Kehno keli ei vappujuhlaa häirinnyt – katso video Suolahden vappumarssilta


Kaupungin vappumarssi järjestettiin tänä vuonna Suolahdessa ja vappujuhla historiallisen vanhan aseman pihalla.

 

Vappumarssilla oli osallistujia aina poliittisista päättäjistä pieniin lapsiin ja vappujuhlaakin oli tullut seuraamaan useampi sata vappujuhlijaa. Sadekeli ei vappukansaa pelottanut, vaan ohjelmasta nautittiin sontikoiden altakin tyytyväisenä.

Vappujuhlan viihdeosiosta vastasivat tuttuun tapaan Äänekosken Työväen Soittajat ja Äkit Prop. Myös suolahtelainen lausuntataiteilija Maija Piitulainen nousi lavalle ja esitti varta vasten Suolahden vappujuhlaa varten kirjoitetun runon. Runon on kirjoittanut pihtiputaalainen Ari Saastamoinen.

Ja vieressä Lastaajapatsaan muistella voi
kuinka uitoilla kulki tukki
Kuikan sijaan ääni hinaajan korvissa soi
sen ehkä muistavi vieläkin ukki

Kiskot ne vaurautta kuljetti harteillaan
hake kattilat tehtaan täytti
Rautakourat ne ahersi pajoillaan
työ rattaita maailman käytti

Täältä laskevat vedet ja sotkeutuu murteet
heimojen kieleen yhteiseen
Täällä nähty on halla ja kesketty murheet
tartuttu kuokkaan tai kirveeseen

Tervehdyssanat lausui kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Kiiskinen.

– Nyky-yhteiskunnassa vallitsee laajalti kovat arvot, jolloin on vaara,  että kaikkein heikoimmassa asemassa olevat, hiljaiset ihmiset, saattavat jäädä jatkuvan kasvun ja eteenpäin pyrkivän aatemaailman jalkoihin. Tätä vastuuta toisista huolehtimisesta emme voi sysätä kokonaan yhteiskunnan vastuulle, vaan meidän jokaisen tulisi miettiä, mitä minä – sinä – me kaikki yhdessä – voisimme tehdä kaikkein kurjimmassa asemassa olevien lähimmäistemme eteen.

Juhlapuheen piti vasemmistoliiton 2. varapuheenjohtaja, sumialainen Juho Kautto.

– Vappu on kansainvälinen työväen juhlapäivä. Sen taustat ovat työläisten oikeuksien parantamisessa. Vappuna marssitaan ja pidetään poliittisia puheita edelleen tämän takia. Vapun ei tule jähmettyä pelkästään vanhojen perinteiden vaalimisen juhlaksi vaan elää ajassa ja olla edelleen uusien avauksien ja poliittisten vaatimusten päivä. Vappu on edelleen päivä, jolloin heikomman äänen pitää kuulua.

Juhlapuheessaan Kautto ruoti kovin sanoin nykyhallituksen toimia pienituloisten työtätekevien suomalaisten aseman heikentämiseksi.

– Vaikka hallitus on aikoja sitten menettänyt uskottavuutensa ja on pahoin hajallaan, yhdistää heitä muutama asia. Hallituksen ideologiana on ollut koko hallituskauden ajan tuloerojen kasvattaminen, ammattiyhdistysliikkeen alasajo, työttömien ja opiskelijoiden nöyryyttäminen sekä keskeisten palveluiden yksityistäminen. Näissä asioissa hallitus onkin toiminut hyvin johdonmukaisesti. Voi jopa sanoa, että hallitus haluaa rakentaa meille uudestaan luokkayhteiskunnan.

Äänekosken kaupunginvaltuuston puheenjohtajanakin tunnettu Kautto puhui myös Äänekosken nykytilanteesta aina nuorten ja vanhusten hyvinvoinnista työllisyyden ongelmakohtiin.

–  Kaiken kaikkiaan koen, että päättäjät ovat yhtenäisesti viemässä Äänekoskea eteenpäin. Ollaan siis luottavaisia tulevaisuuden suhteen ja pidetään positiivinen ilmapiiri yllä. Se on hyvin tärkeää kaikin puolin, kun Äänekoskea kehitämme ja itsestämme ulkopuolisille kuvan annamme.

Hyvää vappua!

Väki saapui vappujuhlaan vaikka taivaalta vihmoi vettä.

Kari ”Polle” Perälä ja Sirpa ”Piipa” Martins kertoivat vappuyleisölle hieman työväenliikkeen historiasta.

Juho Kautto piti puheen, jossa ei säästellyt sanojaan.

Äkit Prop ja

Maija Piitulainen ilahdutti kansaa upealla runoudella.

Vappujuhlan jälkeen meno jatkui VIljoksessa Kari Peitsamon keikan merkeissä.

Vastaa

  1. Janne korhonen

    Hei,kyllä on sairasta että muistellaan 1918 vuoden isänmaan pettureita ! Sotatilassa on aina ollut tuomio maanpetoksesta kuolemantuomio ! Ja se kauhea ajatus että punaiset olisivat voittaneet ja me olisimme yksi luku kommunistien 150 miljoonan murhatun oman kansalaisten joukossa ! Täällä olis eletty orjuudessa,ilman sanan,liikkumis,ajatuksen vapautta ,gulagien ja mielisairaloiden huomassa ! Totaalisen sairasta sakkia nämä vas/ kom !

    Vastaa
  2. Lakoilla ei saavuteta muuta kuin pahaa!

    Kyllä meidän kuuluu elää vuotta 2018 ja antaa 100 vuotta vanhojen asioiden olla kun me ei voida enää niille mitään. Eletään nykyaikaa ja kehitetään tätä hetkeä, sillä me voidaan kehittyä ja saada lisää hyvinvointia. Lopetetaan valitus ja aletaan tekemään töitä tämän itsenäisen Suomen puolesta.

    Vastaa