Historia hakusessa – Äänekosken Yrittäjistä tekeillä 80-vuotishistoriikki


Äänekosken Yrittäjät ry:n hallituksen Timo Niskanen, Tiina Titov ja Sirkku Tourunen sukeltavat historian syöverehin, sillä nyt on teossa 80-vuotishistoriikki. Tietoa kaivataan! 

Äänekosken Yrittäjät ry täyttää 80 vuotta. Juhlaan on aihetta ja juhlia aiotaan sitten kun sen aika koittaa. Nyt on menossa tietojen kerääminen Äänekosken Yrittäjien 80-vuotishistoriikkiin, joka valmistuu juhlapäivään mennessä. 

 

Historiikkia kirjoittamaan pyydettiin Marjo Steffansson. Pienen harkinnan jälkeen hän vastasi kyllä. 

– Olenhan itsekin yrittäjä, ja toiminut myös Äänekosken Yrittäjät ry:n hallituksessa, joten aihe on lähellä sydäntä, Steffansson sanoo. 

Äänekosken Yrittäjät ry:n hallitus on nimennyt historiikkitoimikunnan, jossa mukana ovat Timo Niskanen, Risto Kumpu ja Matti Virtanen. Kaksi ensin mainittua ovat toimineet yrittäjäjärjestön puheenjohtajina. 

Puheenjohtajista elossa on yhdeksän henkilöä. Steffansson aikoo haastatella heistä jokaisen. 

– On mukava kuulla, mitä kunkin puheenjohtajakaudella on ollut tapetilla ja mikä on ollut yrittämisen ilmapiiri kaupungissamme. 

Kokousten pöytäkirjoja on mappikaupalla. Mappeja löytyy 1960-luvulta tähän päivään saakka. Suuri urakka on edessä. Kateissa on iso osa 1980-1990-luvun mapeista. 

– Yrittäjien hallituksen jäsenet saavat jokainen omat mappinsa luettavaksi, joista he raakkaavat mielenkiintoiset tapahtumat ja toiminnan minulle lähempään tarkasteluun, Steffansson sanoo. 

Historiikin kirjoittamisen kannalta suurin ongelma on tiedon vähyys lähinnä kahden ensimmäisen vuosikymmenen osalta. Kansallisarkistosta tilattu materiaali on mielenkiintoista luettavaa. 

– Äänekosken Yksityisyrittäjät on liitetty yhdistysrekisteriin 3.5.1941. Yhdistys on kuitenkin perustettu jo marraskuun 10. päivä vuonna 1940. Hotelli Hirvessä pidettyyn perustamiskokoukseen osallistui 21 henkeä. Ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Juhana Tanelinpoika Heitto. Hallituksen varsinaisina jäseninä toimi neljä kauppiasta, yksi liikkeenharjoittaja ja yksi pankinjohtaja, selviää yhdistysrekisteriin kirjatuista tiedoista. 

Yhdistyksen toiminta-ajatukseksi kirjattiin yksityisyritteliäisyyttä haittaavien epäkohtien poistaminen. Lisäksi yhdistyksen tarkoituksena oli toimia hyödyllisten uudistusten aikaansaamiseksi, sekä tehdä ja tukea ehdotuksia, jotka tarkoittavat yksityisyrittäjäin oikeutettujen etujen parantamista. Yhdistys halusi myös voimistuttaa toverihenkeä kasvattamalla keskinäistä ymmärrystä yksityisyrittäjien kesken. 

– 79 vuotta myöhemmin, voimme vain todeta, että hyvin on kirjattu asiat ylös, yhdistyksen ydinajatus on sama yhä tänä päivänä, Steffansson sanoo. 

Nyt on etsintäkuulutuksen paikka: löytyykö sinun vintiltäsi, kellarista, valokuva-albumeista tai muista kätköistä Äänekosken, Suolahden tai Konginkankaan yrittäjäyhdistyksen materiaalia? Valokuvia, lehtijuttuja tai muuta kättä pidempää? Entiset puheenjohtajat, sihteerit ja muut yhdistyksen toiminnassa mukana olleet, virkistäkääpä muistianne! 

– Kaikki tieto otetaan kiitollisuudella vastaan. Mitä vanhempaa materiaalia löytyy sen parempi juttu, Timo Niskanen ja Marjo Steffansson sanovat. 

Etsinnässä Äänekosken yrittäjät ry:n materiaalia vuosikymmenten takaa. Jos sinulta sellaista löytyy, ota yhteys Marjo Steffanssoniin marjo@aksa.fi tai 040 8412945

Vastaa