Jatkuva veden klooraus ärsyttää kuntalaisia – klooraus koetaan jo imagohaittana Äänekoskelle


Silmämääräisesti vedessä ei näy mitään poikkeavaa.

Viime aikoina on Äänekosken alueella kloorattu tai keitetty vettä tiuhaan tahtiin. Toimenpide on aiheuttanut maku- ja hajuhaitan vuoksi harmitusta ja ylimääräistä rahanmenoa. 

 

Äänekosken Energia ja Laukaan ympäristöterveyshuollon terveysviranomainen havaitsivat lokakuussa säännöllisessä omavalvonnassa Suolahden vesitornilta otetuissa yksittäisissä talousvesinäytteissä vähäisen määrän koliformisia bakteereita. Näytteet otettiin 16. lokakuuta ja ne valmistuivat 17. päivä, jolloin aloitettiin varotoimena suojaklooraus Suolahden ja Sumiaisten verkostoalueilla. Suolahden ja Sumiaisten verkostosta ottavat vettä myös vesiosuuskunnat: Suolahti-Sumiainen, Sumiaisten Pohjoiskylä ja Tankolampi. Klooraus jatkuu yhä, ja tämä aiheuttaa vedessä haju- ja makupoikkeamaa. Vettä voi kuitenkin terveysviranomaisen mukaan käyttää talousvetenä normaalisti.

Äänekosken Energia on ottanut verkostoalueelta lisänäytteitä talousveden laadun varmistamiseksi. Näytteenottoa jatketaan edelleen varmistamaan veden laatu. Epäilty syy on todennäköisesti löytynyt Suolahden vesitornilta ja vikaa korjataan parhaillaan. Suojaklooraus voidaan lopettaa kun korjaukset on saatu valmiiksi ja veden laatu lisänäytteenotolla varmistettu. Äänekosken Energialta ei osata ennustaa kuinka kauan klooraus vielä jatkuu.

Veden laatu eli maku aiheuttaa voimakasta polemiikkia. Jo viikkoja kestänyt klooraus on aiheuttanut herkimmille vatsaoireita, eikä monissa talouksissa haluta vettä juomavetenä käyttää. ÄKSän saamien tietojen mukaan useat kotitaloudet hakevat talousvetensä muualta tai ostetaan pullovetenä kaupasta. Facebookissa polemiikkia aiheuttaa myös asian ohut tiedottaminen.

–Asiakaspalveluumme on tullut muutamia soittoja, joissa on kerrottu vatsa- tai muista oireista. Olemme kertoneet, että kloorin määrä on sillä tasolla, ettei sen pitäisi aiheuttaa oireita. Joka tapauksessa olemme kehottaneet ottamaan näissä tapauksissa yhteyttä terveyskeskukseen, Äänekosken Energian Minna Tolvanen kertoo.

Äänekosken Energian toimitusjohtaja Maarit Herranen muistuttaa, että viranomainen tekee päätöksen kloorauksen aloittamisesta kuten myös sen lopettamisesta. Kunta ostaa viranomaispalvelun Laukaan ympäristöterveyshuollosta.

– Jos on epäily talousveden saastumisesta, aloitetaan klooraus tai annetaan keittokehoitus. Toimimme Laukaasta annettujen ohjeiden ja toimenpiteiden mukaisesti, Herranen sanoo.

Näytteenotto tulee suorittaa asianmukaisesti, asianmukaisin suojavarustein varustettuna.

– Näytteenottotilanne on äärimmäisen tarkkaa ja annettuja ohjeita on noudatettava, ettei näytteitä liata, Tolvanen sanoo.

Seuraavan kerran näytteet otetaan maanantaina, jolloin tutkitaan myös, onko kloorauksen yhteydessä syntynyt kemiallisia epäpuhtauksia eli sivutuotteita. Suolahden vesitornin vesi on pohjavettä, josta osa on rantaimeytynyttä, jolloin kloorauksen epäpuhtauksia ei pitäisi syntyä.

– Sivutuotteiden mahdollista syntyä seurataan myös tarkasti, Tolvanen sanoo.

Viime aikoina on Äänekoskella on ollut klooraustilanteita päällä useampaankin otteeseen. Suomi tunnetaan maailmalla puhtaasta ja hyvänmakuisesta juomavedestä ja on selvää, että jatkuva klooraus tai keittokehotukset tuovat hyvään imagoon tahran – myös täällä Äänekoskella.

– Kun häiriötilanne on päällä, se ei ole asukkaalle toivottu tilanne, Herranen harmittelee.

Klooripitoisuus ei ole korkea. Hajuttomaan ja mauttomaan pohjaveteen tottuneelle pienikin määrä klooria maistuu epämiellyttävälle. Tässä tapauksessa klooria käytetään 0,5 mg litraa kohden. (Huomio kloorin määrästä: Ihminen alkaa joidenkin tutkimusten mukaan maistamaan kloorin 0,3 mg/l pitoisuudella. Suurimpana sallittuna pitoisuutena on pidetty noin 5 mg/l.)

– Esimerkiksi Tampereella ja Helsingissä klooria syötetään talousveteen jatkuvasti. Täällä klooriin tottumaton maistaa pienetkin pitoisuudet heti, Tolvanen sanoo.

Vastaa

 1. Tapio Ojalehto

  Jäi epävarma olo. Pitääkö vesi Suolahdessa keittää vai eikö tarvitse?
  Ainakin haisee ja maistuu pahalle. Itselläni ollut vatsakipuja ja etovaa oloa.

  Vastaa
  1. yllapito Artikkelin kirjoittaja

   Kuten jutussa kerrotaan niin vettä voi terveysviranomaisen mukaan käyttää talousvetenä normaalisti.

   Vastaa
   1. Miku

    Onnex on oma porakaivo.tämänkin veden pistivät käyttökieltoon,kun oli mangaania mukamas liikaa.parempi sekin kun klooria.ihmisellä on oikeus juoda mitä haluaa.en koske kloooriveteen.

    Vastaa
   2. Tapio Ojalehto

    En minä ainakaan voi tuota vettä edelleenkään juoda. Nyt olen muutamana päivänä käyttänyt juomavetenä kaupasta ostettua ”lähdevettä?”, eikä mahakipuja ole ollut. Ruuanvalmistukseen ja kahviin käyttämääni vettä keitän varttitunnin aivan kuin ollessani Afrikassa.kehitysaputöissä.
    Tänään ostin lisää ”lähdevettä” 15 litraa. Ei siinä haise kloori.

    Vastaa
 2. Ihmetteijä

  Jaa se ei vedestä johu et vääntää mahaa. Onpas kumma kun koira von ruikulilla ollu viikkoja ku tää härdelli alko. Mutta loppu ku haen muualta veden

  Vastaa