Mielipide: Nyt alkaa hävettää!


Arvoisa kotikaupunkini Äänekoski! Minun on ollut tosi mukava seurata ja todeta kuinka hyvin kaupunkimme talous on elpymässä ja ylijäämääkin on tullut ja on tulossa? Vai onko?

En ole kovin vakuuttunut vanhusten ja sairaiden saamasta kohtelusta Äänekoskella. He, jotka kipeimmin tarvitsevat apua selvitäkseen jokapäiväisistä rutiineista jäävät täysin heitteille. Miksi?

Vanhus, joka sairastaa muistisairautta ja on liikuntarajoitteinen täytyy kotiuttaa hissittömän kerrostalon asuntoon toiseen kerrokseen. Miksi tällaiset henkilöt laitetaan kärsimään? Henkilö on itsekseen kotona suurimman osan ajasta peloissaan ja harhakuvitelmissaan. Kodinhoitajat käyvät neljä kertaa vuorokaudessa hoitamassa ja antamassa lääkkeet, mutta kuinka henkilö selviää ne väliajat, kun kukaan ei ole läsnä? Okei, on tuvaranneke, mikä on hätätapausta varten, mutta jos henkilö on peloissaan ja ei uskalla edes käyttää ranneketta, niin kuinka hän saa apua?

Miksi kaupungilla ei ole hoitopaikkaa näille sairaille ihmisille, jotka eivät yksin pärjää edes helpoista päivittäisistä rutiineista ilman toisen ihmisen apua? Missä on hoitopaikat heille, jotka ovat tehneet täyden työuran ja veronsa maksaneet, mutta ovat vanhuuden myötä sairastuneet ja jääneet ilman ihmisarvoista kohtelua?

Nyt minua alkaa hävettämään! Asummeko hyvinvointivaltiossa kaupungissa nimeltä Äänekoski, vai vähemmän hyvinvointi Äänekoskella valtiossa Suomi?

Toivoisin rohkeilta päättäjiltä vastinetta huoleeni! En ole lähtemässä politiikkaan kilpailemaan teidän kanssanne, olen vain äänestämässä myös seuraavissa vaaleissa. Mites, jos maksettaisiin velka sairaille ja vanhuksille eli kotikuntamme perustajille?

Vastauksia odotellessa ja parhainta syksyä ”PÄÄTTÄJILLE” toivotellen

Arto Valtonen

Vastaa

 1. Niilo

  Vanhuksia ja mielenterveysongelmaisia on heitteillä aatteellisista syistä.
  Aate oli tämä: ”Koti on ihmisen paras paikka”.

  Niin onkin, edellyttäen, että sinne järjestetään riittävä apu ja ettei ihminen ole siellä ypöyksin.

  Poliitikot unohtivat järjestää sen avun ja seuraa ei kaikilla ole esim. työn vuoksi tapahtuneen muuttoliikkeen vuoksi. Perheet hajallaan maailmalla.

  Laitospaikkoja tarvitaan lisää, mutta milläs ne kustannetaan, kun poliitikot eivät muuta osaa kuin köyhiltä leikata ja antaa rikkaille (itselle ja kavereille).

  Vastaa
  1. Konstikkaat Kepulit pois vallasta.

   Noin siinä käy,kun äänestetään Keskustaa ja Kokoomusta.

   Vastaa
 2. läpsy

  retuperällä. laitospaikatkin siirretään koskelle. autottomien omaisten käynnit hankaloituu. työpaikat kortilla. voi rakas taivaanisä. pidä huolta vanhemmistani. heidän ei tarvinnut kärsiä laitoksissa. kiitän siitä luojaa vaikka raskasta oli heidät menettää. kotona saivat olla loppuun asti. kiitos kotipalvelulle. olitte heidän päivien ilo, kauniisti aina puhuivat tytöistä.

  Vastaa
 3. Pekka Ouli

  Soten odottelu tuntuu vievän ajatukset pois tämän toiminnan kehittämiseltä. Myös hoitohenkilökunnan jaksamiseen pitää kiinnittää huomiota, niin Äänekoskella kuin valtakunnallisestikin. Tuohon kotona asumisen ja laitospaikan väliinkin mahtuu monia ratkaisuja.
  Mistä rahat näihin ratkaisuihin onkin sitten poliitikkojen kädenvääntöä. Kun oma äitini on yli 80v, niin kiinnostus aiheeseen on kova.

  Vastaa
 4. Ei turhia syytöksiä!

  Konstikkaat kepulit, eikös Äänekoskella ole vallassa vasemmisto puolueet?

  Vastaa
  1. Konstikkaat Kepulit pois vallasta.

   Taitaa kumminkin suositukset tulla ylemmältä taholta palveluiden järjestämisestä.Minimi järjestelyillä mennään varmasti monessa kunnassa.Näkyyhän tuolla Keskustalaisia istuvan myös.

   Vastaa
 5. Tapani Olli

  Arto, olen täysin samaa mieltä. Itse olen autellut 84 v. miestä, joka kävi suoliston syöpäleikkauksessa reilu kuukausi sitten. Viime viikolla hänet tyrkättiin kotiin yksin kuumaan kerrostaloon. Lämpötila 30-35 astetta, eikä mitään tuulettimia. Hän ei ole pystynyt syömään juuri mitään koko viikon aikana. Vanhuspalvelusta oli joku eilen käynyt, käskenyt menemään aamulla lääkäriin ja jättänyt oman onnensa nojaan. Kärräsin erittäin huonokuntoisen miehen paikalliseen sairaalaan ja painoin kaasua. Sain kyseltyäni tiedon, että hänet vietiin Jyväskylään hoitoon. Näin toimii hoito Äänekoskella. Jatkakaa samaan malliin, niin kyllä hoitopaikkoja vapautuu.

  Vastaa
  1. marke

   Arto Valtonen

   Vanhukset ja heidän hoitonsa on ikuisuusaihe,johon ei tunnu löytyvän ratkaisuja.
   Eduskunnan oikeusasiamies arvioi jo viisi vuotta sitten ,että puitteet vanhusten oloissa ja kohtelussa on keskeinen ihmisoikeus ongelma Suomessa.
   Kun kotihoito ei vanhuksen omasta halusta tai omaisten toiveesta huolimatta ole enään vaihtoehto,vanhukselle on haettava hoitopaikkaa

   Kun vanhuksen hoidontarvetta arvioidaan hän joutuu useaan otteeseen intervallihoitoon.Tätä perustellaan kunnonkartoituksella. Se ,millaiseen asumismuotoon vanhus sijoitetaan ,riippuu yksilöllisestä tarpeesta.
   Tätä kohti!

   Paljon voimia loppukesään ja syksyyn.

   Vastaa
   1. Riitta Kiviluoto

    Kuinka monta vanhusta vuodessa hoidettaisiin sillä rahalla, joka nyt on jo ”korvamerkitty” sillankupeen tiilitalon kolmen huoneuston ostamiseen. Ei sinne ainakaan vanhuksia asuteta!!!

    Vastaa