ÄKS

Yrittäjyyskasvatus mukaan messujärjestämiseen – Äänemessuilla nuorten ääni näkyy ja kuuluu

12.03.2024 15:34
Kuvassa vasemmalla Pekka Häyhä, oikealla Mika Matilainen ja keskellä Äänekosken lukion ensimmäisen luokan yrittäjäkurssin opiskelijoita, jotka ovat mukana toteuttamassa uudistettuja Äänemessuja.

Äänekosken yrittäjyyskasvatustyötä laajennetaan messujen järjestämiseen.

 

 

Uudistetuilla ja monipuolisilla Äänemessuilla 24.5.-25.5.2024 nuorten kädenjälki näkyy vahvasti. Äänekosken lukiolaiset ovat mukana järjestelyissä myös Jyväskylän Rakennusmessuilla kaupungin pisteellä tulevana viikonloppuna 15.-17.3.2024.

Tapahtuma-alan yrittäjä Pekka Häyhä järjesti Äänekoskella Biotalous- ja juustopäiviä kuusi vuotta. Alkuperäinen idea oli, että messuilla esille pääsevät Äänekosken yritykset, tehtaat ja tuotantolaitokset ja pienemmätkin verstaat sekä paikalliset yhdistykset, ja samalla voidaan kohdata asukkaiden kanssa. Messuilla on ollut vahvasti esillä myös kulttuuri ja joka vuosi mukana on ollut erilaisia esiintyjiä. Nuoria on ollut mukana järjestelyissä ennenkin ja myös POKE on ollut joka vuosi näyttävästi esillä.

Viime vuonna Äänekosken lukion yrittäjyyskasvatuksen väellä syntyi idea, että otetaan nuoret mukaan järjestämään näitä Äänekosken yleismessuja. Kaupungin yrittäjyyskasvatuksen ja yrittäjän välinen yhteistyö syttyi ja messujen nimi vaihdettiin Äänemessuiksi. Nyt mukana messujärjestelyissä on lähes 300 Koulunmäen koulun 9. luokkalaista ja Äänekosken lukion yrittäjyyskurssin nuorta.

– Äänekosken yrittäjyyskasvatus ei ole enää mitään pienimuotoista tekemistä. Me täällä Äänekoskella teemme rohkeasti uusia avauksia ja nostamme osaltamme alueen yrittäjyys- ja yhteishenkeä. Me osaamme, uskallamme ja kokeilemme, yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilainen kertoo.

Messujen idea on edelleen sama, mutta nyt nuorilta saadaan tuoreita ideoita sekä käsipareja messujen toteuttamiseen. Nuorten ääni todellakin näkyy ja kuuluu näissä messuissa. Messujen avulla lukio-opintoihin saadaan lisää paljon kaivattua käytännönläheistä tekemistä.

– Nuoret oppivat tekemisen kautta. He näkevät käytännössä, mitä kaikkea etukäteistyötä ja suunnittelua tapahtuman järjestäminen vaatii. Messuilta oppii mm. käytännön toteutusta, asiakaspalvelua, yhteistyötaitoja ja mainontaa ja markkinointia, kun nuorten pitää miettiä, millainen messupiste on myyvä, Matilainen kertoo.

– Äänekoskella on loistavia nuoria. Messujen järjestämisellä he pääsevät kohtamaan erilaisia ihmisiä, ja syntyy paljon myös ylisukupolvisia kohtaamisia, yrittäjä Pekka Häyhä sanoo.

– Pääsemme tekemään yhdessä nuorten kanssa jotain isompaa. Ei ole harvinaista, että yrittäjyyskasvatusopinnoissaan nuoret osallistuvat messujen järjestämiseen, mutta Keski-Suomessa ei tällaista taida olla muualla, joten siinä mielessä olemme kyllä uudisraivaajia, lukion apulaisrehtori Sami Kallioinen sanoo.

Luvassa todella monipuoliset messut

Nuorille on voitu tarjota erilaisia työtehtäviä myös jokaisen omien vahvuuksien mukaan. Nuoria nähdään mm. infopisteessä, liikenteenohjauksessa ja juontamassa sekä osallistumassa messujen rakentamiseen ja purkamiseen. Tänä vuonna kaupungin kesäyrittäjyyssetelin saaneet Koulunmäen koulun nuoret hankkivat messuilla itselleen uusia asiakkaita ja markkinoivat yritystoimintaansa.

Tuttuun tapaan messuilla on runsaasti esiintyjiä. Pankkarin pihalle on suunniteltu bändilavaa, jossa esiintyy myös nuorten omia bändejä. Kesäyrittäjänuorilta voi myös ostaa bändikeikkoja kesän juhliin.

Kaikenikäisille pyritään tarjoamaan jotain elämystä. Messujen yhteyteen on ideoitu myös monenlaista muutakin rinnakkaistapahtumaa, joista kerrotaan lisää lähempänä. Nuoret ovat suunnitelleet messuille mm. lapsiparkkia, vaalipaneelia, kirkkovenesoutua sekä myyntiin äänekoskelaista koululounasta.

Kävijöitä ilmaiseen tapahtumaan odotetaan vähintään 5 000 henkilöä niin Äänekoskelta kuin lähikunnista.

Uudistetut Äänemessut 2024 järjestetään 24.5.-25.5.2024 Äänekosken Pankkari Areenalla ja sen ympäristössä Kuhnamon rannalla. Messupaikkoja sisätiloissa ja ulkona on vielä vapaana. Paikalliset yhdistykset pääsevät mukaan ilmaiseksi. Tervetuloa!

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy