikoksesta tai rikosepäilystä voi ilmoittaa myös silminnäkijä. Aiheeton ja perätön rikosilmoitus on rikos.

   Mikä on rikos ja mikä ei, selviää lukutaitoiselle googlaamalla “rikoslaki” ja lukaisemalla sen läpi.

 4. Suolahden suvakki sanoo:

  Kyllä sitä tupakkaa ja alkoholia ostavat varmasti monet muutkin alaikäisille, kun tarpeeksi rahaa annetaan, ja eivät nämä turvapaikanhakijat välttämättä ole tienneet ovatko nämä nuoret minkä ikäisiä! Olisiko tätä Suvi Hytöstä haitannut jos joku suomalainen henkilö olisi ostanut näille nuorille päihteitä? Hävettää lukea näitä kotiseudun junttien aatteita näitä sotaa pakenevia mukavia ihmisiä vastaan SUURTA MYÖTÄHÄPEÄÄ!

  1. jaa a sanoo:

   Hassua, että syyrian naiset kutsuvat näitä sotaa pakenevia mukavia ihmisiä rintamakarkureiksi.

   1. Suolahden suvakki sanoo:

    Katotaan vaan jos Suomeen sota jostain syystä syttyisi ja joku isiksen kaltainen terroristijärjestö tulisi ovelle hakemaan sotaan tai ampuisi, niin välttäisitkö mieluummin tämän lähtemällä omasta maasta rintamakarkurina vai jäisitkö kotimaahan kuolemaan ja/tai ampumaan mahdollisesti hyviä kavereitasi?

    1. Bauer sanoo:

     Syyriassa ei ole mitään rintamia. Harvassa sodassa nykyään on. Ellei ole rintamaa, ellei se laillinen esivaltakaan kunnioita maan lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia vaan tappaa omaa kansaa myrkkykaasuilla ja tynnyripommeilla, niin miten sinä käyt sitä vastaan?

     Helppo on laillisessa ja demokraattisessa maassa höpistä rintamista ja karkuruudesta, kun toisaalla vallitsee täydellinen sorto, terrori ja kaaos.

   2. Ode kookoo sanoo:

    Joo-o. Rintamakarkuruus ilmapommituksista on aika paha juttu juu.. Monta vuotta jo mennyt näin eikä loppua näy.Tosin ei siellä vissiin ole paljoa suojeltavaa enää kuin periksi antamattomuus ja islamistien häpeän pelko häviöstä. Niin ja jos noista sota osapuolista nyt sattuisi jäämään vaikka tälle isikselle kiinni.. ne lahtaa koko suvun nimeesi, mikä on kai pienin paha. Itse loikkaisin heittämällä Ruotsiin jos täällä kävisi samoin. Maksaisin mammonaa siitä että jään henkiin.
    Peace!

 5. Luulo ei ole tietoa sanoo:

  Suurin osa arabimaiden naisista ei käytä burkaa.
  Voiskohan MONI alkoholin ja tupakan välittämisen nähnyt henkilö puuttua ihan itse tapahtumaan. Vaikka sanomalla. No, varmaan haastatellut henkilöt ovat näin tehneetkin??? Vai kertovatko kuulo- ja somepuheita.
  Ottanette huomioon, että turvapaikanhakijat eivät ole kotimaassaan aivan niitä huono-osaisimpia. Matkat ovat maksaneet. Hyvä jos rahaa on vielä kuluttaa Suolahdessakin. Jos on koko omaisuus kassissa, voi mukana olla se iPhonekin. Kelläpä meistä ei olisi.
  Oikeesti, paljasjalkaisia ryysyläisiäkö Vastustajat odottavat.
  Ja vielä pieni paljastus: Suurin osa maailman ihmisistä on ULKOMAALAISIA.
  Surullista, kun some muodostaa ihmisten mielipiteitä ihmisistä.

  1. Burana 1000 sanoo:

   Hei, ei Some mitään mielipiteitä muodosta. Niitä muodostavat ihmiset. Ihmisyys tallautuu siellä pelkojen ja harhaluulojen alle, eikä kaikilla riitä tolkku totuuden erottamiseen omista fobioista.

   Jos on yhdenkin maahanmuuttajan tavannut ja tämän kanssa lettuja paistanut, tietää ettei ole mitään pelättävää. Korvien väliseen pimeyteen auttaa silmien avaaminen ja tieto. Valitettavasti moni on immuuni sekä näköaistilleen että tiedolle.

 6. Matti sanoo:

  Onko rasismia olla huolissaan omasta maasta? Oman maan vanhuksista joista paskat nakataan, on vain turvapaikanhakijat nykyään. En allekirjoita että seulaa pitäisi tarkentaa, on hyvä muistaa, että jos suomeen syttyisi sota ja meidän lapset ja naiset lähtisivät hakemaan turvapaikkaa, eikö sinulla olisi tilillä muutamaa euroa, vaatteita mitä olet ostellut, ja sitä älypuhelinta taskussa kun lähdet? Olen myös sitä vastaan, että suurinosa tulijoista on nuoria miehiä,missä lapset ja naiset? Olen sitä mieltä että Suomeen tulijoista suurinosa on oman maansa rikkaimpia, mutta miten tämän todistat. Suomen kansa nyt ikävä kyllä on voimaton muutoksen edessä, mutta eipä se tässä tilanteessa auta muuta kuin pakata sitten omat kimpsut ja kampsut kasaan ja lähteä jos ei miellytä. En ole Rasisti olen Realisti, Suomen oma kansa on tätä tahtia valitettavasti altavastaajana, ja ketä media sitten hyysää kun on myöhäistä, Julkisella paikalla videokuvaaminen ja valokuvaaminen ei ole kiellettyä, joten jos näette lakia rikottavan niin teillä on velvollisuus siitä myöskin ilmoittaa. Poliisia vastaankin on yhtä helppo vetää se rasismikortti, mitä käytetään myös tavan suomalaiseen joka on erimieltä suvakin kanssa. Poliisilla ei ole mikään pakko kertoa rikoksista yhteenkään mediaan jos he eivät halua. On vain ikävää huomata miten media sensuroi mahdollisen ulkomaalaistaustaisen ihmisen rikoksen, kertomatta tuntomerkkejä. Kun taas suomalaisen rikoksentekijän tuntomerkit kerrotaan viimeistä myöten. Jokainen voi vetää tästä omat johtopäätöksensä mitä mieltä maahanmuutosta minä olen.

  1. Mene ja auta sanoo:

   On todellakin rasismia asettaa pakolaiset ja vanhukset vastakkain ikäänkuin vanhusten tilanne olisi jotenkin radikaalisti huonontunut pakolaisten myötä.

   Päinvastoin, väittäisin, monessa vanhainkodissa vanhukset pääsevät ensi kerran vuosiin ulos vapaaehtoisten pakolaistaustaisten avulla. Ja jos silmiä avaa hitusen vielä, huomaa että iso osa hoitohenkilökunnasta on maahanmuuttajataustaisia, ja siivoushenkilökunnasta lähes kaikki.

   Äänekoskella muuan maahanmuuttajataustainen valtuutettu ulkoiluttaa vanhuksia viikoittain, mutta yhtään syntymäsuomalaista hän ei ole saanut kaverikseen siihen hommaan. On nimittäin helpompi marista ja valittaa netissä “vanhusten huonosta hoidosta” kuin mennä ja tehdä jotain hyödyllistä niiden vanhusten eteen.

  2. juha pajunen sanoo:

   Ystäväni oli tekemässä dokkaria Tsadissa. Maailman köyhin kansakunta. Silti ovat ottaneet vastaan 700 000 turvapaikanhakijaa.

 7. anttijaska sanoo:

  Hihhulin tunnistaa siitä, että mikään faktatieto ei pysty koskaan muuttamaan tai korvaamaan korvien väliin juuttunutta huuhaata.

  Huuhaan taas tunnistaa siitä, ettei se perustu faktoihin vaan mutuun, toiveisiin ja pelkoihin, ynnä salaliittoteorioihin tyyliin “ehkä poliisin suu on tukittu”.

  Tiedon erottaa huuhaasta se, että se perustuu tilastoihin, mittauksiin, testeihin ja todistettaviin asioihin. Se on todellisuutta.

 8. Kauko sanoo:

  Kuvasta näkyy näiden “epäilijöiden” älykkyysosamäärä ja koulutustaso.

  1. Mila sanoo:

   Mutta onhan tuo hyvä lisäys ansiolutteloon, että antaa lehteen haastattelun, jossa tunnustaa olevansa julkirasista. Onnea työnhakuun 😀

 9. Voi tätä myötähäpeän määrää!

  “– Miten heillä voi olla rahaa käytössään? Kuluttavat kaupassa ja käyvät anniskeluravintolassa, en ymmärrä. Olisi kiva tietää heidän uskonnollinen taustansa, ovatko he kristittyjä vai muslimeja, Korte kysyy.”

  Tota noin, siis meinataanko tässä niin, että jos on varakas, on immuuni sorrolle, kidutukselle ja tappamiselle? Onko mielikuva sellainen, että pakolainen on aina köyhä? Pitäisi kyllä päivittää tietonsa näiden maiden olosuhteista. Siellä on ihan tavallista keskiluokkaa, ja rikkaita, kuten kaikissa maissa, ei ainoastaan rutiköyhiä.

  Jos pakolainen on keskiluokkainen tai suorastaan varakas tai rikas, hänellä saattaa olla jopa suurempi hengenvaara jäädessään kotimaahansa, kuin vaikutusvallattomalla köyhällä.

  Ja onhan se ihan hirveää, kun pakolaiset kuluttavat rahaa ja käyvät kaupassakin!

  Ovatko he yli-ihmisiä jotka eivät tarvitse ruokaa tai juomaa? Pakolaisethan lisäävät alueen yrittäjien tuloja kuluttaessaan, oli se sitten valtiolta saatua tukirahaa tai omaa.

  Ja heidän näiden rasistien ja uusnatsien puoli ei sitten räyhää tai käyttäydy huonosti, vai? Onhan se nähty, että se ei ole totta – viimeksi tänään Pernossa.

  Kaupunkisanomat olisi voinut haastatella myös muita ihmisiä, kuin kahta maailmasta tietämätöntä rasistia! Onko kaupunkisanomien toimittajakunta rasistinen?

  1. Saila M. sanoo:

   Mitähän tuolla Pernolla tarkoitat, sitä mielenosoitustako? No siellähän nimenomaan vastamielenosoitus eli Rasismin vastustajat olivat aggressiivia kuin mitkä ja mm. eräs antirasisti mies löi kaksi kertaa Rajat kiinni mielenosoituksen naista. Että mitä ihmettä sinä oikein höpötät?!
   Ja Helsingissä taannoin vastamielenosoittaja pahoinpiteli aivovammaista miestä ja varasti vielä kännykänkin!

   Ota ne mustat lasit silmiltä ja herää todellisuuteen!

  2. Jarmo L. sanoo:

   Kaupunkisanomat eivät juuri noteraanneet näitä “suvakkien tekoja”. Uskot tai et.

   Seisoin itse vieressä, kun vain ja ainoastaan tuolta “suvakkien puolelta ” harrastettiin väkivaltaisia hyökkäyksiä, toista osapuolta kohtaan.

   Vaikea se on tietysti uskoa, jos ei halua. Voin lähettää sinulle materiaalia, jos haluat.

   T. Ei syytä puhua muunneltua totuutta

 10. Voi morjens sanoo:

  “Ei loukkaa, olen julkirasisti. En pidä ulkomaalaisista, Hytönen napauttaa”

  Että Suvin mielestä tämä pieni kärpäsenpaska kartalla 5 miljoonine asukkaineen, on se ainoa oikea maa ja kansa.. Ymmärräthän Suvi että me ollaan aika isolle osalle ihmisiä ulkomaalaisia. Ja jos Suomeen tulisi sota, niin sinä varmaan jäisit tänne taistelemaan, koska ethän odota muilta apua, jos et itsekään sitä halua antaa..

  Kyllä melkoisen myötähäpeän ryöpyn aiheutti nuo teidän kommentit. Ja kertoo kyllä hyvin paljon koulutustasosta..

 11. manu sanoo:

  Pelätään islamia, mutta jos muuttaja sitten ostaakin alkoholia, on sekin väärin? Valitetaan, että “tulevat tänne elämään veronmaksajien rahoilla”, mutta toisaalta sekään ei kelpaa jos on omaa rahaa mukana?

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy