Mielipide: Kuntapäättäjä vai kumileimasin?


Maanantai on tärkeä päivä äänekoskelaiselle kunnallisdemokratialle. Kaupunginvaltuusto kokoontuu muun muassa päättämään kaupunginhallituksen kyseenalaisesta esityksestä ostaa asunto-osake keskustaan valmistuneesta uudesta kerrostalosta. Samalla valtuutetut ottavat kantaa kaupunginhallituksen toimintatapaan, jossa ei kunnioiteta kaupungin omaa hallintosääntöä, eikä demokratian pelisääntöjä.

Kansalaisesta tuntuu perin oudolta, miksi asuntojen ostamisesta on sovittu etukäteen ja tarvittava kaupunginvaltuuston päätös haetaan vasta jälkikäteen? Oma johtopäätökseni on karua luettavaa – esitys ei olisi kestänyt avointa demokraattista keskustelua, eikä asian kriittistä tarkastelua, joten päätös oli tehtävä etukäteen kaikessa hiljaisuudessa. Samalla paljastuu looginen syy myös sille, miksi kaupunginhallituksen päätöstä ei ole kirjattu pöytäkirjaan, vaikka kaupunginvaltuutetuille näyttää lehtihaastattelujen perusteella olevan päivänselvää, että tällaiset päätökset tulee aina kirjata pöytäkirjaan.

Salaaminen voi johtua myös kaupungin päättäjien tai virkamiesten halusta saada Lapti rakentajaksi. Jos tontin vuokraamista olisi käsitelty julkisuudessa, hanke olisi kiinnostanut myös muita rakennusliikkeitä. Avoin käsittely olisi palvellut veronmaksajien etua, koska rakentajaksi olisi todennäköisimmin valikoitunut yritys, joka ei olisi vaatinut kaupunkia ostamaan asuntoja. Äänekoskelle on rakennettu taloja huomattavasti huonommillekin rakennuspaikoille ilman kaupungin maksamia tukia.

Tapahtuneen, monella tapaa onnettoman menettelyn seurauksena on ajauduttu tilanteeseen, jossa veronmaksajien rahaa pitäisi käyttää täysin turhaan hankintaan sillä perusteella, ettei ”kaupungin maine luotettavana yhteistyökumppanina kärsi” (lainaus kaupunginjohtajan haastattelusta). Tosiasiassa kaikkein tärkeintä kaupungin maineelle yhteistyökumppanina on yritysten tasapuolinen/oikeudenmukainen kohtelu. Jos tasapuolisuudesta pidetään kiinni, asuntoja ei voi ostaa ainoastaan yhdeltä toimijalta, vaan niitä on jatkossa ostettava myös muilta rakentajilta. Tähän tuskin ollaan valmiita.

Valitettavasti tämä ei ole ensimmäinen kerta kun kaupunginhallitus ylittää toimivaltansa ja aiheuttaa kaupungille vahinkoa. Mielestäni on täysin selvää, ettei tällaisen menon voi antaa jatkua. Kaupunginvaltuuston on kannettava sille kuuluva vastuu sekä tästä päätöksestä että koko Äänekosken demokratian tilasta. Valtuusto ei kerta kaikkiaan voi kerta toisensa jälkeen alentaa itseänsä kaupunginhallituksen kumileimasimeksi, niin mukavaa ja helppoa kun se valtuutetuille olisikin.

 

Herra Mirandos

 

Vastaa