Poke kiinnostaa – kiinnostus näkyy hakijamäärissä


Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston ensisijaisten hakijoiden määrä kasvoi kolmanneksen edelliseen vuoteen verrattuna.

 

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston Poken ensisijaisten hakijoiden määrä on kolmanneksen suurempi kuin viime vuonna. Kevään yhteishaussa Pokelle haki Opetushallituksen ennakkotietojen mukaan 374 ensisijaista hakijaa. Yhteensä yli 600 hakijaa laittoi Poken jollekin hakusijalle.

Ensisijaisuus tarkoittaa kohdetta, jonka hakija on ilmoittanut ykköstoiveekseen koulutuspaikaksi. Kaikkiaan hakija pystyi hakemaan enintään viiteen hakukohteeseen. Suurin osa Poken ensisijaiseksi valinneista pääsee opiskelemaan Pokelle.

Biotalouden luoma usko tulevaan näkyy hakijoiden hakutoiveissa. Erityisesti suosiotaan yhteishaussa kasvattaneita aloja olivat biotalouteen sidoksissa olevat prosessiteollisuus, logistiikka, maatalousala sekä sähkö- ja automaatioala. Myös hius- ja kauneudenhoito-, ICT-, liiketoiminta-, metsä-, sosiaali- ja terveys- sekä kasvatus- ja ohjausala kiinnostivat nuoria.

– Olen tyytyväinen, että ammatillinen koulutus kiinnostaa nuoria siitäkin huolimatta, että leikkausten vuoksi alan julkisuus on ollut viime aikoina valtakunnallisesti kielteistä. Selvästi biotaloustehtaan ja sen ympäristön työllistävä vaikutus on ymmärretty, sillä nämä alat olivat meillä suosittuja. Meillä nuori voi opiskella suhteellisen lähellä kotia ja omalta alueelta löytyy töitä, sanoo kuntayhtymän johtaja Jouni Kurkela.

Yhteishaku on peruskoulun päättävien hakeutumisväylä ammatilliseen koulutukseen. Lisäksi ammatillisen koulutuksen reformin mukana tuoma jatkuva haku antaa mahdollisuuden hakea ammatilliseen koulutukseen joustavasti ympäri vuoden. Perustutkintojen lisäksi jatkuvan haun kautta haetaan oppisopimuksen, työvoimakoulutuksen sekä ammatti- ja erikoisammattitutkintojen paikat.

– Yhteishaussa meille tulee noin puolet tutkintojen suorittajista. Loput hakeutuvat jatkuvan haun kautta perus- ja muihin tutkintoihin, sanoo Kurkela.

Pokella oli yhteishaussa 16 perustutkintoa oppilaitoksen eri toimipisteissä Äänekoskella Piilolan ja Opinahjon toimipisteissä, Saarijärvellä sekä Viitasaarella. Lisäksi Laukaassa on rakennusalan koulutusta.

Yhteishaun tulokset julkaistaan aikaisintaan 13.6. Opiskelijaksi valittujen tulee ottaa opiskelupaikka vastaan viimeistään 27.6. Opetushallitus lähettää sähköisen tuloskirjeen ja paikan vastaanottamislinkin hakijalle. Poke lähettää valintakirjeet sähköisesti siihen luvan antaneille ja muille kirjeitse. Luvan antaneiden valittujen nimet julkaistaan nettisivuilla.

Vastaa