Liikuntapuiston lumetusjärjestelmästä tuli trilleri kaupunginvaltuustossa


Lumitykki. Kuvituskuva.

Äänekosken kaupunginvaltuusto kokousti maanantaina 10. joulukuuta vuoden viimeistä kertaa. Asialistalla olivat muun muassa vuoden 2019 talousarvio, jossa Liikuntapuiston uuden lumetusjärjestelmän kustannukseksi on arvioitu 200 tuhatta euroa.

 

Kaupunginvaltuuston aloittaessa keskustelua vuoden 2019 talousarviosta, äänekkäimmät kommentit kuultiin Liikuntapuistoon kaavaillun uuden lumetusjärjestelmän leasing-hankinnasta.

Tiia Turunen (vas.) esitti Tarja Pullisen (kok) ja Lauri Laxin (ps) kannattamana,  että ensi vuoden talousarvion investointisuunnitelmasta poistetaan Liikuntapuistoon suunniteltu lumetusjärjestelmä.

– Järjestelmä on suunniteltu huonosti, sen voisi suunnitella paremmin ja tuoda sitten uudelleen lautakunnan käsittelyyn, teknisen lautakunnan puheenjohtaja Anna-Riitta Pentinpuro sanoi.

Myös Seppo Hänninen (kesk.) ja Tarja Pullinen vastustivat lumetusjärjestelmän hankintaa ja totesivat, että Äänemäen olemassa olevalla järjestelmällä tai sitä vahvistamalla voitaisiin lumettaa myös Liikuntapuiston ladut. Pullinen kyseenalaisti uuden järjestelmän ekologisuuden verrattuna siihen, että tehty lumi kuljetettaisiin Äänemäestä Liikuntapuistoon.

LUMETUSJÄRJESTELMÄÄ PUOLUSTAVIA näkökohtia olivat muun muassa tulevat SM-hiihdot ja hiihdon vaikutus kansanterveyteen. Vapaa-aikajohtaja (vs) Jukka-Pekka Pohjolainen myönsi, että lumetusjärjestelmän hyötysuhdetta on vaikea etukäteen ennustaa, sillä talvien säätä on yhä hankalampi tietää ennalta. Pohjolaisen mukaan lumetuksen suurimmat kustannukset tulevat sähköstä ja levityksestä.

– Lumen kuljetus on SM-hiihtoja ajatellen ainoa kustannusero uuden ja vanhan järjestelmän välillä. Sinänsä olisi ihan sama, vaikka se tykitysjärjestelmä olisi Sumiaisissa, Pohjolainen murjaisi ja sai aikaan naurunhymähdyksiä.

TEKOLUMI TYKITETÄÄN ensin kasaksi ja levitetään ladulle esimerkiksi auraamalla. Muun muassa tähän näkökohtaan perustuen Pullinen ja muut hankinnan vastustajat totesivat Äänemäen järjestelmän riittävän myös Liikuntapuiston ensilumenladun tarpeisiin.

Vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Jari Halttunen (sit.) totesi, että liikunnan tukeminen on aina hyvä asia. Hän ja Hannu Penttinen (sdp) muistuttivat, että vapaa-aikalautakunnan päätös lisätä Äänemäen lumetusjärjestelmän kapasiteettia oli lähes yksimielinen ja vain yksi eriävä mielipide jätettiin. Kaupunginhallituksessa asia kääntyi kuitenkin kokonaan uuden järjestelmän hankinnaksi.

Keskustelu jatkui vilkkaana noin 45 minuuttia. Lopulta valtuutetut tulivat puheenjohtajan johdolla siihen tulokseen, että asiasta äänestetään.

Äänestys suoritettiin nimenhuutoäänestyksenä. Äänestys päättyi tuloksin 22–19 (1), mikä tarkoittaa, että lumetusjärjestelmän hankinta jäi talousarvioon. Näin ollen koko talousarvio vuodelle 2019 ja taloussuunnitelma vuosille 2019-2021 hyväksyttiin kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti.

RIINA NYGRÈN
riina@aksa.fi

Vastaa

 1. Petteri Nieminen

  Koiviston hiihtogurun pellolla on hiihdetty jo pitkään ja Saarikkaalle siirtyminen on ajankohtaista.Äänekosken ensilumenlatua on turha haaveilla haketuksen puuttuessa.

  Vastaa
 2. Petteri nieminen

  Hullua tuhlata veronmaksajien rahoja Sm hiihtojen takia lumetus järjestelmään.Pidetään piirikunnallisia kisoja luonnon lumen puitteissa ja pururadalta kivet pois!

  Vastaa
 3. Pekka Vainiola

  Kurikassa oli SM-hiihdot 1973 helmikuussa. Talvi oli yx lauhimmista, mitä muistan. Lunta ei kertynyt helmikuun alkuun mennessä montaa senttiä. Kurikkalaiset eivät jääneet toimettomiksi. Lumi tuotiin rekoilla Pyhäsalmen seudulta latupohjiin. Hyvin ne järjestelyt tuolloin sujuivat ilman lumetusjärjestelmääkin. Katselin hiihtoja Niinisalon varuskunnassa tv:stä.

  Vastaa
 4. Jorma Kiviranta

  Jos todella on niin, että valtuustossa on perusteltu liikuntapuiston lumetusjärjestelmää SM-hiihdoilla on se Todella paha huti ja osoittaa täyttä tietämättömyttä. Parhaimmallaankin järjestelmä voisi olla valmis yli puolivuotta kisojen jälkeen.
  Tänään to aloitetaan Äänemäessä lumenteko kisojakin varten sopimuksen mukaan.
  Tässäkin asiassa on kunnallinen demokratia toiminut.
  Jorma Kiviranta

  Vastaa
  1. Petteri Nieminen

   On se kumma että rahaa löytyy kalliiseen lumetus järjestelmään mutta ei muutaman kilometrin hakepohjaiseen luonnon lumen laatuun.Eikä Äänekoskella ole enää hiihdon harrastajia kuin kourallinen kotona hiiri käsi käy.

   Vastaa