Oiva kertoo yrityksen elintarviketurvallisuudesta. Äänekoskella hymynaamat ovat leveitä ja niiden pitäisi näkyä elintarvikehuoneistojen pääsisäänkäynnin tuntumassa vuoden alusta eteenpäin.
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ohjelman mukaan paikallinen valvontaviranomainen antaa vuoteen 2015 mennessä kaikkiin elintarvikealan yrityksiin Oiva-merkkejä. Oiva-raportteja on julkaistu vuoden 2013 toukokuun alusta alkaen.
Neljä erilaista Oiva-hymynaamaa arvioivat yrityksen elintarviketurvallisuutta kuntien elintarvikevalvojien tekemien tarkastusten mukaisesti. Tarkastusraportit ovat ennenkin olleet julkisia kenen tahansa tarkasteltavaksi, mutta suurta ei innostus niiden tutkimiseen ole ollut. Oivasta toivotaan helpommin lähestyttävää tapaa tehdä toiminnasta läpinäkyvää.
– Näin asiakkaiden on yhä helpompi ymmärtää elintarvikevalvontaa. Lisäksi Eviran tarkoituksena on näin yhtenäistää valvontaa valtakunnallisesti. Tarkastusten teko on myös helpompaa, kun sen kaava on looginen, kertoo Laukaan ympäristöterveydenhuollon terveystarkastaja Jouni Jänkävaara.
Äänekoskella yhteensä 59 yritystä on arvioitu Oiva-merkillä: 29 yritystä sai parhaimman eli oivallinen-arvosanan, 28 sai ”hyvän” ja vain kaksi yritystä sai merkinnän ”korjattavaa”. Huonoin arvosana ei ole tällä hetkellä voimassa missään äänekoskelaisessa yrityksessä.
– Pääsääntöisesti jokaisen elintarvikkeita käsittelevän yrityksen pitäisi saada merkintä kevään aikana Äänekoskellakin. Vain muutamaan ei ole tarkastusta vielä tulossa. Hyvin vähän täällä on korjattavaa ollut ja nekin tapaukset liittyvät usein puhtaanapitoon tai sitten omavalvontaa ei ole toteutettu riittävän huolellisesti. Kaiken kaikkiaan tilanne on täällä hyvin hallinnassa, Jänkävaara arvioi.
Petraus toiminnassa mahdollista
Neljä yritystä oli petrannut tulostaan tarkastajan uusintakäynneillä. Eräs paikallinen yritys sai elokuun arvioinnissa ”huonon” tarkastustuloksen, mutta korjasi ”hyvään” ja syksyn tarkastuksissa kahden yrityksen toimissa oli korjattavaa. Neljäs yritys petrasi ”hyvästä” ”oivalliseen”. Edellisenkin tarkastuksen tulokset jäävät näkyville.
Vuoden alusta alkaen yritysten on julkaistava Oiva-raporttinsa sisäänkäyntiensä läheisyydessä.
Arviointikriteereissä tarkastellaan muun muassa tilojen siisteyttä ja riittävyyttä, ruoan valmistusta sekä elintarvikkeiden säilytystä ja koostumusta. Myös henkilökunnan toiminta ja koulutus, kuljetukset ja takaisinvedot sekä pakkausmateriaalit tarkastetaan.
– Arvio kertoo siis nimenomaan elintarviketurvallisuudesta yrityksessä, ei esimerkiksi palvelun tasosta, Jänkävaara huomauttaa.
Lue lisää aiheesta Oivan nettisivuilta osoitteesta www.oivahymy.fi, listauksen äänekoskelaisista yrityksistä ja niiden saamat raportit löydät täältä valitsemalla ”laaja haku” ja kirjoittamalla kunnan hakukenttään ”Äänekoski”.