Mielipide Ilidio Flores: Osaavista hoitajista on pulaa


”Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi neljän ja puolen hoitajan määräaikaisen palkkaamisen Tukipuun palvelutaloon vuoden 2019 loppuun saakka. Valtuusto hyväksyi myöskin yhden hoitajan määräaikaisen palkkaamisen Kuhnamon palvelutaloon vuoden 2019 loppuun saakka ja myönsi 196 000 euron lisämäärärahan arjen tuen vastuualueen vuoden 2019 talousarvioon. Lisämäärärahasta 82 000 euroa kohdennetaan tarvittaessa kotihoidon resursseihin.” (lähde Äänekosken kaupunkisanomat)

Osaavista hoitajista on huutava pula. Tämä ei ole pelkästään Äänekosken vaan myös valtakunnallinen ilmiö. Kyllä hoitaja pohtii, että kannattaako mennä sellaiseen työhön, jonka työolot ovat sekä henkisesti että fyysisesti liian kuormittavia ja pienipalkkaisia. Hoitajat pystyvät hädin tuskin maksamaan laskujaan. Suunta on ulkomaille. Hoitajia lähtee muun muassa Ruotsiin ja Britanniaan parempien työolosuhteiden perässä. Yksikään hoitaja ei muuta ulkomaille huvin vuoksi.

Samalla, kun suomalaiset hoitajat suuntaavat ulkomaille, rekrytoidaan ulkomailta hoitajia Suomeen.

Viime vuonna Suomeen muutti mm. töiden perässä noin 50 espanjalaista sairaanhoitajaa. Tänä vuonna heitä odotetaan saman verran. Rekrytointi ulkomailta on yksi keino paikata hoitajapulaa.

Hoivapalveluihin pitää lisätä resursseja ja sitä kautta keventää hoitajien fyysistä ja henkistä kuormitusta ja lisätä viihtyvyyttä.

Ilídio Flores

Vastaa

 1. Lähäri 10 v takana

  Löytyy työntekiöitä kunhan palkkaus on myös kohillaan . Kuka pesee 💩 8€/h ? Paperityöläinen /metalli duunari 🤣🤣.
  Hoitaja tekee rajua duunia yleensä kroppa paskana ennen eläke ikää . Itse kuulun siihen porukkaan joka jää sairas eläkkeelle ehkä jo 55v . Muuten en juo kaffetta toimistossa perse juurtuneena tuoliin . Aikaisempi työ harrastus Forrestereilla n 10v vaneria vääntäneenä .
  Turva alalla 3v
  Lähihoitaja ( päihde&mielenterv) 10 v
  Kiitos ja anteeksi .

  Vastaa