Moottoriurheilukeskus herättää keskustelua ja nostaa tunteita pintaan


Äänekoskelle kaavailtu moottoriurheilukeskus aiheuttaa kuhinaa ja keskustelua monella eri kanavalla: somessa, yleisönosastoilla, nettiadressilla, sähköpostein, keskusteluin sekä oikaisuvaatimuksella. 

 

Äänekosken Urheiluautoilijat ry suunnittelee yhdessä Konneveden Moottorikerhon urheiluautoilijoiden, Äänekosken Moottorikerhon, Äänekosken Pienoisautoilijoiden ja Konginkankaan Urheiluautoilijoiden kanssa moottoriurheilukeskuksen rakentamista valtatie 69 varten Finsilva Oyj:n omistamalle 37,8 hehtaarin määräalalle.

Tavoitteena on, että kaupunki ostaa alueen ja vuokraa sen edelleen edellä mainituille toimijoille. Alueen puusto jää kaupunki omistukseen, siltä osin kun alueella voi harjoittaa metsätaloutta, päätösvalta jää kaupungille.

Kaupungilla on huomattu, että saadussa palautteessa on sen kaltainen pohjavire, että moottoriurheilukeskus olisi kaupungin vireille laittama hanke.

– Tämä ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Kaupunki on ainoastaan luvannut antaa kyseisen maa-alueen vuokralle. Jos nämä kyseiset viisi yhdistystä ovat valmiita panostamaan tällaiseen hankkeeseen, niin ei kaupunki voi lähteä asiaa jarruttelemaan, hallintojohtaja Aleksi Heikkilä muistuttaa.

Kaupunki päätti joulukuussa antaa alueen vuokralle. Tästä päätöksestä on joukko äänekoskelaisia tehnyt oikaisuvaatimuksen. On selvää, että moottoriurheilu muuttaa metsän äänimaailmaa, ja mahdollisia muita haittoja tarkastelee lupaviranomainen.

– Jos lupa annetaan, niin minkälaisilla ehdoilla, se on lupaviranomaisten harteilla, Heikkilä sanoo.

Kaupunginjohtaja muistuttaa kaupungin tehtävistä.

– Yksi tehtävämme on mahdollistaa erilaista harrastustoimintaa kaupungin alueella. Moottoriurheilun parissa on satoja harrastajia, niin ei meidän tehtävämme ole kieltää harrastamasta. Jos asia osoittautuu mahdottomaksi eri lupainstansseissa, niin silloin hanke kaatuu, Matti Tuononen sanoo.

Lähimpään asutukseen on matkaa alle kaksi kilometriä. Oikaisuvaatimuksessa vedotaan, että , että kaupunginhallitus kumoaa  joulukuussa tekemänsä päätöksen maa-alueen vuokraamisesta moottoriurheilijoille. Vaatimuksen perusteluna oikaisuvaatimuksessa esitetään, että sovittu vuokrajärjestely ei ole markkinaehtoinen, vaan muodostaa moottoriurheilijoille eli vuokralaisiksi tuleville yhdistyksille annettavan taloudellisen avustuksen. Edelleen esitetään järjestelyn aiheuttavan kaupungille taloudellista tappioita, kun otetaan huomioon maa-alueen hankkimisesta kaupungin omaisuudeksi aiheutuva kulu. Lisäksi oikaisuvaatimuksessa mainitaan, että kaupunginhallituksen päätös on tehty virheellisessä järjestyksessä.

Kaupunginhallitukselle ehdotetaan, että se hylkää tehdyn oikaisuvaatimuksen, koska päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, kaupunginhallitus ei ole ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös ole muutenkaan lainvastainen. Oikaisuvaatimuksessa ei myöskään ole esitetty muita syitä, joiden vuoksi oikaisuvaatimuksen hyväksyminen olisi tarkoituksenmukaista.

Vastaa

 1. 4711

  Eikös Äänekosken kaupunki tue taloudellisesti aika montaa muutakin harrastus toimintaa?

  Vastaa
 2. "eliitti" harrastaja

  Näytetään hiihtoon ainakin laittavan isolla kädellä rahaa palamaan ja hyöty?? Ja kysymys kauanko tällä rahalla harrastellaan???

  Vastaa
 3. Väiski

  Kyllä kaupungin yksi ja tärkeä tehtävä on satsata koko Äänekoskelaisten harrastuksiin ikään ja sukupuoleen katsomatta.
  Kaupunki on saatava elämään saatava toimintaa. Elävässä Kaupungissa missä on toimintaa asukkaatkin viihtyvät paremmin.

  Vastaa
 4. Jormu

  Keskuksen rahoitus tulee pääsääntöisesti harrastajajärjestöjen kanavoimista lähteistä. Millonkas hiihtäjät alkavat kustantamaan latujen ylläpidon?

  Vastaa
  1. Birgitta Kokkonen

   Moottoriurheilukeskus on yritys-/liiketoimintaa, joka menestyäkseen tarvitsee katetta toiminnalleen. Näinä päivinä kavahduttaa salaperäinen rahantulo. Ei voi verrata hiihtolatuihin.

   Vastaa
  2. Utelias

   Kaupunki tukee kuntourheilua joka edistää kansanterveyttä! Miten moottoriurheilu parantaa kansanterveyttä?

   Vastaa
   1. 4711

    Luuleeko Utelias ettei moottoriurheilussa tarvita kuntoa. Voit vain käydä kokeilemassa ja kyllä kaikki harrastukset tukevat kansanterveyttä (pois lukien juopottelun). Hyvä ja mieleinen harrastus pitää psyykkisen kuntoa yllä. Annetaan kaikille mahdollisuus, kukaan meistä ei ole parempi kuin toinen.

    Vastaa
   2. Jussi

    Kyllä sinä Utelias ymmärrät kun käyt ajamassa pienen lenkin enduroa tai motocrossia.

    Vastaa
 5. Kyntäjänpoika

  Tuohon samaan keskukseenhan kannattaisi tehdä myös ampumarata (Kivääri ,Haulikko ja Practical).Tulisi useampi kärpänen yhdellä iskulla.Ja menisi paremmin hanke läpi.

  Vastaa