Historiaa korteissa – nähdäänkö Ramin kortit kirjana?


Kauppakadun keskeinen paikka oli 1960 rakennettu Ala -Keitele Sokos -tavaratalo.

 ÄKSän nettisivuilla sunnuntaisin julkaistu Ramin Kortit tuli päätökseen 23. toukokuuta.

 

 

ÄKSän lukijat saivat nauttia Äänekosken historiaa valottavasta Ramin kortit-juttusarjasta lähes kolme vuotta. Edesmenneen suolahtelaisen keräilijän Raimo Lampisen kortti kokoelma päätyi ÄKSän sivuilla Heimo Savolaisen ja Timo Enäkosken avustuksella.

– Ostin poikani Kallen kanssa korttikokoelman perikunnalta vuonna 2011. Rami itsekin halusi, että kortit säilyisivät ja tulisivat jotenkin jaetuksi ihmisten kesken. Vuorisen Terhon ja Timon kanssa pohdimme yhdessä tapaa tuoda kortit julkiseksi, Savolainen kertoo.

– Ensin oli puhetta tehdä kortit kirjaksi, mutta päädyttiin  laittamaan kortit nettiin, jossa ne säilyy tallessa aina, Enäkoski muistaa.

Suolahden asema oli alunperin tällainen tynkä. Edustalla huolettoma sti paitasillaan istuskelee ilmeisesti itse asemapäällikkö Rudolf Ahonius Rainer-poikansa ka nssa.

Suolahden asema oli alunperin tällainen tynkä. Edustalla huolettoma
sti paitasillaan
istuskelee ilmeisesti itse asemapäällikkö Rudolf Ahonius Rainer-poikansa ka
nssa.

Raimo "Rami" Lampinen

Raimo ”Rami” Lampinen

LAMPINEN OLI tunnettu keräilijä, joka keräsi pääasiassa postimerkkejä. 1960-luvulla hän alkoi kerätä Äänekoski-aiheisia kortteja, joita kertyi lopulta yli 1600 kappaletta. Ensimmäiset kortit ovat 1900-luvun taitteesta ja viimeisimmät 1990-luvulta. Sekä postimerkkien, että korttien keräämistä helpotti työ Suolahden postinkantajana.

– Korttien joukossa on myös kirjeitä ja papereita, joista näkyy Äänekosken historiaa. Rami oli kiinnostunut paikallishistoriasta ja keräsi kaikkeen paikalliseen liittyvää tavaraa. Hän innostui helposti ja käytti paljon aikaa nettihuutokaupoissa etsimässä uusia kortteja ja merkkejä, Savolainen kertoo.

 

RAMIN KORTTIEN kokoaminen juttusarjaksi oli suuren työn takana. Enäkoski haki Savolaisen luota kortteja muutamaan kertaan vuodessa ja järjesteli niitä erilaisiksi teemoiksi. Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistyksen Väksyn puheenjohtaja tutki kortteja ja niiden aiheita ja kirjoitti korttien rinnalle kiinnostavan tekstin. Tekstejä varten on koluttu Väksyn arkistoja, tehty haastatteluja ja kaiveltu valokuvia korttien tueksi.

Nyt kun Ramin kortti-sarja on tullut päätökseen 167 artikkelin jälkeen, miehet pohtivat uusia tapoja hyödyntää kortteja. Pysyvä korttinäyttely on käynyt mielessä ja Enäkosken mielessä kytee yhä ajatus Ramin korttien taittamisesta kirjaksi.

– Olisi hieno tehdä kirja, joka kiinnostaisi kaikkia ja jossa olisi mukana ainakin Suolahti, Äänekoski, Sumiainen ja Konginkangas. Siinä voisi tietenkin olla joitain tiettyjä teemoja, että saataisiin hyvä kokonaisuus. Voisi keskittyä esimerkiksi pelkästään ilmakuviin, tiettyihin kuvaajiin tai ihmisten sukuihin. ÄKSän lukijat voisivat auttaa kirjan ideoimisessa, Enäkoski ehdottaa.

Keitele-nimisiä höyrylaivoja on ollut peräti neljä.

Keitele-nimisiä höyrylaivoja on ollut peräti neljä.

KORTTI-SARJAN innoittamana saatetaan vielä jonain päivänä lukea Enäkosken tekstejä ÄKSässä.

– Ehkä sitä jonain päivänä kirjoittaisi isommista kokonaisuuksista. Mutta ei ihan heti, Enäkoski vihjaa.Kiinnostaisiko sinua nähdä Ramin kortit kirjana? Millasia teemoja ja tyylejä toivoisit? Osallistu kirjan ideoimiseen lähettämällä sähköpostia toimitus@aksa.fi.

Vastaa

 1. Pertti Salo

  Ramin kortit olisi hyvä kirjana ,kuvat ilmentää Äänekosken nousemista kaupungiksi ja tuo menelle varmaan muistoja mieleen,
  suosittelen.Tulisi näin kaikkien nähtäväksi.

  Vastaa
  1. Pirjo Luukkainen

   Olen samaa mieltä Pertti Salon kanssa. Kiitos Ramin korteista. Jään odottamaan kirjaa. Pirjo Luukkainen

   Vastaa
 2. jäsen

  Ei ainakaan syytä siihen tuhlata yhteisövaroja- syystä – kun joskus takavuosina joku henkilö oli kysellyt rahallista tukea kokoelmiinsa, sanottiin: ”Ei voida antaa, mutta voidaan muuten olla tukena”, että noin sitten tulevaisuudessakin ja noin vaikka oli silloin takavuosina. lienee auttaa silmänkääntönä, jos ja kun henkilönimi kirjoitetaan tarpeeksi suurilla kirjaimilla, etteikö sitten noteerata.

  Vastaa
  1. Timo Enäkoski, Väksy ry:n pj.

   jäsen viitannee Kotiseutuyhdistykseen, joka ei ole maksanut kuin omia pikku teoksiaan (kortteja, lehtiä). Yhdistyksen kokoelmat ovat kaikille apuna, mutta muuten yhdistys lausuu kehotuksia muiden rahottajien suuntaan. Kulttuuriteot ovat silti yhteisiä ja useiden yhdistysten yhteisiin hankkeisiin voisi harkintaa syntyä ?. Mikä on kotiseudullisesti niin tärkeää, että varat siihen käytetään jatkuvuudenkin uhalla ?

   Vastaa