Palokuntajuhlat tekee paluun – Äänekosken VPK täyttää 120v!


Suuret satavuotisjuhlat Äänekosken palokunnalla olivat monipuoliset ja julkaistiin myös tämä kortti. Asioiden primus moottori oli Keijo Hartikainen, joka kokosi ja kirjoitti juhlissa julkaistun palokunnan 100-vuotishistorian. Pohjana oli Matti Korhosen viisikymmenluvulla tekemä 50-vuotishistoria. Alakuvassa keskellä oleva karvaisin mies on Keijo.

Palokuntajuhlat olivat aikoinaan vuoden kohokohta Äänekoskella.

 

Nyt 120-vuotias VPK haluaa palata noiden juhlien fiiliksiin. Lauantaina 13. elokuuta järjestetään riemukkaat juhlat VPK:n rakennuksen pihapiirissä Koulunmäellä.

– Enää ei kykene järjestämään sellaisia monen päivän juhlia, joissa kävi Leo Lastumäet esiintymässä. Mutta meillä on iso koko perheen yhteinen tapahtuma, jossa on paljon tekemistä kaiken ikäisille, VPK:n puheenjohtaja Timo Pulli sanoo.

Luvassa on muun muassa palokunnan välineistön esittelyä, temppurata, seikkailurata, Ala-Keiteleen Musiikkiopiston musiikkia, Taikuri-Joren temppuja, makkaraa ja munkkikahvit. Tylsä ei näissä juhlissa tule!

Äänekosken VPK toimii Keski-Suomen pelastuslaitoksen sopimuspalokuntana, eli isomman hädän sattuessa kohdalle, joukko veepeekoolaisia hyppää autoon ja suuntaa hälytyspaikalle.
– Nykyään VPK:ssa on noin 30 hengen aktiivinen porukka. Mukana on miesten lisäksi myös naisia ja aktiivinen nuoriso-osasto, Pulli sanoo.

VPK:lla on Äänekoskelle pitkät ja vankat perinteet.
– Sijoitusta en tiedä, mutta kyllä me Suomen vanhimmasta päästä ollaan, Pulli sanoo.

VPK:laiset toivovat paikalle paljon palomiesveteraaneja, entisiä VPK:laisia, ja niitä äänekoskelaisia, jotka muistavat palokuntajuhlien kulta-ajan.

Otteita Tampereen sanomien artikkelista vuodelta 1906, kun Äänekosken VPK täytti 10 vuotta:

WPK:n 10-wuotisjuhla Äänekoskella

Tuo aika tuli tänä kesänä kuluneeksi siitä, kun Äänekoskelle perustettiin wapaaehtoinen palosammutuskunta. Elokuun 26. p:nä perustamiswuonna oli se pitänyt ensimmäiset juhlansa, arpajaiset ja päiwälleen kymmenen wuotta myöhemmin wietettiin täällä nyt sen perustamisen juhlaa.

Sää oli mitä parhain, joskin illemmalla wähän kolea. Jo aamulla puoli 8 kokoontui W.P.K talolleen, jonne myöskin oliwat kutsuttuna wieraina jo saapuneet m.m. Jywäskylän ja Kyröskosken palokuntien edustajat. Tässä tilaisuudessa palokunta wieraineen, soittokuntineen ja lippuineen walokuwattiin. Uudelleen kokoonnuttiin talolle taas klo 10 jolloin juhlamarssissa kuljettiin hautausmaalle.

Tuskin tunnin päiwällisruowan jälkeen seisoi palokunta jo taas riweissä rautatien sillalla, mistä se tawanmukaan kulki juhlamarssissa kentälle. Hywin aistikkaasti oli kenttä ja talo lipuilla ja köynnöksillä koristettu. Palokunnan asetuttua taas neliöön kentän keskelle, lausui kunnan päällikkö hra Oskari Ahti yksityiset kutsuwieraat, Jywäskylän ja Kyröskosken palokuntien edustajat, oman palokunnan sekä koko juhlayleisön terwetulleeksi juhlaan.

Aika oli jo wierähtänyt jo lähelle puoltayötä. Osa yleisöstä, etupäässä kutsuwieraita ja oman palokunnan jäseni ä siirtyi nyt kansanopistolle juhlaillallisilla lopettamaan nämä lähes jok koko wuorokauden kestäneitä juhlimisia. Siellä wielä muutama tunt warsin herttaisesti wierähti. Kahden nurkilla wihdoin, tosin ruumiillisesti kylliksi wäsyneinä, mutta juhlamielen wielä lämpimänä wallitessa, alettiin hiipiä leposijoille. Samoihin aikoihin näytti palokunnan talokin tyhjentywän; uutterimmatkin tassiat lienewät kyllikseen saaneet. Yön ja aamun kuluessa matkailiwat jo pois kiireisimmät wieraat. Seurawa päiwä korjasi loput. Tawalliset arkielämän touhut oliwat taas edessä.

Äänekoskella Elok. 30p. 1906
J.T.

Äänekosken VPK 120w la 13.8. klo 11–16, Pitkäkatu 23

Vastaa