ÄKS

Vuoden 2022 verokortit ilmestyvät ensimmäisille asiakkaille OmaVeroon – odota omaasi rauhassa

30.11.2021 14:39

Kaikkien verokortit tulevat 14.12. mennessä OmaVeroon. Kiirettä uuden verokortin käyttöön ottamiseen ei ole, sillä tammikuussa käytetään vielä vuoden 2021 verokorttia.

 

Ensi vuoden verokorttien valmistuminen on alkanut, ja ensimmäisten asiakkaiden verokortit löytyvät nyt OmaVerosta. Verokortit valmistuvat kaikille asiakkaille vaiheittain 14.12. mennessä OmaVeroon.

– Kaikkien verokortit eivät valmistu samaan aikaan, sillä tehtävänä on verokortti peräti 4,8 miljoonalle asiakkaalle. Kannattaa siis odottaa rauhassa, vaikka oma verokortti ei valmistuisikaan ensimmäisten joukossa, sanoo ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta.

Paperinen verokortti tulee kotiin vasta sen jälkeen, kun verokortti on valmistunut OmaVeroon.

Vuoden 2022 verokortin käyttöön ottamisella ei ole kiirettä, sillä tammikuussa käytetään vielä vuoden 2021 verokorttia.

Toimi näin, kun saat uuden verokortin  

Kun uusi verokortti on saapunut, kannattaa tarkistaa siihen määritelty tuloraja. Tuloraja on tarkoitettu ajanjaksolle 1.2.2022–31.12.2022, ei siis koko kalenterivuodelle.

Ensi vuoden verokortin tuloraja perustuu joko vuoden 2020 verotustietoihin tai vuonna 2021 tehdyn muutosverokortin tietoihin.

Jos arvioi saavansa vuonna 2022 enemmän tai vähemmän tuloja kuin Verohallinto on laskenut, kannattaa tehdä uusi verokortti OmaVerossa.

– Kannattaa myös ilmoittaa mahdolliset vähennykset, kuten työmatkakulut tai kotitalousvähennykset suoraan verokortilla. Näin veroedun saa saman tien käyttöönsä, ja esitäytetyn veroilmoituksen tarkistaminen on seuraavana vuonna suoraviivaisempaa, sanoo Ylitalo.

Tarkistamisen ja mahdollisen muokkaamisen jälkeen pitää vielä toimittaa uusi verokortti tulojen maksajalle tai varmistaa, että maksaja saa verokortin automaattisesti Verohallinnon järjestelmästä.

Osalle työnantajista verokortti siirtyy suoraan, mutta on työnantajan vastuulla ilmoittaa, miten omalla työpaikalla toimitaan.

Lisäksi esimerkiksi Kelaan ja eläkeyhtiöille verokortit siirtyvät automaattisesti. Poikkeuksen tekevät uusien eläkeläisten verokortit, jotka asiakkaiden täytyy toimittaa eläkkeen maksajalle.

755 000 asiakkaalle sähköposti-ilmoitus uudesta verokortista 

Kun uusi verokortti ilmestyy OmaVeroon, siitä lähtee sähköpostilla ilmoitus Suomi.fi-viestejä käyttäville asiakkaille. Suomi.fi-käyttäjiä on noin 755 000. He saavat verokortin ja muunkin veroasioita koskevan postin ainoastaan sähköisessä muodossa.

– Moni lähettää verokortin sähköisessä muodossa eteenpäin työnantajalle ja hoitaa veroasiansa muuten sähköisesti, joten kannattaa miettiä, luopuisiko kokonaan Verohallinnon paperipostista, Ylitalo sanoo.

Muut kuin Suomi.fi-viestien käyttäjät saavat sähköisen verokortin lisäksi myös paperisen verokortin.

Paperiset verokortit kolahtavat postilaatikkoon aikaisintaan 3. joulukuuta, mutta viimeistään tammikuun puolivälissä.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy